В света ни, залят от стоки, вече има как да зарадваме хората, на които държим, като им подарим преживяване, а не вещ. Платформата Gift Tube расте като бизнес на основата на човешката потребност от емоции и свободен избор.

Вещите са мимолетни. Играчките се чупят, часовниците спират, а шевовете се късат. Спомените - не! Те са малки късчета време, които не спират да ни вълнуват и след години. И точно тови ги прави по-ценни от всичко, което може да се опакова и подари в кутия. А дори не се налага да харчиш много, за да зарадваш някого истински с преживяване.

„Създадохме платформата gift-tube.com като алтернатива на материалния подарък, на вещите, които не могат да ни свържат с близките хора така, както преживяванията. Искахме бизнес, който да ни вдъхновява и да носи емоции на нас самите, защото само така бихме могли да запалим и другите" – споделя Владимира Коева – Атанасова, една от създателките на проекта.

Заедно с Мила Тотина и Елена Харизанова събират в платформата си над 300 преживявания, подходящи за подарък за всеки и за всякакъв повод. Услугата, която предлагат, е насочена както за крайни, така и към бизнес клиенти, които избират Gift Tube ваучерите като стимул за своите служители или като жест към партньорите на бизнеса.


Екипът на Gift Tube от ляво надясно: Любомила Тотина, Елена Харизанова и Владимира Коева-Атанасова.

Огромното разнообразие от услуги е „лицето" на проекта, но печелившата формула на Gift Tube се оказва концепцията: ти купуваш, те избират.

Не всеки се радва да получи подарък полет в небето или кулинарен курс. За едни масажът и спа процедурите са любимо преживяване, но други биха се зарадвали много повече на дрифт, гмуркане или дегустация на вино и шоколад!

"Хората обичат различни неща, затова не ангажираме клиентите си, които търсят подарък, да избират конкретно преживяване. Изборът им опира единствено до ценовата категория ваучер. Така свободата и удоволствието да подбере преживяване по свой вкус остава за получателя. А той има 6 месеца, за да го направи", обясняват от Gift Tube начина, по който работи платформата.

Креативността на дамския екип и опитът, който имат в маркетинга и комуникациите, ясно се долавя от изчистената и елегантна визия на ваучера и оригиналната му опаковка – тубус, затова и Tube. Тя е безплатна на всеки клиент.


В тази красива кутия – тубус се подарява ваучерът, персонализиран с лично пожелание до получателя. Валиден е 6 месеца. За него не се заплаща.

„Подарявала съм ваучери и карти и преди, но винаги с известно притеснение, че подаръкът изглежда незавършен, че му липсва финес и отношение. Затова държахме на опаковката – да е такава, че да я поднесеш с удоволствие на близък приятел, да ти дава самочувствие да я подариш и на някой важен, макар и не толкова близък", разказва Владимира.

Мотивиращ подарък за служителите

„Преживяванията като мотивиращ подарък за служителите не са наше откритие, - казват от екипа. - Заради дефицита на качествени специалисти големите компании са все по-изобретателни в комуникацията с екипите си. Така нареченият работодателски брандинг се развива динамично и налага ново отношение между работодатели и служители. Финансовите стимули се оказват недостатъчни и мениджърите търсят нови стратегии да задържат хората си. Тиймбилдингите остават един от начините, а по–новият подход е да подариш преживяване на хората, от които зависи успехът на твоя бизнес", обясняват от Gift Tube.

Работят с големи и с малки компании. Улеснението за фирмите идва оттам, че ваучерите от Gift Tube се предлагат в 6 ценови категории от 50 до 200 лева, като тези стъпки са подходящи за различните нива в компанията. Фирмата не се ангажира с избор на конкретно преживяване, защото служителите сами го избират от всички възможности в техния ценови Gift Tube.

Елегантната опаковка - тубус, в която пристигат ваучерите, може да носи фирменото лого и персонално пожелание.

„Всъщност първи припознаваха gift-tube.com като супер удобен и оригинален подарък за колега работещите в модерните бизнес сгради в София. В тези компании непрекъснато някой от екипа има рожден ден или повод да почерпи и стои въпросът какво да подарим. Колегите събират пари помежду си и поръчват ваучурите по имейл, персонализрат ги с пожелание и подаръкът е при тях веднага. Ако се организират навреме, поръчват ваучера в опаковка и той пристига за 1 ден", казват от Gift-Tube.

Преживяванията, за разлика от вещите, не излизат от мода!

Разбира се, че палитрата от адреналин преживявания през летния сезон в Gift Tube е голяма, но не тя е центърът на платформата. Категориите красота и спа са също толкова популярни сред клиените. Предлагат се и всякакви уроци - кулинарни, музикални, уроци по танци, дърворезба, рисуване, изработка на играчки от вълна. Има билети за театър, ескейп стаи, дегустации на уиски, вино, шоколад. Интересни най-вече за дамите са и услугите в „Личностно развитие", където са събрани различен тип коучинги, консултации, астро и таро прогнози.

И все пак кои са най – желаните преживявания този сезон?

Оказва се, че две от най-резервираните услуги са коренно различни – „Вечеря на тъмно" и карането на дрифт такси. На първото се радват двойките, а дрифтът е особено популярен сред по-младите, които го избират като подарък от приятелите или от някой преглътнал страховете си татко. За дрифта - техника на шофиране, при която шофьорът преднамерено извежда автомобила извън контрол чрез „презавиване", наистина се изисква смелост. През този сезон адреналиновата секция предлага и други екстремни подаръци като скок с бънджи, гмуркане, рафтинг, аква родео, тандемен полет с делтапланер, офроуд сафари, каякинг, полет над Седемте рилски езера, водолазен курс, гмуркане от лодка на потънал кораб, флай борд, урок по водни ски и нийборд...

Алтернатива има и за обичайните детски рождени дни и подаръци за деца. Децата са затрупани от играчки и вещи, те дори не им се радват. Защо да не им подарите скачане в батут зала, музикален урок, разходка с кон сред природата или нещо, което сами да изберат.

Забавленията в града събират традиционни и не толкова познати преживявания като копаене с багер, запис на дует, творческа медитация, купон в парти бус, стаи със загадки, и какво ли още не. Изборът е огромен. И точно в това е идеята...