Почивка в къща за гости или в хотел? И двете. За всеки влак си има пътници, казали са хората. Понякога ни трябва просто комфортно легло, добър ресторант и стабилна закуска, друг път – усещане за домашен уют, зелен двор и малка чаровна дестинация.

Ако те тегли към китното дворче и малкото градче, си добре дошъл в едно наистина чудно място. „СамиКан“ е реставрирана 100-годишна къща в сърцето на Еленския Балкан – в град Елена.

Преди 2 години собственикът й Елена Петкова решава да даде нов живот на старата къща. Дава си дума, че ще я реновира така че да запази духа на миналото, но без да прави компромис нито с удобствата, нито с уюта в дома.

„В главата ми стоеше мисълта, че това е къща за приятели. За приятелски комапании и за хора, с които ще останем приятели, след като те веднъж са били наши гости. И най-хубавото е, че се получи“, споделя Елена. В прекрасната й къща за гости, съвсем накрай град Елена идват големи компании и цели фамилии, за да насладят на тишината, зеления двор и забавленията, които също не липсват.  

Къща „Самикан“ посреща гостите си в 4 стаи.

 

Баните са три, има още „Авер клуб“ с открита кухня, кът за четене с подбрани книги, огромен двор с биоградина, външно барбекю, джакузи, детски басейн и паркинг. В три от стаите на разположение на гостите са King Size спални, а в четвъртата - две отделни легла по персон и половина.

Авер клубът е сърцето на къщата. В този кът от 85 кв. метра е откритата кухня, обзаведена с посуда от миналия век и кухненските уреди – съвсем съвременни. „Аверската трапезна маса“ може да събере компания до 16 души. Двата бара приканват за питие преди приятелското събиране на трапезата за обяд или вечеря. Големи френски прозорци опасват помещението, а допълнителен уют на „Авер клуба“ придава и старинната пещ. Елена решила да превърнала старата кухня в чайна, запазвайки автентичната тухлена печка и свързания към нея джамал.

В двора на къща за гости „Самикан“ се е настанил достолепният Стар плевник, а непосредствено до него е отделена китна оградина, в която всеки според вкуса си може да открие зеленчуци както за вкусни салатки, така и за мезелък. Десертът също е тук – горските плодове, капини, малини, френско грозде ни приканват към тази част на градината, в която може да поиграем на воля както на бадминтон, така и на футбол на малки вратички, тенис на маса и дартс. А защо не и да постреляме с лъкове! За по-малките има басейн със слънчева вода и водна парзалка, за големите е терасата с джакузите. За късните обяди и вечери на разположение са барбекю и открито огнище.

„СамиКан“ разполага с няколко обособени къта за пиене на кафе и напитки на чист планински въздух и всички те с гледка към планината.

А наоколо също няма да скучаете.

Може да се разходите до българския Стоунхендж в с. Раювци, което е на 15 километра от къщата. Може да посетите Капиновския манастир или водопадите на река Търкашени. Ня 12 км пък в с. Палици има микроязовир, в който може да се отдатете на риболов. На 25 километра е с.Кипилово има останки от стар римски град. Няколко са екопътеките, които може да посетите в района на град Елена. Първата от тях е Раев камък – Сечени скали, която ще ви отнеме 45 минути. Два пъти по-дълга е пътеката Раев камък – Сечени скали – Марков камък – Костенурките. За 45 минути ще вземете разстояниоето между Хижа Чукани и ханче Боаза.

Град Елена е от онези туристически места, в които винаги ще откриеш нещо ново. Свикнали сме да го наричаме малко, китно възрожденско градче, но освен чара на традициите и магичната си природа, град Елена има още много достойнства. Регионът не спира да се разива и да предлага десетки възможности за свободното време и забавления за жителите и гостите. Регионалните фестивали и събори като празника на Еленския бут, който се провежда всяка година през есента около Димитровден, вече се превръща в национално събитие. Да не забравяме и качествената храна от местните мандри, ферми и производители на деликатеси, с които е прочут регионът. Градът е разположен в Централна Стара планина в красива долина на Еленската река. Намира се на 38 км от Велико Търново, на 280 км от София и на 230 км от Варна. Няколко живописни дълбоки пролома пресичат напречно северните възвишения. Хълмовете на Еленската котловина са обрасли с широколистни дървета. Тук сезоните, долините, вековните гори, причудливите варовици и цялата природа рисуват рая на земята.

Посетете къща за гости Самикан с ваучер от Gift Tube. Това е място, което остава в сърцето!