За първи път чух за rent-a-tree концепцията преди години от познати, които живееха в чужбина. Запалени по идеята да се хранят с чисти продукти, те избягваха хипермаркетите и безупречните на външен вид плодове и зеленчуци, които се продават там. В търсене на алтернатива и приемливи цени стигнали до идеята за наемането на дръвчета. Накратко - вземали под наем дърво, самите производители се грижили за тях, а реколтата от всяко дърво моите познати получавали у дома. Освен това наетите дървета наистина си бяха техни – знаеха точно кои са, можеха да си ги посещават, да участват в подрязването и сами да си берат плодовете.

Идейно, нали? Казах си, ако такова нещо се направи и в България, съм сред първите ентусиасти да стана "ябълконаемател". И ще подаря на поне 5-има познати едногодишен наем, за да си ядат ябълки и да ме споменават с добро! Хем им осигуряваш качествени продукти, хем си е и преживяване – събирате се приятели, отивате заедно да си подрежете ябълките. Идеална разходка за уикенда!

Ами ето, дойде му времето! Инициативата „Наеми дърво – получи ябълки“ в България си има първите ентусиасти и по нея се работи с много любов и с грижа за хората и дръвчетата. Приятната изненада е, че при нас идеята се е развила още повече. Освен ябълки, като наемател на ябълково дръвче, може да поръчаш и част от продукцията да дойде преработена – под формата на сок, мармалад, оцет или сушени ябълки. Вече може да подарите едногодишен наем на едно или няколко дръвчета с ваучер от Gift Tube. До 27 ноември цената на едногодишен абаномент на дърво е само 29 лева! 

Ябълковите градини, чиито дръвчета чакат своите нови стопани, се намират в района на Сухиндол. Всеки от нас може да наеме едно или няколко дръвчета като избира между 10 различни сорта ранни и късни ябълки. Стандартната годишна вноска е 35 лева за дърво и срещу нея получавате гарантирано количество от 30-35 килограма ябълки. Нещо повече – доставката до адрес е напълно безплатна. Но и да отидете на място, ще ви се зарадват. Можете и сами да оберете ябълки. Напълно символично е и доплащането, ако искате част от тях да получите като сок или мармалад.  

Всичко това е със сключен договор и с ясни условия. Няма дребен шрифт. А през годината ще изпращаме снимки и инфо как се развиват вашите наемни дръвчета. 

Редом с яблъките, растат и приятелствата. И броят на фирмите, които решават да подарявят дръвчета на своите служители. Хем да подкрепят българските производители, хем да организират тиймбилдинг с брането на ябълки.

Не се чуди, береш и ядеш! Купи за Коледа и изненадай с оригинален подарък!