Значи иска ти се да летиш? Това е страхотно! Но с толкова много варианти за полет, как да разбереш подходящия за теб? Парашут, парапланер или делтапланер, а защо не и паратрайк! Колко от вас знаят каква е разликата?  

Истината е, че всички опции, които изброихме, си заслужават и са страхотно преживяване и имат своите почитатели сред любителите на адреналина. За да си отговориш на въпроса кой полет ще отговори най-много на твоите очаквания, е най-добре да знаеш основни неща за летателните апарати.

Полет с парапланер – в тандем с инструктор, на когото може да се довериш!

Парапланерът е най-лекият безмоторен летателен апарат. Той много напомня парашут, но приликите са по-скоро визуални. С парапланера обаче не скачаш, а летиш и можеш да го правиш с часове. Да летиш с парапланер е достъпно почти за всеки, благодарение на полетите в тандем, които се осъществяват с инструктор. Тандемите с опитен пилот, който поставя сигурността на своя пасажер на първо място, са прекрасна възможност да се насладиш на това преживяване, без да имаш каквато и да е подготовка.

Оставяш се в ръцете на твоя тандемен пилот, който ще се погрижи за излитането, управлението и приземяването. Освен парапланер, ще ви трябва и хълм, защото всеки полет изисква да потичаш, за да се засилиш и излетиш! Изживяването да се носиш с вятъра е вълнуващо и не може да се сравни с друго. Добрата новина е, че в България има много места, на които може да се упражнява този спорт, както и че той се учи сравнително бързо. Опитен пилот може да ти предаде базови уроци и за един ден, но това не означава, че ще бъдеш готов да поемеш риск да летиш сам. Ако искаш да полетиш от любопитство с парапланер, най-добре е да се довериш на опитен и разумен пилот, който познава терена и има правилна преценка за всеки риск.  

Къде да летим с парапланер?

Кое ѝ е най-хубавото на София? Витоша - така се шегуват любителите на планинските спортове. С парапланер може да се лети съвсем близо до столицата,  от хълмовете на Витоша. Друга популярна дестинация за летене е Сопот. Лети се и от Перник, от морето, Шумен, Сливен.

===== Ваучери за полет с парапланер в България =====

В платформата на Gift-Tube за преживявания ще откриете:

  • Акро полет с парапланер над Сопот 
  • Тандемен полет с парапланер до Перник
  • Тандемен полет с парапланер до София

Делтапланерът има подобна функция като парапланера. С него също се излита от хълм, но без да се скача. Другата разлика е, че делтапланерът е с твърда конструкция, докато крилото на парапланера се изпълва с въздух и именно на въздуха той дължи формата си. Заради тази разлика парапланерът е доста по-лесен за пренасяне в раница, докато делтапланерът с твърдата си конструкция изисква повече място, както за да се пренесе, така и за да се приземи. Докато парапланерът може да кацне почти навсякъде. Като цяло делтапланеризмът осигурява по-стабилно летене и повече екстремни преживявания отвисоко. Летателните машини са проектирани да се възползват от издигащите се въздушни течения, което им позволява да останат във въздуха часове наред. За да постигнат това, пилотите трябва постоянно да коригират позицията си и да правят малки промени в траекторията на полета. В резултат на това делтапланеризмът често се описва като повече изкуство, отколкото наука. Същите тези фактори обаче правят делтапланеризма едно от най-сигурните преживявания при летене, така че не се притеснявайте – в сигурни ръце сте, докато се наслаждавате на това преживяване! Според някои експерти, делтапланеризмът може да изглежда по-страшен, но всъщност осигурява спокойно летене.

Полет с моторен делтапланер

Моторният делтапланер е летателен апарат с твърда конструкция, който обаче има и двигател. Доста по-бърз е от парапланера, в него може да се настаниш удобно седнал и да прелетиш повече километри. Освен това с него може да се лети близо до земната повърхност, както  и да се достигне височина по желание на пасажера. Всичко това го прави подходящ за разходка, защото осигурява и спокойствие, и прекрасна видимост. С мотоделта може да летиш също в тандем в близост до София, Перник и почти навсякъде в страната.  

======= Ваучери за полет с делтаплнер от Gift-Tube ======

В Gift-Tube ще откриете:

  • Мотивационен полет с моторен делтапланер до Перник

  • Делтапланер за двама до София тип “въздушна рокада”

  • Тандемен делтапланер в Родопите и още…

Някои неща, които да имате предвид:

Добре е лицата да са пълнолетни

  • Не приемайте алкохол, упойващи вещества или подобни медикаменти преди полета
  • Не трябва да пробвате това преживяване, ако страдате от здравословни проблеми ,които би могло да бъдат повлияни по-някакъв начин от полета или височината. Ако все пак искате да пробвате, е необходимо да се консултирате с личния си лекар!
  • Полетите се извършват само и единствено при благоприятни метеорологични условия!
  • Лица с тегло над 102 кг не се допускат от съображения за сигурност

Паратрайк – моторен парапланер - преживяване, което си струва!

За всеки, който някога е мечтал да лети като птица, паратрайкът може да бъде идеалното решение. Тези уникални самолети са като парапланери, но имат двигател, който им помага да останете във въздуха. В резултат на това можете да се насладите на усещането за полет, без да се притеснявате, че трябва да намерите място за кацане. Най-хубавото е, че паратрайковете са сравнително лесни за пилотиране и дори начинаещите могат да се насладят на часове уникален полет. Независимо дали търсите ново хоби или просто търсите уникален начин да видите света отвисоко, паратрайкът може да бъде идеалният избор за вас – или пък идеалната изненада за любим човек.

Преживяването паратрайк, което ще откриете в Gift-Tube предлага:

  • Инструктаж за безопасност
  • Полет с паратрайк в района на гр. София, гр. Червен бряг или Пещера Проходна
  • Сертифициран инструктор
  • Продължителност: 30 минути 
  • Видео заснемане

И така, какво да изберете за първото си летене?

Летящите за първи път често имат много въпроси относно това кое да изберат – парапланер, делтапланер или паратрайк. Има няколко неща, които трябва да имате предвид, когато вземате решение. Първо, помислете за възможностите, които се извършват в желаната от вас дестинация. Помислете къде искате да се насладите на преживяването, какъв тип природа харесвате и през кой сезон.

Второ, разгледайте различните опции за полети, които всеки организатор предлага. Някои може да имат повече  дълги по продължителност полети, а други да предоставят повече “екстри” като заснемане с високо качество на изживяването и прочее. 

И накрая, прочетете отзивите на клиентите, за да добиете представа какво са изпитали другите, докато политат във въздуха. След като разгледате всички тези фактори, ще можете да изберете преживяването, което е подходящо за вас. А за да сте сигурни изцяло в избора си, ви предлагаме да тествате и трите – от опит глава не боли, особено от готини емоции!

И така, какво да изберем: Нека сравним трите вида летене

За парапланерите

Парапланеризмът е все по-популярен спорт, който позволява на хората да се реят във въздуха като птици. За много хора привлекателността на парапланеризма е, че не изисква много скъпо оборудване или твърде сложно и дълго обучение, за да започнете да се забавлявате. Въпреки че има някои рискове, свързани с всяка дейност във въздуха, парапланеризмът е относително безопасен и лесен за научаване. Ключът към успеха е намирането на добър инструктор и практикуването на основите, докато се чувствате комфортно да летите сами. С малко търпение и практика всеки може да се наслади на вълнуващото изживяване от парапланеризма.

За делтапланерите

Делтапланерите са по-добри за тези, които искат по-предизвикателно изживяване и искат да летят на по-големи разстояния. За всеки, който някога е мечтал да се качи в небето, делтапланеризмът може да бъде идеалното занимание. За разлика от традиционните самолети, делтапланерите нямат двигател, така че пилотите трябва да разчитат на вятърни течения, за да останат във въздуха. Това може да създаде по-предизвикателно и непредвидимо изживяване при полет. Това обаче също така означава, че делтапланерите могат да останат във въздуха часове наред, покривайки огромни разстояния. За всеки който иска да изследва света от уникална перспектива, делтапланеризмът може да бъде идеалното занимание. И със съвременния напредък в материалите и дизайна, от който се изработват тези машини, никога не е било по-лесно или по-безопасно да се издигнете в небето!

За паратрайка

Паратрайкът пък е нещо по-различно. Въпреки че често се бърка с горните две преживявания, препоръчваме тази тръпка за хората, които обичат новите екстремни неща. Освен това, Gift-Tube предлага достъп до това уникално усещане на достъпни цени и с помощта на едни от малкото организатори у нас на подобни въздушни преживявания.

Независимо какво ще изберете, сме сигурни, че няма да съжалявате. Бъдете смели! Не се страхувайте – направете първата стъпка, вземете ваучер от нас! Така ще ТРЯБВА да го използвате и няма да се поддадете на страха!

Вижте всички преживявания във въздуха