Чували ли сте за Пчелна къща? Не, не си представяйте къща пълна с пчели, готови да жилят. Това преживяване е много по-приятно, здравословно и релаксиращо.

Какво е Пчелната къща?

Пчелната къща, за която ще ви разкажем, се намира в Княжево, „извън София, в София“, както обича да казва нейният собственик Боряна Първанова. В нея отиваш, за да си починеш, да подишаш кошерен въздух или да си направиш инхалация с прополис.

Боряна е мъжът й не вадят меда от своите кошери. Той остава за пчелите, а те използват кошерния въздух и прополиса, за да изградят концепцията за Пчелната къща, която да помага за редица заболявания.

„Аз съм отгледана в София като типично градско дете. От малка обичам пчелите и исках да имам кошер, но се страхувах дали ще се справя. Ако искаш правилно да отглеждаш пчели, трябва много да учиш и четеш за тях. Имаме къща с двор и един приятел, който се записа на курс по пчеларство, ми  предложи да сложим кошери. Чудесна идея, казах си! Тъкмо ще крада занаят от него“разказва Боряна за началото на приятелството й с пчелите.

Пчели в мръсната София?

Макар софийска, пчелната къща е на зелено място, така че обитателките й имат пространство и условия за паша. Освен това е установено, че пчелите успяват да се справят със замърсяването като никое друго същество. Дори в мед от Чернобил не била открита радиация. Пчелите са я унищожили, твърдят изследванията.  

Абе, Пчелна къща и терапия – това е някоя измислена история...

„В началото и аз така си казах: поредните шарлатани, когато попаднах на първите статии за лечение с кошерен въздух и прополис. После попаднах на статии за пчелни къщи в Канада, Русия. Започнах да чета повече, наблюдавах, сравнявах и с моите пчели и разбрах, че е вярно. Тогава решихме да направим Пчелна къща в нашата си къща и да я отворим първо за приятели, после и за всички желаещи“, споделя Боряна.Какво представлява всъщност Пчелната къща?

В Пчелната къща влизаш, за да се наслаждаваш. Тя е конструирана така, че хората да нямат пряк контакт с пчелите, но пак да са заобиколени от тях. В нея има легла, под които се намират самите кошери. Влизаш, затваряш очи, отпускаш се на леглото за 20-30 минути и дишаш кошерния въздух. Част от стените на кошерите и леглата са изработени от мрежа и точно това позволява въздухът от кошера да навлиза в стаята.

Кошерният въздух съдържа съставки, които повишават способността за самолекуване на тялото. Преди да го вдишаме, този въздух е бил пречистен в сложната лаборатория на кошера, преминал е през естествен филтър. Така той повишава имунитета на организма и оказва противовъзпалително, релаксиращо и тонизиращо действие. Тази терапия съчетава три здравословни ефекта -  от аромата на кошерния въздух, от вибрацията на пчелите и от биополето на пчелите. Да, в стаята има и много високо енергийно поле. Изследователи са установили, че след сън в пчелна стая енергийното поле на човешкото тяло се увеличава около 5 пъти, но за да има ефект са нужни поне десетина посещения. Изследвания показват, че след процедурите дишането става по-спокойно, увеличава се поглъщането на кислород, като по този начин се подобрява съставът на кръвта, нормализира се кръвното налягане, повишава се работоспособността на човека. Почивката в пчелната стая е подходяща за всеки и се прилага, когато пчелните семейства са в активно състояние - от април до края на септември.

За къщата на пчелите в Княжево

Това важи и за другия вид терапия в Пчелната къща - инхалации с кошерен въздух. При него чрез специална система въздухът от кошера се доставя до дихателната система. Слагаш маска и вдишваш прополиса. Той е особено добър за прочистване на дихателната система и при астма, синузит, бронхит.

„С мъжа ми си правим инхалация с прополис всеки ден, за профилактика. Не може да развие алергия от такава процедура, ако я нямаш по принцип. Терапията с кошерен въздух и прополис не е панацея за всички, но с нея вирусите минават много по-леко. Това твърдение тя подкрепя с личен опит. По време на пандемията първо дала на съседката си уреда за инхалация. Тя възвърнала обонянието, загубено след като се прекарала ковид, още на втория ден. После благоприятните ефекти усетили и други нейни познати.

Не се страхувайте от пчелите, те са богатство

Пчелите са работливи и дисциплинарни същества. Те много добре знаят къде им е пашата.. Така че дори да има отворен прозорец над кошер,  пчелата няма да влезе. Ако го направи е, защото се е объркала. Ще пожужи и ще потърси как да излезе, разказва Боряна. Пчелата-майка може да живее 2-3 години, докато работничките между 40 и 60 дни. Летенето и събирането на прашец ги изтощава силно.

Друга любопитна подробност е, че в кошерите има специални пчели-разузнавачки, чиято работа е да намерят и да съобщят на другите от кошера къде е пашата. Връщайки се от разузнаването пчелатата започва да прави движения, наподобяващи осморки и кръгчета. Всички застават в кръг около нея и в зависимост от това накъде е ориентирана осморката, тръгват към пашата.