Често задавани въпроси

КАКВО Е GIFT TUBE?

GIFT TUBE.com е онлайн платформа за продажба на ваучери за подаръци – преживявания.  Потребителят избира ценовата категория Gift Tube и купува ваучера, а получателят сам избира преживяване сред услугите, включени в неговия Gift Tube. Концепцията на GIFT TUBE е да улесни потребителя в избора на оригинален подарък, като предостави разнообразие от преживявания, от които получателят на подаръчния ваучер да избере сам. GIFT TUBE предлага бързо пазаруване онлайн, персонализиране на всеки ваучер, опаковка в безплатен оригинален тубус и доставка до адрес. Ползването на ваучера става с отпечатан върху него уникален цифров код.

КОЛКО СТРУВА?

Преживяванията в GIFT TUBE са организирани в шест ценови категории от 50 до 200 лева – BASIC 50, POPULAR 75, MEDIUM 100, CLASSIC 125, EXCLUSIVE 150, PREMIUM 200. Всеки GIFT TUBE предлага избор от забавления в града, курсове, терапии, релаксиращи и екстремни преживявания.

GIFT TUBE ВАУЧЕР ЛИ Е?

Работи на принципа на ваучерите, но с GIFT TUBE изборът е по-голям,  тъй като ваучерът не е за конкретен тип услуга, а важи за всички услуги, включени в избраната ценова категория.  И още нещо – добавяме красива и безплатна  опаковка - тубус, така че вашият подарък е готов да бъде поднесен по оригинален и елегантен начин.

КАКВО Е ЕXCLUSIVE 200+?

ЕXCLUSIVE 200+ е категория с преживявания с цени над 200 лева. За разлика от останалите Gift Tube ваучери в тази категория вие купувате конкретното преживявания за себе си или за подарък 

КАКВО Е PROMO GIFT TUBE?

В тази категория селектираме промоционални и сезонни оферти. Всички преживявания в нея, както и предложенията в ЕXCLUSIVE 200+, са с отделни цени. Вие избирате и поръчвате конкретно преживяване. 

КАК СТАВА ПОРЪЧКАТА НА GIFT TUBE?

Разгледайте преживяванията и изберете ценова категория GIFT TUBE. Добавете избрания GIFT TUBE в количката. На следващата стъпка системата ще ви предложи да персонализирате ваучера като добавите лично послание към получателя на подаръка. Следва избор на начина на доставка и плащането на поръчката.

КАКВИ СА УСЛОВИЯТА ЗА ДОСТАВКА?

Доставяме със Спиди в цялата страна. Доставката на поръчка, потвърдена и заплатена до 16:00 ч. в работен ден, се извършва на следващия работен за София и страната. Изключения правят малки населени места на територията на страната, които се посещават по определен от куриерска фирма Спиди специален график. За поръчки, чието плащане е потвърдено след 16.00 часа доставка се извършва до два работни дни.

 КАКЪВ Е СРОКЪТ НА ВАЛИДНОСТ НА GIFT TUBE?

Срокът на валидност на GIFT TUBE ваучера е 6 месеца и е отпечатан върху самия ваучер. Това означава, че неговият получател трябва да се възползва от преживяване в рамките на 6 месеца от датата на потвърждаване на поръчката. Това, което трябва да имате в предвид, че в избрания от вас GIFT TUBE са включени преживявания с различен период на провеждане – целогодишни, сезонни и с фиксирани дати.  При всички случаи, когато получател на ваучера реши да го използва и да  направи резервация, той ще има избор от актуални преживявания

 ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЛИ Е РЕГИСТРАЦИЯТА И СЪЗДАВАНЕТО НА ПРОФИЛ, ЗА ДА КУПЯ GIFT TUBE?

Регистрацията и създаването на профил не са задължителни, за да направите поръчка. В процеса на закупуване данните, които ще поиска системата от вас са вашите имена, електронна поща, телефон и физически адрес, до който да бъде извършена доставката.

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ЗА МЕН, АКО СЕ РЕГИСТРИРАМ?

С вашата регистрация вие може да участвате в нашите програми за лоялни клиенти, да следите вашите поръчки и да получавате първи информация за нови продукти, програми и отстъпки.  

ПРИЕМАТЕ ЛИ ПОРЪЧКИ ПО ТЕЛЕФОНА?

Работим онлайн, но ако имате затруднения или въпрос, свържете се са нас на 0888 093 393 или 0886 719 033 всеки работен ден между 9.00 и 18.00 часа и ще ви помогнем да направите поръчка.

ПЛАЩАМ ЛИ ЗА ОПАКОВКАТА?

Не, опаковката е безплатна. Тубусът, в който е поставен ваучерът, е с височина 15 см и широчина на отвора 4 см и позволява да добавяте малък комплимент към получателя.

КАКВИ МЕТОДИ НА ПЛАЩАНЕ ПРИЕМАТЕ?

Може да заплатите избрания GIFT TUBE по банков път, с наложен платеж и с дебитна/кредитна карта.  Банковата сметка на Gift Tube e:

Райфайзен банк

IBAN: BG13RZBB91551009625599

BIC CODE: RZBBBGSF

ХАРЕСАХ КОНКРЕТНО ПРЕЖИВЯВАНЕ, КАК МОГА ДА ГО ПОРЪЧАМ?

Просто поръчайте GIFT TUBE, в който е избраното от вас преживяване. Отново ще получите безплатна опаковка или имейл-ваучер в зависимост от избрания от вас начин за доставка. Когато получите уникалния код на ваучера, може директно да преминете към резервация на преживяването от меню Моят ваучер. 

НЕОБХОДИМО ЛИ Е ДА ПРИНТИРАМ ВАУЧЕРА?

Ако сте избрали получаването на ваучер на имейл адрес, тогава го разпечатайте, за да покажете на организатора на услугата уникалния код на ваучера. Ако поръчате опаковка  и съответно доставката й до адрес, тогава ваучерът ще пристигне при вас и не се налага повторно отпечатване от вас или от получателя.

ИМАМ ВАУЧЕР ЗА 100 ЛЕВА. МОГА ЛИ ДА ГО ИЗПОЛЗВАМ ЗА 2 ПРЕЖИВЯВАНИЯ ПО 50 ЛЕВА?

Разбира се. Направете нова поръчка за 2 ваучера на стойност 50 лева всеки. В полето за плащане въведете уникалния код от Вашия ваучер за 100 лева. Дължимата сума ще се преизчисли на 0 лева, така че ще може да завършите поръчката без да плащате. Ще ви изпратим два нови ваучера от по 50 лева, за да се възползвате от предпочитаните от Вас преживявания. Направете поръчка по имейл за електронен ваучер, ако не искате доставка в кутия - тубус.

ИМАМ ВАУЧЕР ЗА 100 ЛЕВА, НО ХАРЕСАХ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ 125 ЛЕВА. МОГА ЛИ ДА ДОПЛАТЯ?

Разбира се. Направете нова поръчка за 125 лева. В полета за плащане въведете уникалния код от Вашия ваучер за 100 лева. Сумата от 100 лева ще се приспадне и ще остане да доплатите 25 лева. Ще ви изпратим нов ваучера за 125 лева, за да се възползвате от предпочитаното от Вас преживяване. Направете поръчка по имейл за електронен ваучер, ако не искате доставка в кутия – тубус.

ПОЛУЧИХ GIFT TUBE ваучер, НО ИСКАМ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ДРУГ GIFT TUBE? МОГА ЛИ ДА ГО ЗАМЕНЯ?

Разбира се. Свържете се с нас и ще заменим получения от вас GIFT TUBE с друг. Ако стойността на избрания от вас GIFT TUBE е по-висока от тази на първоначално поръчания ваучер, разликата ще бъде за Ваша сметка.  Ако искате да замените с GIFT TUBE на по-ниска стойност, разликата не се възстановява.

КАК СЕ ПРАВИ РЕЗЕРВАЦИЯ?

Влизате в МОЯТ ВАУЧЕР и следвате стъпките. Системата ще поиска да въведете кода от вашия ваучер, за да ви покаже включените в съответния Gift Tube преживявания. Разгледайте ги и изберете.  В полето за резервация изпишете дата и час, в който желаете да бъде направена резервацията.  Добавете и резервен вариант, в случай че посочените от вас за заети. Ще получите имейл за потвърждение на резервацията, както и всички необходими детайли по изпълнението на услугата – адрес, ориентир, изисквания.  

МОГА ЛИ ДА НАПРАВЯ РЕЗЕРВАЦИЯ В ИЗВЪН РАБОТНО ВРЕМЕ?

Работното време на екипа ни е от 9.00 до 18.00 часа всеки ден, без събота и неделя. През останалото време може да ни пишете на office@gift-tube.com.

МОГА ЛИ ДА ОТМЕНЯ ВЕЧЕ НАПРАВЕНА РЕЗЕРВАЦИЯ ПРИ НЕПРЕДВИДЕНИ ОТ МЕН ОБСТОЯТЕЛСТВА?

Да, може да отмените резервацията, но условията за анулиране са различни при различните организатори на услуги. Имайте предвид, че услуги с фиксирани дати и запазени места като курсове, събития, сезонни  могат да не подлежат на отмяна.     Препоръчваме да се свържете с нас възможно най-рано, за да проверим условията на доставчика и да ги предупредим за настъпилата промяна.

КАКВО СЕ СЛУЧВА, АКО ОРГАНИЗАТОРЪТ НА УСЛУГАТА ОТМЕНИ ПРЕЖИВЯВАНЕ?

В случай че доставчикът на  услугата не е в състояние да предостави закупената услуга, получателят на ваучера или на услугата има възможност да си избере друга услуга на същата стойност или по-висока такава, за която разлика трябва да доплати.

СТОРНИРАНЕ

Потребителят има право да промени поръчката си или да се откаже от нея в рамките на 1 (един) час в работен ден, считано от момента на изпращането й. При промяна на поръчката потребителят не се задължава със закупуването на услуга на същата стойност. Ако е издадена фактура, същата се анулира или се издава кредитно известие. При метод за плащане с карта, сумата се възстановява с кредитна операция по сметката на картата.