Често задавани въпроси

1. ИМАМ ВАУЧЕР НА СТОЙНОСТ, НО ИСКАМ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ДРУГА ЦЕНОВА КАТЕГОРИЯ. КАКВО ДА НАПРАВЯ?

Използвай сумата по твоя ваучер като код за отстъпка и направи нова поръчка. Добави в количката избрания ваучер и въведи кода от ваучера си в полето КОД ЗА ОТСТЪПКА.Сумата ще се приспадне автоматично и ще доплатиш само разликата. На имейла си ще получиш ваучер с нов код, с който може да резервираш избраното преживяване.

Например:

Имаш ваучер MEDIUM 100 лева. Харесал си услуга, включена в категория CLASSIC 125 лева. Поръчай ваучер CLASSIC 125, използвай кода за отстъпка от твоя ваучер за 100 лева и доплати 25 лева.

или

Имаш ваучер за 150 лева. Харесал си 2 преживявания от категория POPULAR 75. Купи два ваучера за 75 лева, въведи кода от твоя ваучер и поръчай. Дължиш 0 лева. На мейла си ще получиш нови два ваучера, с чиито кодове ще резервираш избраните услуги.

Доплащания, комбинации и замени са възможни само между ваучерите на стойност BASIC 50, POPULAR 75, MEDIUM 100, CLASSIC 125, SUPERIOR 150, PREMIUM 200 и тематичните ваучери от Special категорията!   С ваучер на стойност и с тематичен ваучер не можеш да купиш/замениш услуга от категорията SINGLE – Ваучери за конкретни преживявания.

2. ВЪРХУ ВАУЧЕРА, КОЙТО ЩЕ ПОДАРЯ, ИЗПИСАНА ЛИ Е НЕГОВАТА ЦЕНА?

Не. Когато подаряваш ваучер на стойност върху него се изписва имеТО на ценовата категория: BASIC, POPULAR, MEDIUM, CLASSIC, SUPERIOR, PREMIUM. Всяко име отговаря на стойност, която се вижда в сайта и при регистрацията на кода на ваучера.

3.КАК ДА РАЗБЕРА НА КАКВА СТОЙНОСТ Е МОЯТ ВАУЧЕР?  

Когато въведеш кода от ваучера си в полето Моят ваучер, ще видиш както неговата стойност, така и всички услуги, включени в него. Всяко име отговаря на стойност, която се вижда и в сайта.

4. КАКЪВ Е СРОКЪТ НА ВАЛИДНОСТ НА ВАУЧЕРИТЕ GIFT TUBE?

Срокът на валидност на всички ваучери GIFT TUBE е 1 година. Датата на изтичане на валидността на ваучера е изписана в долния му ляв ъгъл.

5. ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЛИ Е РЕГИСТРАЦИЯТА И СЪЗДАВАНЕТО НА ПРОФИЛ, ЗА ДА КУПЯ GIFT TUBE?

Регистрацията и създаването на профил не са задължителни, за да направите поръчка. В процеса на покупка ще поискаме вашите имена, електронна поща, телефон и адрес, до който да бъде извършена доставката, ако сте избрали ваучер с доставка.

6. КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ, АКО СЕ РЕГИСТРИРАМ?

С регистрацията може да участваш в програмата за лоялни клиенти, да следиш поръчките си и да получаваш първи информация за нови услуги и отстъпки.  

7. ПРИЕМАТЕ ЛИ ПОРЪЧКИ ПО ТЕЛЕФОНА?

Работим онлайн, но ако имате затруднения или въпрос, свържете се са нас на 0888 093 393 или 0886 719 033 всеки работен ден между 9.00 и 18.00 часа.

8. ПЛАЩАМ ЛИ ЗА ОПАКОВКАТА?

Не, нашата опаковка е безплатна. Тубусът, в който е поставен ваучерът, е с височина 15 см и широчина на отвора 4 см и позволява да добавяте малък комплимент към получателя.

9.КАКВИ МЕТОДИ НА ПЛАЩАНЕ ПРИЕМАТЕ?

Може да заплатите избрания GIFT TUBE по банков път, с наложен платеж и с дебитна/кредитна карта.  Банковата сметка на Gift Tube e: Райфайзен банк, IBAN: BG13RZBB91551009625599, BIC CODE: RZBBBGSF

10. НЕОБХОДИМО ЛИ Е ДА ПРИНТИРАМ ВАУЧЕРА?

Ако сте избрали получаването на ваучер на имейл адрес, тогава го разпечатайте, за да покажете на организатора на услугата уникалния код на ваучера. Ако поръчате опаковка  и съответно доставката й до адрес, тогава ваучерът ще пристигне при вас и не се налага повторно отпечатване от вас или от получателя.

11. КАК СЕ ПРАВИ РЕЗЕРВАЦИЯ?

Влизате в МОЯТ ВАУЧЕР и следвате стъпките. Системата ще поиска да въведете кода от вашия ваучер, за да ви покаже включените в съответния Gift Tube преживявания. Разгледайте ги и изберете. Ще получите на имейла си СЕРТИФИКАТ, който включва контактите на изпълнителя на услугата за услугата/продукта, който сте изпрал. Направете си резервация на посочените контакти и представете СЕРТИФИКАТА на изпълнителя на услугата.

12. МОГА ЛИ ДА ОТМЕНЯ ВЕЧЕ НАПРАВЕНА РЕЗЕРВАЦИЯ?

Да, може да отмените резервация, но условията за анулиране са различни при различните организатори на услуги. Свързвате се директно с доставчика на услугата. Имайте предвид, че услуги с фиксирани дати и запазени места като курсове, събития, сезонни могат да не подлежат на отмяна. Препоръчваме да се свържете с нас възможно най-рано, за да проверим условията на доставчика и да предупредим за настъпилата промяна.

13. КАКВО СЕ СЛУЧВА, АКО ОРГАНИЗАТОРЪТ НА УСЛУГАТА ОТМЕНИ ПРЕЖИВЯВАНЕ?

В случай че доставчикът на  услугата не е в състояние да предостави закупената услуга, получателят на ваучера може да или на услугата има възможност да си избере друга услуга на същата стойност или по-висока такава, за която разлика трябва да доплати.