Често задавани въпроси

1. ИМАМ ВАУЧЕР НА СТОЙНОСТ, НО ИСКАМ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ДРУГА ЦЕНОВА КАТЕГОРИЯ. КАКВО ДА НАПРАВЯ?

Използвай сумата по твоя ваучер като код за отстъпка и направи нова поръчка. Добави в количката избрания ваучер и въведи кода от ваучера си в полето КОД ЗА ОТСТЪПКА.Сумата ще се приспадне автоматично и ще доплатиш само разликата. На имейла си ще получиш ваучер с нов код, с който може да резервираш избраното преживяване.

Например:

Имаш ваучер MEDIUM 100 лева. Харесал си услуга, включена в категория CLASSIC 125 лева. Поръчай ваучер CLASSIC 125, използвай кода за отстъпка от твоя ваучер за 100 лева и доплати 25 лева.

или

Имаш ваучер за 150 лева. Харесал си 2 преживявания от категория POPULAR 75. Купи два ваучера за 75 лева, въведи кода от твоя ваучер и поръчай. Дължиш 0 лева. На мейла си ще получиш нови два ваучера, с чиито кодове ще резервираш избраните услуги.

Доплащания, комбинации и замени са възможни само между ваучерите на стойност BASIC 50, POPULAR 75, MEDIUM 100, CLASSIC 125, SUPERIOR 150, PREMIUM 200 и тематичните ваучери от Special категорията!   С ваучер на стойност и с тематичен ваучер не можеш да купиш/замениш услуга от категорията SINGLE – Ваучери за конкретни преживявания.

2. ВЪРХУ ВАУЧЕРА, КОЙТО ЩЕ ПОДАРЯ, ИЗПИСАНА ЛИ Е НЕГОВАТА ЦЕНА?

Не. Когато подаряваш ваучер на стойност върху него се изписва имеТО на ценовата категория: BASIC, POPULAR, MEDIUM, CLASSIC, SUPERIOR, PREMIUM. Всяко име отговаря на стойност, която се вижда в сайта и при регистрацията на кода на ваучера.

3.КАК ДА РАЗБЕРА НА КАКВА СТОЙНОСТ Е МОЯТ ВАУЧЕР?  

Когато въведеш кода от ваучера си в полето Моят ваучер, ще видиш както неговата стойност, така и всички услуги, включени в него. Всяко име отговаря на стойност, която се вижда и в сайта.

4. КАКЪВ Е СРОКЪТ НА ВАЛИДНОСТ НА ВАУЧЕРИТЕ GIFT TUBE?

Срокът на валидност на всички ваучери GIFT TUBE е 1 година. Датата на изтичане на валидността на ваучера е изписана в долния му ляв ъгъл.

5. ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЛИ Е РЕГИСТРАЦИЯТА И СЪЗДАВАНЕТО НА ПРОФИЛ, ЗА ДА КУПЯ GIFT TUBE?

Регистрацията и създаването на профил не са задължителни, за да направите поръчка. В процеса на покупка ще поискаме вашите имена, електронна поща, телефон и адрес, до който да бъде извършена доставката, ако сте избрали ваучер с доставка.

6. КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ, АКО СЕ РЕГИСТРИРАМ?

С регистрацията може да участваш в програмата за лоялни клиенти, да следиш поръчките си и да получаваш първи информация за нови услуги и отстъпки.  

7. ПРИЕМАТЕ ЛИ ПОРЪЧКИ ПО ТЕЛЕФОНА?

Работим онлайн, но ако имате затруднения или въпрос, свържете се са нас на 0888 093 393 или 0886 719 033 всеки работен ден между 9.00 и 18.00 часа.

8. ПЛАЩАМ ЛИ ЗА ОПАКОВКАТА?

Не, нашата опаковка е безплатна. Тубусът, в който е поставен ваучерът, е с височина 15 см и широчина на отвора 4 см и позволява да добавяте малък комплимент към получателя.

9.КАКВИ МЕТОДИ НА ПЛАЩАНЕ ПРИЕМАТЕ?

Може да заплатите избрания GIFT TUBE по банков път, с наложен платеж и с дебитна/кредитна карта.  Банковата сметка на Gift Tube e: Райфайзен банк, IBAN: BG13RZBB91551009625599, BIC CODE: RZBBBGSF

10. НЕОБХОДИМО ЛИ Е ДА ПРИНТИРАМ ВАУЧЕРА?

Ако сте избрали получаването на ваучер на имейл адрес, тогава го разпечатайте, за да покажете на организатора на услугата уникалния код на ваучера. Ако поръчате опаковка  и съответно доставката й до адрес, тогава ваучерът ще пристигне при вас и не се налага повторно отпечатване от вас или от получателя.

11. КАК СЕ ПРАВИ РЕЗЕРВАЦИЯ?

Влизате в МОЯТ ВАУЧЕР и следвате стъпките. Системата ще поиска да въведете кода от вашия ваучер, за да ви покаже включените в съответния Gift Tube преживявания. Разгледайте ги и изберете. В полето за резервация изпишете дата и час, в който желаете да бъде направена резервацията.  

12. МОГА ЛИ ДА НАПРАВЯ РЕЗЕРВАЦИЯ В ИЗВЪН РАБОТНО ВРЕМЕ?

Работното време на екипа ни е от 9.00 до 18.00 часа всеки ден, без събота и неделя. През останалото време може да ни пишете на office@gift-tube.com.

13. МОГА ЛИ ДА ОТМЕНЯ ВЕЧЕ НАПРАВЕНА РЕЗЕРВАЦИЯ?

Да, може да отмените резервация, но условията за анулиране са различни при различните организатори на услуги. Имайте предвид, че услуги с фиксирани дати и запазени места като курсове, събития, сезонни  могат да не подлежат на отмяна. Препоръчваме да се свържете с нас възможно най-рано, за да проверим условията на доставчика и да предупредим за настъпилата промяна.

14. КАКВО СЕ СЛУЧВА, АКО ОРГАНИЗАТОРЪТ НА УСЛУГАТА ОТМЕНИ ПРЕЖИВЯВАНЕ?

В случай че доставчикът на  услугата не е в състояние да предостави закупената услуга, получателят на ваучера може да или на услугата има възможност да си избере друга услуга на същата стойност или по-висока такава, за която разлика трябва да доплати.