Целулитът е често срещан козметичен проблем, представляващ неравномерно натрупване на подкожна мастна тъкан, която се характеризира с „вдлъбнатини“ или бучки по кожата, често оприличавани на текстура на портокалова кора или извара. 

Това не е медицинско състояние и не представлява риск за здравето, но въпреки това може да бъде източник на неудовлетвореност за много хора. В повечето случаи засегнатите зони са седалището, бедрата, коремът и най-често се среща при жените.

Какви са най-честите причини за поява на целулит?

Заседнал начин на живот 

Нездравословният начин на живот може да засили целулита поради лошото кръвообращение, причинено от обездвижването, което допринася за натрупването на токсини. 

Нездравословен режим на хранене

Диетите с високо съдържание на преработени храни и захари предизвикват възпаления, а дехидратацията и излагането на токсини влияят на устойчивостта на кожата.

Бременност

Бременността е специален период за всяка дама не само на емоционално, но и на физиологично ниво. Килограмите се увеличават естествено, а хормоните рязко променят нивата си, хранителните навици също са изменчиви. Това води до редица промени в организма на жената, включително и появата на целулит.

Излишни килограми

Увеличаването на теглото, свързано с нездравословно хранене и липса на физически упражнения, увеличава натиска върху съединителните тъкани, което задълбочава появата на целулит.

Вредни навици

Факторите, свързани с начина на живот, като тютюнопушене и прекомерно количество алкохол, внасят токсини, които могат да повлияят на производството на колаген и последваща проява на целулит.

Хормонален дисбаланс

Хормоналният дисбаланс, дължащ се на стреса, лошия сън и небалансираното хранене, също играят важна роля за образуването на целулит.

Какви видове целулит съществуват?

Целулитът се дели на няколко основни типа.

Воден целулит

Водният целулит, наричан още отточен, се характеризира с тежест в долните крайници, умора и напрежение. Най-често засяга бедрата и краката. Причина за появата му е задържане на течности в организма.

Фиброзен

Този целулит се различава с фиброзни сраствания и плътни бучки, видими дори в състояние на покой на кожата. При този вид целулит намесата на професионалист е задължителна, тъй като обхваща освен по-горните тъкани, а също и мускулите, което го прави труден за премахване.

Смесен целулит

Смесеният целулит пък съчетава аспектите на водния и фиброзния целулит, като често изисква многостранен подход за ефективно лечение.

Какво представлява антицелулитният масаж?

Антицелулитният масаж е козметична процедура или по-точно казано специализирана терапевтична техника, предназначена за намаляване на появата на целулит. 

Обикновено се извършва от обучен терапевт и е насочен към зоните, склонни към поява на целулит.

По време на процедурата се използват различни техники.

Сред които:

  • дълбок тъканен масаж;
  • лимфен дренаж;
  • прилагане на вендузи и други. 

Процедурата има за цел да стимулира притока на кръв, да разгради мастните натрупвания и да подпомогне оттичането на излишните течности в тялото, което води до подобряване на тонуса и текстурата на кожата.

Механизмът, който стои зад ефективността на антицелулитния масаж, се крие в насърчаване преразпределението на мастните клетки

Целулитът често е резултат от неравномерно разпределение на мазнините, което води до изпъкване в някои области и до поява на вдлъбнатини в други. 

Освен това антицелулитният масаж стимулира производството на колаген - структурен протеин, който поддържа еластичността на кожата. 

Като насърчава синтеза на колаген, масажът спомага за стягането и тонизирането на кожата, намалявайки появата на вдлъбнатини.

Какви са ползите от антицелулитния масаж?

Подобрена текстура на кожата

При редовни сеанси антицелулитният масаж води до забележимо подобряване на цялостната текстура на кожата.

Комбинацията от засилено кръвообращение, лимфен дренаж и производство на колаген допринася за по-гладка и здрава кожа.

Подобряване на кръвообращението

Антицелулитният масаж включва енергични техники, които стимулират притока на кръв към целевите зони. Засиленото кръвообращение насърчава доставката на кислород и хранителни вещества до кожата, като подпомага клетъчното здраве и жизненост.

Доброто кръвообращение е от съществено значение за подобряване на цялостния вид на кожата.

Намаляване на задържането на течности

При много хора с целулит се наблюдава и задържане на течности. Техниките за антицелулитен масаж, като например лимфен дренаж, могат да помогнат за намаляване натрупването на течности в засегнатите области, което води до по-гладък и по-малко подут външен вид на кожата.

Разграждане на мастните натрупвания

Една от основните цели на антицелулитния масаж е да разгради мастните натрупвания под повърхността на кожата. 

Чрез прилагане на натиск и стимулиране на подлежащите тъкани масажът насърчава преразпределението на мастните клетки, допринасяйки за по-равномерна структура на кожата и намаляване на обиколката в зоната на третиране.

Повишено производство на колаген

Антицелулитният масаж насърчава синтеза на колаген - жизненоважен протеин за еластичността и здравината на кожата.

Манипулирането на тъканите предизвиква естествена реакция в организма за производство на повече колаген, което води до постепенно подобряване на тонуса на кожата и намаляване на появата на целулит.

Подобряване на еластичността на кожата

Чрез комбинацията от стимулиране на кръвообращението, синтеза на колаген и манипулацията на тъканите, антицелулитният масаж повишава еластичността на кожата. 

Това допринася за по-стегната и по-еластична структура на тъканите, като свежда до минимум появата на целулит.

Релаксация и намаляване на стреса

Освен физическите си ефекти антицелулитният масаж предизвиква усещане за релаксация. Освобождаването на ендорфини по време на масажа спомага за облекчаване на стреса, а намалените нива на стрес могат да повлияят положително на хормоналния баланс, което потенциално може да повлияе върху намаляването на целулита.

Какви са различните техники за антицелулитен масаж?

Дълбокотъканен масаж

Дълбокотъканният масаж подобрява кръвообращението, подпомага лимфния дренаж и допринася за по-гладка структура на кожата, като намалява видимите ефекти на целулита за по-тонизиран и ревитализиран външен вид. 

Извършва се чрез силен натиск, за да се достигне до дълбоките слоеве, да се разградят мастните натрупвания и да се освободи напрежението във фиброзните ленти. 

Лимфен дренаж

Лимфодренажният масаж при целулит се фокусира върху стимулирането на лимфната система, отговаряща за изхвърлянето на отпадъците, за да се намали задържането на течности и да се подобри отстраняването на токсините. 

Тази нежна, ритмична техника включва лек натиск и специфични движения за насърчаване на лимфния поток. Лимфният дренаж спомага за намаляване на видимостта на целулита, като изглажда неравномерната текстура на кожата.

Миофасциално освобождаване

Миофасциалното освобождаване е насочено към фасцията - съединителната тъкан, обграждаща мускулите - с цел подобряване на гъвкавостта и намаляване на напрежението, допринасящо за появата на целулита.

Вакуум терапия

При този вид терапията се използват вендузи за създаване на вакуумен ефект върху повърхността на кожата. Вакуумът спомага за подобряване на притока на кръв и освобождаване на токсините, като намалява появата на целулит или отстранява вече съществуващия.

Гуа Ша масаж

Гуа Ша масажът включва преминаване през кожата с инструмент с гладки ръбове, за да се подобри кръвообращението и да се намали напрежението в засегнатите области.

Тази техника може да спомогне за разграждане на мастните депа и да подобри появата на целулит.

Какво да очакваш по време на процедура за антицелулитен масаж?

По време на сеанса за антицелулитен масаж можеш да очакваш релаксиращ, но целенасочен подход към засегнатите от целулит зони.

Масажистът използва различни техники, за да се насочи към целулита, като обръща специално внимание на специфичните проблеми. 

Сесиите обикновено продължават от 30 минути до един час, в зависимост от степента на целулита и целите на клиента.

Има ли противопоказания за извършване на антицелулитен масаж?

Антицелулитен масаж не бива да се прилага в следните случаи:

  • бременност (особено през първия триместър);
  • при проблеми с кръвообращението и лимфната система;
  • при тежки сърдечно-съдови заболявания;
  • кожни инфекции или лезии;
  • напреднал диабет;
  • хипертония;
  • скорошни операции или наранявания;
  • екземи;
  •  псориазис;
  • тежко слънчево изгаряне;
  • онкологично заболяване и други.

Колко често се правят процедурите за антицелулитен масаж?

Честотата на процедурите е строго индивидуална при всеки клиент и това бива обсъдено с терапевта още при първото посещение.

Броят на процедурите зависи и от стадия на целулита, големината на третираната зона и използваната техника за антицелулитен масаж.

Нормално ли е да се получават синини след антицелулитен масаж?

По време на първите сесии, при хора с по-заседнал начин на живот, е нормално да се получат много леки синини.

Ако клиентът усети прекомерен натиск е редно да съобщи на масажиста, за да редуцира силата на масажните движения. Намирането на подходящия интензитет за масаж е от ключово значение за предотвратяването на синини в третираната зона.

Наистина ли антицелулитните масажи са ефективни?

Въпреки че антицелулитният масаж може да осигури видими подобрения в структурата и външния вид на кожата, е изключително важно да имаш реалистични очаквания. 

Резултатите могат да варират в зависимост от фактори като тежестта на целулита, броя на сесиите и начина на живот, който клиентът води. 

Антицелулитният масаж предлага редица ползи.

Включително:

  • подобряване на кръвообращението;
  • намаляване на задържането на течности;
  • разграждане на мастните натрупвания и много други.

Макар че не може да осигури незабавни резултати, редовните сеанси могат да допринесат за по-гладка и тонизирана кожа.

Кога е видим резултатът от антицелулитните масажи?

В повечето случаи, видимият резултат се проявява след 5-6 сесии, ако са извършени от квалифициран специалист, който е изготвил индивидуален план за справяне с целулита.

Съчетаването на антицелулитния масаж със здравословен начин на живот, включващ хидратация, балансирано хранене и редовни физически упражнения, също биха допринесли за добрия краен резултат.

Полезни в случая биха били и допълнителните антицелулитни масажи у дома, след като обсъдиш честотата им на изпълнение с личния ти терапевт.

Защо да избереш масаж от Gift Tube?

На нашата платформа ще откриеш богата гама от подаръчни ваучери за преживяване, от които можеш да избираш. Ние си партнираме с висококвалифицирани специалисти - масажисти и можем да ти предложим антицелулитен масаж на достъпна цена.

Търсиш други ефективни методи за премахване на портокаловата кожа? Разгледай специално подбраните ни процедури в категория „антицелулитни процедури“. Там ще откриеш подаръчни ваучери за антицелулитни масажи, липолазер, кавитация, криолиполиза и други.