Навлизането в периода след 45-годишна възраст е нов етап от живота на жената и това пътуване неминуемо се отразява и върху кожата на лицето.

Казват, че съвременните 40 години са новите 20. И това е вярно. Медицината, козметологията, здравословният начин на живот позволяват на много жени на тази възраст да изглеждат толкова привлекателни, колкото са били на 20 и 30.

Кожата след 45 години изисква хармонично съчетание от професионални интервенции и усърдни домашни грижи.

От чудесата на радиочестотния лифтинг за повишаване на колагеновата активност до подмладяването с безиглена мезотерапия и стягащия кожата ефект на Hi-Fu Lifting, жените разполагат с богат набор от козметични процедури за подмладяване, от които да се възползват. 

Съчетани със специална грижа за околоочния контур и шията и с последователни домашни процедури, този цялостен подход гарантира, че красивото и естествено пътуването на всяка дама ще бъде посрещнато с увереност, грация и непреходна красота.

Какви промени настъпват в кожата след 45-годишна възраст?

Загуба на колаген, еластин и хиалуронова киселина

Още след 30-годишна възраст започва да намалява производството на колаген, еластин и хиалуронова киселина, а това допринася за стареенето на кожата. 

Логично, след 45-годишна възраст обемът на тези вещества е още по-малък, като е доказано че до 40-тата година кожата губи почти половината от първоначалния запас от хиалуронова киселина. 

Вследствие на тези промени се наблюдава увисване на контурите на лицето и загуба на някогашната еластична структура на кожата.

Появата на бръчки и фини линии отбелязват хода на времето, както чрез динамични изражения, така и в състояние на покой.

Намалена хидратация на кожата

Едновременно с частичната загуба на три от най-важните вещества за кожата, се забелязва намаляване на хидратацията, което е следствие от намаленото производство на мазнини. Кожата е суха и повяхнала. 

Забавяне на клетъчната обмяна

Забавянето на клетъчната обмяна - механизмът, управляващ обновяването на кожата, води до натрупване на мъртви кожни клетки. Това допринася за по-малко жизнен и равномерен тен. 

Пигментация

Поради излагането на слънце, изборът на начин на живот и генетичните фактори се появяват хиперпигментации. 

Слънчевите и старческите петна се превръщат във видими маркери, разказващи за пътуването на кожата през годините.

Промяна в контура на устните

В резултат на слънчевите лъчи и най-вече употребата на тютюневи изделия, кожата на устните също страда. Отличават се хронична сухота, загуба на обем и отчетливи напречни бръчки.

Мимически бръчки

Мимическите, често наричани и динамични бръчки, са резултат на естествено съкращаване на мускулите, при преживяване на различни емоции.

Когато производството на колаген е в достатъчни количества, тези бръчици са видими само докато човек се усмихва, например. 

След 45-годишна възраст обаче, както вече казахме колагенът и еластинът в кожата драстично намаляват, а това дуо е главният отговорник за гъвкавостта на кожата и връщането й в първоначалната форма след разтягане или свиване.

Това води до появата на постоянни мимическо бръчици.

Торбички и тъмни кръгове под очите

След 45-годишна възраст торбичките и тъмните кръгове под очите стават по-забележими, поради намаляването на колагена и изтъняването на кожата около очите. Този неблагоприятен ефект се засилва още повече и при неправилен сън и недостатъчна хидратация.

Загуба на обем на скулите и бузите

Процесите на стареене в кожата са пряко свързани и със загуба на обем на скулите и бузите, поради намаляването на колагена и мазнините под кожата. Колагенът осигурява структурна подкрепа, докато намаляващата мастна структура води до увисване.

Какви видове козметични процедури за лице са подходящи след 45-годишна възраст?

Радиочестотен лифтинг (RF лифтинг)

С навлизането на жените в 40-те години, а и след това, радиочестотният лифтинг се откроява като ефективна и неинвазивна козметична процедура за справяне с естествените процеси на стареене. Радиочестотната технология използва електромагнитни вълни, за да стимулира производството на колаген. 

Радиочестотният лифтинг насърчава регенерирането на колагеновите влакна, като възстановява еластичността и спомага за по-младежки вид.

Процедурата включва използването на ръчно устройство, което излъчва контролирана радиочестотна енергия в по-дълбоките слоеве на кожата. 

Енергията загрява тъканите, като засилва активността на фибробластите, а това от своя страна води до производство на нови колагенови и еластични влакна. Постига се стягащ ефект, изглаждане на фините линии и омекотяване на бръчките. 

Радиочестотният лифтинг е универсална процедура и може да се използва в различни области, включително лицето, шията и деколтето.

Едно от предимствата на радиочестотния лифтинг е неговата неинвазивност, която се изразява в минимален дискомфорт по време на процедурата. Това е подходящ вариант за дами, които искат да постигнат забележими резултати, без да трябва да се подлагат на хирургическа намеса.

Безиглена мезотерапия

Безиглената мезотерапия е нежна и същевременно много ефикасна козметична процедура за жени над 45 години, които искат да подмладят кожата си, без да прибягват до инжекции. 

Този иновативен подход доставя основни хранителни вещества, витамини и хиалуронова киселина в кожата с помощта на специализирана технология, заобикаляйки нуждата от традиционните игли.

Процедурата включва използването на техники като електропорация или ултразвук за временно създаване на микроканали в кожата. Тези микроканали позволяват проникването на активните съставки дълбоко в дермалните слоеве.

Безиглената мезотерапия е ефективна за насърчаване на хидратацията, стимулиране на производството на колаген и справяне със специфични проблеми на кожата, като фини линии и потъмняване.

Неинвазивният характер на мезотерапията гарантира безболезнено преживяване без риск от синини или подуване. Това е удобен вариант за дами, които може да се колебаят относно традиционните инжекционни процедури.

Резултатите често са видими след няколко сеанса, а процедурата може да се повтаря периодично за поддръжане на резултата.

Hi-Fu Lifting (високоинтензивен фокусиран ултразвук)

Hi-Fu Lifting, известна също като Ultherapy, е ефективна козметична процедура, при която се използва високоинтензивен фокусиран ултразвук за повдигане и стягане на кожата.

По време на процедурата фокусираната ултразвукова енергия генерира топлина и стимулира производството на колаген. 

Различното при Hi-Fu, в сравнение с останалите ултразвукови процедури за лице е, че енергията достига много по-дълбоко в кожата, а именно повърхностния мускулен апоневротичен слой, известен като SMAS.

Топлинният ефект стяга съществуващите колагенови влакна, като същевременно инициира производството на нов колаген, което води до по-стегнат и повдигнат вид на кожата.

Резултатите се разгръщат постепенно в продължение на няколко месеца.

Химически пилинг

Химическият пилинг предлага универсално решение за жени над 45 години, които искат да съживят кожата си, като стимулират ексфолирането и клетъчната обмяна.

Тази козметична процедура включва прилагане на химически разтвор върху кожата, който предизвиква контролирано излющване на най-горните слоеве. 

Химическият пилинг се предлага в различна концентрация, което позволява персонализиране на процедурата в зависимост от индивидуалните проблеми и цели на клиента.

Повърхностните пилинги, като например тези, съдържащи алфахидрокси киселини (AHA), са насочени към леки несъвършенства като фини линии и неравномерен тен на кожата.

Средно дълбоките пилинги, често съдържащи трихлороцетна киселина (ТСА), са насочени към по-напреднали проблеми, включително умерени бръчки и увреждания от слънцето. 

Дълбоките пилинги, обикновено използващи фенол, са предназначени за по-значително подмладяване на кожата, но изискват по-продължителен период на възстановяване.

Въпреки че периодът на възстановяване варира в зависимост от дълбочината на пилинга, лекото зачервяване и излющването са често срещани, което подчертава важността на грижите след пилинга, включително защита от слънцето.

Грижа за кожата около очите

Грижата за деликатната кожа на околоочния контур след 45-годишна възраст става от първостепенно значение, поради повишената уязвимост на тази област към признаците на стареене. 

Кожата около очите е значително по-тънка и по-податлива на изсушаване, в сравнение с други области на лицето. Тъй като с възрастта производството на колаген и еластин намалява, кожата в тази зона е особено податлива на фини линии, бръчки и увисване.

Освен това фактори като излагане на слънце, повтарящи се мимики и начин на живот могат да ускорят процеса на стареене в областта на очите. Тъмните кръгове и подпухналостта могат да станат по-ясно изразени, което е отражение на комбинация от генетични предразположения и влияния на околната среда.

Чрез прилагането на специална рутинна грижа за кожата на и около очите, дамите след 45-годишна възраст могат да противодействат значително на споменатите проблеми.

Специализираните околоочни кремове против стареене, богати на антиоксиданти, пептиди, витамини и хидратиращи съставки, могат да подхранят деликатната кожа, да намалят появата на бръчки и да допринесат за по-младежки и свеж вид.

Освен това практики като носенето на слънчеви очила за предпазване от ултравиолетовите лъчи и достатъчният сън допринасят за поддържане на здравето и жизнеността на зоната около очите.

Грижа за шията и деколтето

Кожата на шията и деколтето е по-тънка и има по-малко мастни жлези, което я прави податлива на увисване, бръчки и загуба на еластичност. С намаляването на нивата на колаген и еластин, тези области стават особено податливи на въздействието на гравитацията и стресовите фактори на околната среда.

Пренебрегването на шията и деколтето може да доведе до видими признаци на стареене, като крепирана кожа, фини линии и образуване на хоризонтални ивици.

Излагането на слънце и факторите, свързани с начина на живот, допълнително допринасят за преждевременното стареене в тези области.

От съществено значение е цялостната грижа за кожата след 40 години, която обхваща не само лицето. Затова, никога не пропускай да нанесеш грижата си за лице и върху шията и деколтето. 

Специалното внимание към тези области осигурява по-хармоничен и младежки вид, а това ще ти позволи да се чувстваш уверена в кожата си.

Защо да изберем Gift Tube?

Ние можем да ти предложим богат асортимент от ваучери за преживяване, сред които и изобилие от  подаръчни ваучери за изброените козметични процедури, с които да зарадваш себе си или на любимите ти хора.

Влез, разгледай и избери най-подходящата процедура за твоето лице и кожа.