До всички, на които им се иска да влязат в категорията „търсачи на силни усещания и пристрастени към адреналина“, но все нещо ги е спира. Подготвили сме списък с приключения, с които ще надвиете страховете или задръжките. Същевременно ще опитате готини, достъпни и вълнуващи преживявания. И то в България на най-добра цена!

Ето го и списъкът с 10-те най-яки адреналин изживявания, с които да предизвикаш себе си или приятел през 2024 г.

Бънджи скок сам - или в тандем

Няма спор – това преживяване е живата класика в категория адреналин. Изисква солидна доза смелост и решителност, която да не те напусне в решителния момент. Лесно е да си купиш ваучер за скок с бънджи и да отидеш до Клисура, Проходна или Дунав мост. В шеги и закачки няма да се усетиш кога са ти сложили куките и въжетата. После трябва да поемеш дъх, да се качиш и да скочиш. И ако в този кратък момент колебанието и страхът се съюзят, допълзят до мозъка и вземат връх над всички други емоции, си загубен! Затова не мислиш за скока, докато не скочиш. Мислиш само за стотиците хиляди, които вече са го правили и повтарят. Между тях има и много деца, ако това ти действа ободряващо. Има още един начин да се превъзмогнеш и направиш бънджи скок в тандем – например с гаджето. Гушвате се заедно и виковете на ужас или екзалтация се смесват. По-лесно е като знаеш, че и милото го е шубе!

Скок с парашут – още една класика в жанра адреналин

 

В някаква степен преживяването скок с парашут е сравнимо с бънджи скок. И тук за кратко губиш почва под краката и разчиташ на оборудване, което да те спаси от пълно размазване. С тази разлика, че при скока с парашут е абсолютно задължително да не изпадаш в паника, защото от теб зависи дали ще ти се отвори парашутът. По-различно е, разбира се, ако си вземеш ваучер за скок в тандем с парашут. Тогава ти само си падаш стремглаво надолу, удобно закрепен за твоя инструктор – спасител.

Скок с бънджи от балон – приятното с екстремното

Доста забавно преживяване, скокът с бънджи от балон набира все по-голяма популярност. Обикновено тези скокове са от височина 70-80 метра. Първата работа на инструкторите на място е да те обезопасят с колани и въжета и да ти помогнат да се качиш в коша на балона. След това балонът се издига с помощта на нагорещения въздух от горелката и след като набере достатъчно височина, е време да скочиш от коша му. Става за секунди, а после малко по-дълго се рееш свободно с главата надолу, докато балонът плавно се спуска надолу. Така се приземяваш кротко и бавно.

Полет с балон – за умерено екстремните

Сигурно ще има хора, които ще оспорят включването на преживяването полет с балон в класацията на предизвикателствата, с които да надвиеш страха си. И ще имат основание, защото полетът с балон, а и популярното издигане, съвсем не са екстремни преживявания за повечето хора. Но има и такива, за които височините са проблем, а усещането, че са в кош в небето също не им дава много основания да се чувстват сигурни. Истината е, че с балон днес от България летят и се издигат десетки хиляди хора. Полетите се извършват единствено при подходящи условия на вятъра и ако има доза екстремалност тя е при приземяването – понякога то може да бъде твърдо или умерено твърдо и кошът да  влачи известно време по твърдата земя. Но забавлението е гарантирано.

Парапланер или делтапланер –  един по-умерен вариант за преживяване за смелчаци

Отново сме в небето, но този път оборудването ти е доста по – сериозно, защото си имаш крила, а както знаем имаш ли крила, можеш и да летиш! Хубавата новина е, че в  България има много запалени по въздушните спортове и съответно немалко  добри инструктори, които знаят какво правят. Начинът да преодолееш страховете и същевременно да полетиш е като се пробваш с парапланер в тандем или като се качиш с инструктор на делтапланера. Устройството на двете летателни машини е различно, но усещането, че си птица в открито небе е неописуемо и пристрастяващо. За парапланера най-важни са въздушните движения и управлението, докато при моторния делтапланер нещата са по-лесни, защото разчиташ на задвижване от самия мотор. Така че нашата препоръка е, ако смелостта ти има нужда от обучаване и време, започни с делтапланер.

Офроуд с АТВ – шумни, кални, атрактивни

Изисква се смелост за това преживяване, когато теренът е пресечен и труден. В съчетание с повечко мощност в двигателя АТВ-то може доста да вдигне адреналина в кръвта на всеки. Отговорностите тук също не са малки, тъй като ти самият може да седнеш зад волана и да подкараш мощната машина. В краен случай, може да се вкопчиш в гърба на приятел на двуместно АТВ и да си отговорен само за здравия ди захват.  С ваучер от Gift Tube може да караш мощно и любителско АТВ, както бъги или офроуд джип на различни дестинации –  до София, на Арбанаси, Белоградчик и др.

Рафтинг – реката обича смелите

А най-смелите влизат в реката, когато е пълноводна и буйна, а това става през пролетта, когато снегът се е стопил и е вдигнал нивото на водата. Добре екипирани, в добро настроение и в група с поне още седмина се качвате на лодките. Не сте наблюдатели, а участници в речното движение. Ако при скока с бънджи може да полетиш и с чужда помощ, при рафтинга твоята воля и усилия са от значение. Рафтинг лодката има водач в лицето на инструктор, който я направлява, но всички гребете, за да стигнете до заветния бряг. Може да си подарите това преживяване с ваучер за рафтинг на Струма и Искър.

Полет с хеликоптер или самолет

Кой ли пък не е летял със самолет? Така е, повечето хора са летели. Но тук става въпрос за малко по-различно преживяване, защото не се качваш в огромен боинг, а летиш в малка машина, в която няма мила стюардеса, напитки и възглавница, върху която да си подремнеш. С ваучер за преживяване полет със самолет  може обаче да подариш на себе си или на приятели страхотно изживяване над Седемте рилски езера, например и да ти остане спомен за цял живот!

Аква родео, бейби - джет пак, ховър борд, флайборд

Обединили сме в едно тези водни приключения, защото много си приличат. Адреналинът е як, освен смелост се изискват добра координация, баланс и сила. Защото водата е стихия, а когато пориш вълните, теглен от джет вече става дума за истинска мощ.

Каква е разликата между тези преживявания?

При джетпака си облякъл раница, която те изтласква нагоре с мощна водна тяга, предизвикана от мотора на джета. Истинският адреналин идва от това, че се гмуркаш, въртиш и завиваш, а хоризонталната скорост, до която можеш да стигнеш е 40 километра в час. Ховър бордът пък е все едно да се качиш на сърф дъск, но и тук имаш задвижването от джет.

При флайборда нахлузваш обувки, които те изтласкват на същия принцип като горните две приспособления. С водната тяга може да се вдигнеш 10 метра над водата.  

Екстремен уикенд

Хубавото на това преживяване е, че се случва в група с други ентусиасти и е доста динамично, защото включва поредица от приключения, сред които скок с бънджи, каякинг, въжен мост, скоростен алпийски тролей и каньонинг, което представлява спускане с въже по естествени водни пързалки. Екстремният уикенд е едно от най-предпочитаните преживявания, които може да подариш с ваучер.