За много хора настъпването на новата година е подходящи момент да си поставят нови цели. Новогодишните обещания, които даваме пред себе си, понякога могат да се окажат и капан за нас, защото поставим ли си твърде високи и нереалистични цели, има риск да се обезкуражим и откажем. От друга страна, да започнеш годината с ясни цели е добра отправна точка да си подредиш ежедневието.

Ето и нашият списък с постижими и мотивиращи цели, с които се фокусираме върху реалистични промени в навиците, хобитата, свободното ни време, в начина, по който възприемаме света. А какво е целта на списъка ли? Да се чувстваме и живеем по-добре!  

1. Да управлявам времето си по-ефективно

Започваме с тази цел, защото от постигането ѝ зависят и другите ни желания. Ако все нямаме време, как да се отдадем на ново хоби, на повече срещи с приятели или на любими занимания?! Времето никога не стига, но това, което ще ни помогне да го управляваме ефективно, е да се научим да се концентрираме, да организираме ангажиментите си, включително и да си записваме задачите. Важно е всеки да установиш за себе си кога си най-ефективен и работоспособен и да подредиш програмата си според твоя биологичен и умствен часовник.

2. Да намаля екранното време

Втората цел е свързана с първата. Ако ограничим времето, което прекарваме пред екрана, ще ни се отвори неподозирано голям прозорец, през който да правим други неща. Разбира се, не говорим за работните ангажименти, а за безцелното скролване в Тик Ток, Инстаграм или Фейсбук. Нито по-умен, нито по-щастлив ставаш с това.  

3. Да залагам повече на преживяванията, а да не трупам безсмислени вещи

Любимото ни обещание! Преживяванията носят повече радост от вещите, помнят се по-дълго, споделят се по-лесно и винаги оставят следа в сърцето ти. Затова през 2024 г. направете списък с любими преживявания за вас или за подарък и кажете „Не“ на пазаруването на стоки, които събират прах на рафта.  

4. Да живея по-минималистично

Нужен ли ти е реално последния модел смартфон или го купуваш от суета? Би ли живял също толкова добре с 5, а не с 25 тениски в гардероба… Трябва ли да купуваш огромни количества храна от магазина и да изхвърляш половината количество, само защото не си си направил добре сметката? Количествата отпадък, който произвеждаме расте главоломно с всяка година и не, съвсем не е ок да продължаваме по този начин.

5. Да излизам по-често от зоната си на комфорт

Има една приказка – ако не воюваш, когато трябва, ще се наложи да го направиш, когато най-малко го желаеш.  Пренесено към личността това значи, че ако не си дадеш малко напън да излезеш от зоната си на комфорт, животът ще те принуди да го направиш рано или късно, когато най-малко си готов. Ето защо периодично предизвиквай себе си, прави неща, за които смяташ, че не са „твоите“ и запази любопитството към живота!

6. Да печеля повече и да получа повишение

Тази цел не отива единствено на кариеристите и работохолиците. Ако чувстваш, че си заслужил повишение, защото се раздаваш и допринасяш с работата си, преследвай целта си да получиш повишение.    

7. Да се срещам с приятели на живо по-често

Тази цел е приятна и лесна за постигане, стига да имаш добър тайминг и добри приятели. Приятелството е като цветето – трябва да се полива и изважда на слънце, за да цъфти. Преведено това означава, че трябва да се грижиш за своите приятелства, да се интересуваш от близките си хора, да търсиш контакт с тях, да си готов да помагаш и да бъдеш до тях винаги, когато имат нужда от теб, а не само, когато ти имаш нужда от тях.  

8. Да стана по-добър човек и да се развивам като личност

Хубаво е да хвърляме поглед навътре в себе си, защото никой не е безгрешен и съвършен. Всеки може да бъде малко по-добър, смирен и подкрепящ. Понякога ни трябва известно време, за да открием, че смисълът на живота не е да имаме, а да бъдем. Много често мотивът за личностно развитие идва след някаква криза или личен проблем, когато сме склонни да търсим помощ. Фактът, че осъзнаваме нуждата от помощ ни подсказва, че самите ние трябва да даваме подкрепа. И ето как ставаме по-добри!   

9. Да инвестирам в образование, курсове, развитие на умения

Абсолютно задължително за всеки човек е да не спира да актуализира своите знания и умения. Не е задължително това да е свързано с университетско образование или диплома. Светът е гъвкав и такива трябва да бъдем и ние. Да инвестираш в себе си понякога означава просто да потънеш в някоя интересна тема и да се специализираш в нея, да се отдадеш на занимания като да посетиш любителски курс по фотография, танци или грънчарство, например.   

10. Да се движа повече

Важи за всички и за цялата година. Движи повече тялото и ума и ще раздвижиш и духа си. Намирай време за спорт, танци, йога, тичане или каквото ти харесва, само не се разплувай на дивана.   

11. Да си намеря ново хоби

Ех, че приятна и постижима цел! Хобита и хора – всякакви. Все ще се намери подходящо и за теб. Важно е да имаш хоби, защото това е личното ти време за релаксиращи преживявания, за срещи със „себеподобни“.  Може да започнеш да рисуваш, да се научиш да готвиш с кулинарни уроци или най-накрая да тръгнеш на музикални уроци.

12. Да обичам!

Слагаме точката на новогодишните обещания с най-смислената цел – да обичаме! Да обичаме себе си, за да се научим да обичаме и приемаме безрезервно и близките си хора, да обичаме природата, за на не ѝ вредим, да обичаме приключенията, за да не циклим на едно място. Да обичаме живота, защото на тази земя сме само веднъж и всеки ден имаме нужда от доза щастие и обич!