Някои са неподходящи. Други не са по вкуса ти. Напълно безполезни, твърде големи, прекалено шарени... Може пък и току-що да си прочел книга, която хвали добродетелите на минимализма и да си готов да ги следваш. Каквато и да е твоята логика, си един от армията от хора, получавали поне веднъж нежелан подарък за Коледа.

Всяка година през януари онлайн платформи като ebay са залети от дрехи, книги, козметика, техника. Продават ги потребители на мрежата, сдобили се с неподходящи подаръци за Коледа. Пикът на този вторичен пазар е през третата седмица на януари, а всяка година броят на обявените на търг предмети расте. И това не важи само за американците, за чиято потребителска култура връщането на стоки и препродажбата е характерно поведение. Прави се навсякъде в Европа, а и у нас. Във Франция например още в първите часове след Бъдни вечер, предметите, обявени на търг в специализирания сайт за препродажби „PriceMinister“, надвишават половин милион. Според изследвания, предоставени от платформата – гигант ebay, 31% от хората изпитват малка или абсолютно никаква привързаност към вещите, които са получили за празника. Все пак някои от тях известно време се наслаждават на получените като подарък книги, дивидита или електронни игри. Писне ли им от тях, ги обявяват за продан с между 20 и 40 процента по-евтино от оригиналната цена.

И въпреки всички тези факти и тази година потребителите ще продължат да купуват и подаряват стоки, вещи, предмети. Последните изследвания сочат, че пандемията COVID-19 е намалила осезаемо разходите за пътувания, но пък са се увеличили сумите, които хората харчат за вещи. За 2020 година се очаква американците да похарчат средно по 998 долара за празниците, като от тях 650 долара ще отидат за подаръци на близки, приятели и колеги. 

Каквато и да е статистиката за България, и тук расте броят на подаръците за продан. Съдейки по популярността на Фейсбук групи като „Купи – Продай“, каквито има почти във всеки по – голям град, вторичният „алъш вериш“ процъфтява. Най-големите печеливши се оказат куриерските компании, с които един подарък може да пропътува няколко маршрута в търсене на доволен собственик.

Така че следващият път, когато решиш да се освободиш от нежелан подарък и не го правиш за пари, по – добре се огледай в безплатните платформи, в които ненужните за теб вещи стигат до нуждаещи се от тях, като Подарявям.com  

А ако наистина искаш да зарадваш някого и не си сигурен в избора, подари подаръчен ваучер, с който получателят може да избере сам. Вместо да рискуваш да се разочароваш.