Ако в последно време сте имали път към западните софийски полета, със сигурност сте виждали балони с горещ въздух, които се носят необезпокоявани във въздуха леко и естествено. С шарените им куполи, може да срещнете тези красиви плетени кошове на много места в България – до София, над Белоградчишките скали, Видин, Варна, Шумен, Пловдив, Бургас…

Отстрани полетът с балон изглежда като магия, но всъщност действа по строго научни принципи. В този блог пост ще поговорим за това какво представлява полетът с балон, как става магията, къде можете да се лети с балон в България, каква е разликата между панорамното издигане и свободния полет с балон.

Виж промоцията на месеца от GIFT TUBE 

Как става издигането с балон?

Да започнем с това: има разлика между издигането с балон и свободния полет. Вероятно и сами се сещате, че всъщност издигането само по себе си представлява отлепването на коша от земята и издигането му във въздуха на определена височина. Докато при издигането с балон, кошът остава привързан с въжета към земята, при свободния полет балонът се рее свободно във въздуха. В първия случай балоните се издигат на малка височина над земната повърхност, докато във втория -  могат да стигнат и до няколкостотин метра. Колко високо ще лети балонът зависи от времето и от това дали има конкретни ограничения във въздушното пространство.

Балонът се издига, благодарение на загряването на въздуха с горелка, която изгаря пропан-бутан. Топлият въздух е по-лек от заобикалящия го студен въздух, което кара „магията“ да се случва. С промяната на височината се променя и направлението на балона, тъй като в различните въздушни слоеве, вятърът има различна посока.  

За да се спусне балонът, всичко, което е необходимо, е да се изпусне част от горещия въздух от купола. Това прави балонът по-тежък от въздуха около него и го насочва обратно към земята. Професионалистите знаят как да регулират този процес, за да се случи постепенно и плавно, така че не се притеснявайте, няма да паднете рязко надолу.

Панорамното издигане с балон е по-кратко от свободния полет и продължава 10-ина минути, докато полетите могат да бъдат 30 минути или час.

Ако искате да подарите на някого преживяване с балон, можете да подарите и само издигане с балон – това панорамно преживяване на сетивата е също красиво и забавно, макар и не толкова вълнуващо като свободния полет.

Как се случва полетът с балон?

За много хора идеята да се носят леко във въздуха в балон с горещ въздух звучи просто като… мечта. За други пък изживяването е плашещо, въпреки че е лишено от високи скорости. Всичко е въпрос на гледна точка, но едно е сигурно – отгоре животът е далеч по-красив и прост! Летенето с балон е най не екстремното от екстремните преживявания.

Въпреки че може да изглежда като трудна задача, летенето всъщност е сравнително лесно. Първата стъпка е надуването на балона с помощта на горелка. След като балонът е надут, пилотът трябва да провери за пореден път метеорологичните условия, да прегледа ветровете и да определи най-добрия маршрут. След това е просто нужно балонът да се насочи в желаната посока, а вие да се насладите на пътуването като “пътници”. Разбира се, има някои съображения за безопасност, които трябва да имате предвид, но с малко планиране летенето с балон с горещ въздух може да бъде наистина прекрасно преживяване.

Да, нужно е да планирате, тъй като летенето с балон е капризна услуга. Понякога вашият час за полет може да бъде отменен, ако вятърът се усили. Силата и посоката на вятъра са от ключово значение за летенето и особено за приземяването на балона. Ако балонът се движи с по-висока скорост и вятърът го носи, приземяването може да е по-твърдо от очакваното. Както казват пилотите: има два вида приземяване – меко и твърдо. И в двата случая обаче си струва преживяването, изминатите километри път до мястото и ранното ставане.

Кога е най-подходящо да се лети с балон?

Лети се през цялата година, въпреки че интересът е най-голяма от април до септември. Повечето хора мислят, че стане ли студено и полетите с балон спират. Но това не е така. Обикновено се лети рано сутрин – това е златното време за издигания и полети. Условията тогава са най-подходящи, тъй като тихият приземен слой осигурява лесно излитате и кацане. Колкото по-силно се нагрява земята от слънцето с напредването на деня, контролирането на полета става по-трудна задача заради образуващите се въздушни течения. Затова и през лятото, когато отрано е топло, часовете за полети започват още от 5-6 сутринта. Но е възможно и излитане и привечер, във времето на залеза.

Всеки ли може да полети с топловъздушен балон?

Разбира се, няма ограничения. Казват, че ако може да стоиш спокойно на терасата на 7-ия етаж, значи може и да се качиш на балон. Разбира се, трябва да издържиш прав 30 минути или 1 час, колкото продължава полетът. Не се препоръчва за дами в напреднала бременност – за да се качиш в коша, е необходимо усилие, за да го прескочиш. Децата е добре да бъдат по-високи от 130 сантиметра, за да виждат гледката от самия кош. Имайте предвид и друго - най-малките се плашат и от шума на горелката в коша на балона.

Колко души могат да летят с балон?

Стандартните кошове побират до 4-5 души + пилота. Ако искате да летите само вие и вашата половинка, тогава може да закупите VIP полет с балон. Такава опция се предлага от всички дестинации. Много често пилотите на полети с балон са първите свидетели на предложение за брак. Затова и VIP полетите задължително вървят с шампанско и заснемане.

 Полет с балон в България: Къде можете да полетите у нас?

Красотата на българската природа позволява да се насладите на преживяването на различни живописни гледки. В портала на Gift Tube можете да откриете множество ваучери за преживявания, които ви предлагат места за летене в България на достъпни цени. Сред тях са:

  • Панорамно издигане с балон и заснемане до София
  • Полет с балон над Белоградчишките скали
  • Полет с балон в района на Видин
  • Семейно панорамно издигане в района до НДК
  • VIP ПАНОРАМНО ИЗДИГАНЕ С БАЛОН НАД ПЛОВДИВ ЗА ДВАМА с ШАМПАНСКО

И още…

==== Вижте пълния списък с преживявания с балон тук =====

Ние организираме полети с балон в едни от най-красивите местенца у нас, като необходимото условие е само ясно време и благоприятен  вятър. По ваше желание можете да посрещнете изгрева в небето или да се полюбувате на залеза.

Специални полети с балон – рождени дни, предложения за брак и други изненади!

Ние от GiftTube вярваме, че специалните дни трябва да бъдат отпразнувани с незабравими преживявания. Създайте спомен с нещо уникално, което се случва веднъж в живота – полетът с балон е едно точно такова събитие, което ще зарадва вас и хората, които обичате!

Ето защо ние предлагаме специални полети за рождени дни, предложения за брак и други специални поводи. Нашият екип от професионалисти в преживяванията ще работи съвместно вас, за да създаде персонализиран полет с балон, който ще направи вашия специален ден още по-запомнящ се. Така че, независимо дали търсите уникален начин да отпразнувате специален ден или искате да изненадате половинката си с незабравимо предложение, GiftTube е тук, за да сбъдне мечтите ви.

Част от полетите с балон, които можете да намерите на сайта ни се провеждат в София, Варна, в района на Видин и над феноменалните Белоградчишки скали. Очаквайте още нови предложения съвсем скоро, които ще включват и нови неописуеми кътчета на България. Ако пък търсите нещо различно в столицата,не забравяйте, че с нас може да се издигнето дори в сърцето на София – издигането става точно в парка зад Моста на влюбените.

Какво трябва да знаете преди първия си полет?

Както вече споменахме, за много хора летенето е вълнуващо преживяване, но за някои може да бъде малко плашещо. 

Ако се подготвяте за първия си полет, ето няколко неща, които трябва да знаете:

Първо се уверете, че пристигате на обозначеното от организаторите място навреме. Това ще ви позволи да се отпуснете и да се подготвите за приятното преживяване, без да бързате и да се шашкате! Второ, запознайте се с процедурата и се вслушайте добре в инструктажа, който ще получите. Трето, отпуснете съзнанието си и не забравяйте, че сте там, за да се забавлявате и насладите на нещо неповторимо – полетът не трябва да бъде притеснително събитие, а незабравим миг на споделено щастие. Следвайки тези прости съвети, вие ще се насладите на прекрасния си първи полет без притеснения!