Начинаещи и опитни, нърдове и „дърти пияници“ - всички намират интересни и ценни преживявания и вкусове. Градят спомени и познанства.

Ангелина Кънчева, Whisky Experience Bulgaria  

През една студена есенна вечер на 2012 г. във Военния клуб на „Цар Освободител“ в София група фенове на уискито влязоха в красивите зали, за да участват в първия по рода си уиски фестивал в България. Смелите вносители на Джим Бийм, Курвоазие и Лафройг направиха историческата крачка да съберат под един покрив вносители, ценители и промоутъри на най-комплексната напитка в света. В страната почти не съществуваше уиски култура, а стереотипи като „уиски се пие само от зрели и възрастни мъже“, „тук няма кой да пие уиски“ бяха нормата. Те обаче не бяха съвсем верни.

В страната вече имаше малки групички ценители на малца, които носеха ценни бутилки от пътуванията си в Европа и се черпеха и спореха над чашки с форми на лаленца.

Сега някой беше направил за тях празник!

Място, където да могат на воля си споделят колко ppm торф съдържа Lagavulin 16YO и защо има значение къде е измерен този „ppm”- в малцуваното зърно или в течността… С други думи, никой нямаше да ги мисли за луди, а те си пийваха и слушаха колко етажа бъчви са разположени в складовите помещения на дестилерия Four Rouses и защо климатът играе шеги на майсторите на уискито в Кентъки.

Постепенно все повече марки се присъединиха към събитието, провеждаха се множество класове и забавления, а уиски културата в страната се разрасна.

В България в момента могат да бъдат открити над 600 различни издания уиски, които са внасяни регулярно. Съществуват уиски барове в няколко града, които събират почитатели и разпространяват грамотността за лекарството на келтите. Уиски бумът, който владее цял свят по никакъв начин не ни подмина. Много фенове градят малки колекции, все повече заведения допълват менюто си с интересни малцови и бърбън заглавия. Провеждат се дегустации и уиски училища.

Whisky Fest Sofia вече е тридневно събитие, което събира хиляди.

Начинаещи и опитни, нърдове и „дърти пияници“ - всички намират интересни и ценни преживявания и вкусове. Градят спомени и познанства.

Сегашният обственик на фестивала - Младен Василев, стартира пътя си в разпространяването на малцовата култура със своя уиски бар Caldo. Днес усилията и страстта му дават възможност на заинтригуваните от качествените напитки да опитват ром, коняк и уиски в приветливата, свежа и удобна локация  на Sofia Event Center. На терасата на последния етаж в Парадайс Център често се разнася и аромат на пури, барбекю и приятни ритми от музика на живо.

Тазгодишното издание на фестивала е юбилейно. Цели десет години той радва ценители, хора с небце и случайни посетители! За всеки винаги се намира по нещо!

На 27 октомври вратите му отново ще бъдат широко отворени, а в съкровищницата вътре ще ви очакват над 250 различни издания от най-комплексната напитка в света! 35 уиски, ром и коняк щанда ще работят през трите фестивални дни. 

Програма:

27.10.2023 / петък 17:00-24:00
28.10.2023 / събота 16:00 - 24:00
29.10.2023 / неделя 16:00 -22:00

Какво да очакваш?

  • Над 250 вида различни марки
  • Над 35 уиски, ром и коняк щанда
  • Специални селекции на ром & коняк
  • VIP Зала
  • Food & Drinks зона
  • Музика и приятели
  • Launge зала
  • Томболи с награди

С ваучер за преживяване за един ден или цели три от Gift Tube, ти също можеш да се присъединиш към този празник!

Slainte Mhath!