Получиха сеееее  …. Викам с пълно гърлото в кухнята,рошава, уморена и в покрита с пудра захар … Но несравнимо доволна! 

Те са тук. Изящни с перфектна текстура и цвят, идеално бухнали и несравнимо вкусни – моите френски макарони. Остава ми само кремът, но кремът, той е една подробност, за която сега не мога да и да мисля. Поредният ми, може би четвърти опит за приготвяне на френски макарони, е приключил успешно и заслужавам похвала от самата себе си:

Браво, Мари, фантастично изпълнение!

Ако бях отишла поне веднъж на кулинарен урок за приготвяне на макарони, както толкова пъти съм искала, можеше дасе получи и по-бързо. Но въпреки това успях!

Специалната ми връзка с кулинарията започна на 9-годишна възраст, когато за първи път съвсем сама си направих пържени филийки с яйце (French toast, както ги знаят истинските познавачите). Нямам категоричен спомен бяха ли вкусни, но чувството, че съм сътворила кулинарен шедьовър остана в съзнанието ми за дълго! После винаги са ми правили впечатление интересните похвати в приготвянето и овкусяването на храната. Какво правеше траханата на баба ми толкова вкусна? Как домашно приготвените пастички на леля ме караха да скачам от радост?  

Истината е, че всичко е важно – съставките, рецептата, начина на приготвяне, презентацията, времето и дори настроението, докато готвиш. Някой ще каже: или ти се отдава или не, но  честно казано не съм съвсем съгласна. За всичко си има пениз и кулинарните курсове са една от възможностите да се доближиш до все по-добър резултат.

Вярно е, в 21 век сме и информация, рецепти и youtube клипове колкото искаш, но съвсем различно е да ти го покаже професионалист на живо. Чувството за победа е несравнимо, когато успееш да „пребориш“ проклетите френски макарони или когато успееш да завиеш сьомгата върху ориза на сушито. Ако си постигнал и вкус, близък до оригиналната хапка суши, значи ти си човекът!  

Затова и давам 10 точки на кулинарните уроци.

Най-хубавото на готварските курсове е, че са на много теми, от които да избираш и ти дават синтезирана информация и опит от професионалист с много практически знания. Независимо дали за теб е важно да намериш съвършения вкус или да постигнеш перфектната комбинация от здравословни съставки, да скъсиш времето за приготвяне, кулинарните уроци могат да ти дадат увереност, че умееш някое ястие до съвършенство.

Хващала съм се, че мислено се поставям на мястото на някой от участниците в „Черешката на тортата“. Започвам да мисля какво бих приготвила, ако някога, да речем, вземат да ме поканят в шоуто. Нищо не се знае на този свят и макар да не съм известна инфлуенсърка, може и с приятели да си спретнем една „черешка“ и тогава, о тогава …ще бъда победител. За такива моменти е добре да си бил поне веднъж на кулинарен урок. Не говоря за обучение, което трае седмици или месеци, ясно е, че малко от нас имат това време, а за бърз готварски курс, в който се учиш да приготвяше нещо конкретно – като моите френски макарони, специална паста, някоя национална кухня или дори улична храна от Ливан.

Бил си на сватбено пътешествие в Мексико и много ти хареса точно онази енчилада в стрийт фууд корнера на Канкун или тъкмо се връщаш от Италия и не можеш да забравиш за онази салата Панцанела и вкусната лимонова торта от Амалфи. Защо не се научиш сам да ги възпроизвеждаш - често и по много, и точно както ги обичаш. Нужно е да отделиш няколко часа след работа, за да научиш някои тънкости в малка група от 12-14 души и един шеф-готвач, който ще те води в това преживяване!

Затова си подаряваш или подсказваш на най-досетливия си приятел, че на следващия ти рожден ден няма нужда да се мъкнат по магазините, защото могат просто да ти подарят ваучер за кулинарен урок и твоето преживяване ще е най-щастливо.

После ти ще им организираш едно вкусно хапване вкъщи! Оценките от приятелите винаги са важни, а най-хубавото е, че когато те обичат, те винаги са високи!