Цветята имат собствен език и могат да говорят, макар и без думи. Цветето е класически жест към жената, независимо дали е любима, майка, сестра или приятел. С или без друг подарък, в Деня на жената цветето е задължително. Всяка дама ще е щастлива да получи за подарък вълнуващо преживяване, спа – процедура или масаж, ваучер за ново приключение или хоби. Но колкото и прекрасен да е подаръкът, без цвете блясъкът в очите не е същият.       

Затова е добра идея да научим какво ни нашепват цветята, независимо дали ще ни подарят или ще подарим. Те често казват повече от това, което самите ние имаме смелостта да изречем. Цветята имат различна символика, която се е променяла, но някои от посланията са останали устойчиви столетия.

Най-голямо значение на скритото им послание се е отдавало през викторианската епоха, когато на мода са били „цветните флиртове“.

Така например, любимата орхидея символизира рядка красота, невинност и изящество. Казват, че за да отгледаш орхидея, трябва да мислиш като орхидея - да си нежна, чиста и изтънчена жена. Нарцисът, противно на нарцисизмът, се свързва с вяра, красота и честност. Камелиите - тези вълшебни бели цветове, са символ на великолепие и красота. Неслучайно камелията е перфектният избор за сватбен букет, защото освен величие и красота, носи усещане за чистота и невинност.

Хризантемата пък се свързва с вярност, оптимизъм и дълъг живот. Червената хризантема нашепва за любов, бялата е символ на истина и вярност, а жълтата се свързва с пренебрегнати любовни чувства. Маргаритката е знак за невинност и чистота. С нея казваме, че ще бъдем верни, но тя е символ и на жизнерадост.

Герберът като неин братовчед също се свързва с радост. Според една легенда това цвете се е появило след като една млада нимфа се превърнала в очарователно, но непретенциозно цвете, за да избегне нежелано внимание, но пък да се отдаде на пролетно безгрижие.

Лалето символизира пролетта и любовта, благоденствие и щастие. При него посланието зависи много от цвета. Червеното лале е символ на истинска любов, лилавото – на достойнство почит, а жълтото е израз на безнадеждна любов. Заради приликата си със слънцето слънчогледът се свързва с топлина и щастие, но той символизира още вярност и постояноство.

Гладиолите значат силен характер, достойнсто и увереност. С това цвете се почита паметта на починал.

Ако можеше да говори, червената роза щеше да крещи: Обичам! И тук цветовата диференциация играе важна роля. Ако червената е любов, желание и страст, бялата се свързва с невинност и ново начало. Наситената пурпурна роза е траурно цвете, розовата е eлегантност, щастие и джентълменство, докато жълтата крие послание за завист и изневяра. По-топлият оранжев цвят на розата говори за ентусиазъм, а ако искаме да засвидетелстваме приятелство и симпатия, трябва да подарим коралова роза.

Всички знаем, че когато падаряваме цветя, в букета трябва да имаме нечетен брой, освен ако поводът не е траурен. Също така различното количество също има значение. Подарък от 3 цветя е уважение, 5 броя вече са признание, а 7 нашепват за любов. Стигнете ли до чисто обожание, подарете 9. Това не значи, че мъжът, който се появи на среща само с едно цвете, не е достатъчно влюбен. Напротив! Единицата има особено значение, защото навежда мисълта за една собена връзка между мъжа и жената. „Ти си моята единствена“, казва той с цветето.

Прекрасно е всяка любима да получи цвете. Ако тя е младо момиче, за нея е подходящ подарък неразцъфнало  цвете. Това подчертава очарованието на младостта. Оттенъците трябва да са светли, от розово до синьо. Ако цветето върви с предложение за брак, трябва да е бяло. Представете си един романтичен полет с балон в небето, нежни бели цветове и едно заветно „да“.

Добър вариант за майка или баба е цвете в саксия - петунии, циклами, бегонии и други. Винаги е подарък право в целта, а олицетворява и родствените връзки. За тези, с които поддържаме приятелски отношения, са подходящи свежи зюмбюли.