Случва ли ти се е да изпитваш вина, 'че работиш до късно вместо да си при децата? Че стоиш на телефона или компютъра, вместо да им помагаш с домашните. Че се налага да тичаш по хиляди по-маловажни от децата  ти задачи, а ти се иска просто да си до тях, зада поиграете или да си поговорите!

Не си сама! Центрофугата на ежедневието -  работа, ангажименти, липса на време, е диагноза за съвременния човек! И въпреки цялото си старание да жонглираш със задачи от сутрин до вечер, усешането, че нещо не е наред все по-трайно се настанява в душата.

Не, не си лоша майка или лош баща! Напук на всички статии от психолози, в които се описват правилата на отговорното родителство, при което трябва да си винаги готов да откликваш, разговаряш, да играеш и обръщаш внимание на децата!  Не, че не е вярно! Просто не винаги е възможно! И това няма да те вкара в графата „безотговорен родител“. Та нали само ти си знаеш колко много ги обичаш, как ги мислиш всяка минута и че цялото бачкане и тичане е, за да им дадеш най-доброто!

Но все пак, за да не прегориш и да не страдат децата, опитай се да намериш баланс. Има няколко несложни правила. Първо правило: не компенсирай липсата на внимание със скъпи маратонки и дрехи, вещите никога не могат да заменят преживяванията ви заедно. Второ правило: дори да имаш само 10 минути, влез в играта на децата на 100% - без телефон в ръка и без да се занимаваш с нищо  странично. Трето правило: бъди искрен с децата и им кажи точно защо не можеш да отделиш цялото си време за тях.

И най-любимото ни правило – в почивния ден не чисти дома, не ходи по магазините, не се занимаваме с обичайните неща, а правете нещо заедно! Споделяйте моменти, създавайте си незабравими спомени ЗАЕДНО!  

Ето няколко идеи за уикенд занимания, които да ви сплотят и стоплят сърцата, да напълнят телефоните не с работни файлове, а само с готини снимки, а душите с усмивки.

Организирайте си семейна фотосесия – изберете любимите си места, направете няколко щури пози и се забавлявайте. А после запазете спомените за цял живот!

Излезте от града и създайте незабравими спомени с разходка на кон в гората.

Посетете работилница по дърворезба или майсторете заедно играчки от вълна!

Идете в ескейп стая – страхотен начин да прекарате качествено време заедно със съпруга и малко поотрасналото ви дете/деца. Ще се предизвикате, ще се доказвате, ще си подсказвате, ще се смеете и вероятно ще се пристрастите. Защото ескейп стаите са такива. Иска ви се и пак, и пак.

Готварско приключение „Мама, татко и ние“- очаква ви семеен кулинарен курс. Ще прекарате пълноценно време заедно с най-любимите хора под вещото ръководство на най-лъчезарния шеф Елена Петрелийска и шеф Ники Красимиров. Ще се научите да готвите заедно вкусна храна, ще се забавлявате и да опитвате нови неща!  Курсът ще се проведе на 26 септември от 18:30 – 21:30 ч.

Доверявайте се на инстинктите си и вярвайте, че нищо не е такова каквото изглежда, а само такова каквото го виждате. Винаги може да смените „очилата“.