С развитието на технологиите при лазерна епилация все повече жени, а и мъже, избират този метод за поддържане на гладка кожа с траен резултат. Предимствата на лазерната епилация са много – само с няколко процедури се постига трайно обезкосмяване, без болка или друг дискомфорт. 

Лазерната епилация позволява едновременно обработване на големи участъци, без при това да се засягат съседни тъкани. Така само с няколко сесии получаваш гладка и сияйна кожа без болка. Независимо от вида лазерна епилация, която избираш, краят на процедурата съвсем не значи край на грижата за кожата. 

След епилация, макар и безболезнена, са необходими определени действия, които се оказват изключително важни, тъй като кожата може да остане уязвима и чувствителна. 

Правилното отношение към кожата след лазерна епилация би предотвратило евентуални проблеми и би направило заздравяването по-бързо и по-безпроблемно. Евентуални причини, които биха могли да доведат до някои проблеми при възстановяването са временните раздразнения или зачервявания, до които лазерната епилация е възможно да доведе. 

Ако става дума за чувствителна кожа, евентуални раздразнения биха могли да доведат до инфекции, които са напълно преодолими с подходяща хигиенна рутина. 

Излагането на пряка слънчева светлина непосредствено след процедурата би могло да има неблагоприятен ефект, в случай, че кожата не е предпазена със слънцезащита. Eто защо, след предприемане на лазерна епилация е изключително важно да спазваш препоръките на своя дерматолог.

Тъй като грижата за кожата след лазерна епилация е част от пътя към гладка кожа, по този начин  не просто ще завършиш процедурата, а и ще подобриш резултатите – здрава и сияйна кожа. В следващите редове ще намериш основната информация, която ще те насочи към правилна грижа за кожата след процедурата.

 

Основни правила при грижа за кожата след лазерна епилация

 

Какво да правим? 

Хидратиране на кожата: Една от най-важните стъпки и със сигурност най-ключовата е хидратирането на кожата след процедурата лазерна епилация. 

Чрез правилното хидратиране на кожата след лазерна епилация се подобрява нейната еластичност и здравина. Това от своя страна гарантира бързото и безпроблемното възстановяване на третираните участъци след процедурата.

Важно е тук, обаче да внимаваш при избора на хидратиращи кремове и лосиони – избягвай тези продукти, които съдържат алкохол и по-агресивни за кожата съставки. Препоръчителен е избора на леки, безалкохолни хидратиращи продукти, които са предназначени както за овлажняване на кожата, така и за нейното успокояване.

 

Какво да не правиш след лазерна епилация?

Ето какво не трябва да правите:

  • Избягвай пряко излагане на слънчева светлина: След всяка процедура на лазерна епилация, кожата е по-чувствителна и уязвима от обикновено. Именно поради тази причина е от изключителна важност да се внимава при излагането на пряка и силна слънчева светлина. 

 

  • Отлично решение на проблема би било процедурите да се извършват през есента и зимата, когато вредните слънчеви лъчи и слънчева светлина за по слаби, а кожата е защитена от дрехите, които сезонът предполага. 

 

  • Избягвай душове и вани с топла или вряла вода в рамките на няколко дни след извършване на процедурата: Възможно е топлата вода да направи кожата още по-чувствителна и да предизвика нежелани раздразнения. Препоръчително е да се взимат душове с хладка или умерена на температура вода, тъй като по този начин кожата се успокоява и се стимулира нейното по-бързо възстановяване след процедурата. 

 

  • Избягвай козметични продукти със съдържание на алкохол и други агресивни за кожата съставки: В дните след прилагане на процедура лазерна епилация е най-добре да се страни от агресивни за кожата продукти (например козметични продукти със съдържание на активни съставки от рода на ретинол, алфа- и бета-хидрокси киселини). Те не само могат да предизвикат нежелани раздразнения по кожата, но и да наричат нейната здравина и структура. 

 

  • При прилагането на процедурата лазерна епилация в зоната на лицето, би било препоръчително да не се използва грим за първите няколко дни след извършването на процедурата, за да се даде време на кожата да се възстанови и да се избегнат нежелани раздразнения. 

 

  • Препоръчително е да се избягваш всякакъв тип дразнене на кожата: грапави повърхности, неприятни и неудобни текстури, които предизвикват нараняване или раздразнение по кожата, запарващи и неудобни дрехи. Би било най-добре в първите няколко дни след процедурата да носиш проветряване памучни дрехи, които позволяват на кожата да диша свободно и да се възстанови след извършената лазерна процедура. 

 

  • Намали физическата активност за първите дни след прилагането на процедурата лазерна епилация: Не е препоръчително в първите няколко дни или веднага след процедурата да се извършват тежки физически усилия или прекомерна физическа дейност. Фитнесът, джогингът или практикуването на спортове бих могли да окажат неблагоприятен резултат върху кожата и дори да възпрепятстват нейното правилно възстановяване след процедурата. 

 

Основни правила при грижа за кожата след лазерна епилация през времето между процедурите:

  • Ако искаш да се отървеш от нежеланото окосмяване между сесиите за лазерна епилация, използвай като методи за обезкосмяване единствено бръснене или депилация. Всеки друг вид обезкосмяване – епилиране,  кола маска или ръчното изскубване на косъмчетата не е препоръчително, тъй като е възможно да повлияе неблагоприятно на процеса на лазерна епилация. 

 

  • Ексфолиране на кожата: Ексфолирането на кожата трябва да се случва след първите няколко дена непосредствено след извършване на процедурата. Премахването на мъртвата кожа и хидратирането на тялото би гарантирало по Добри резултати при извършването на процедурите. 

 

  • Предпазвай кожата от слънцето и средните за нея УВ лъчи: Предпазването на кожата от слънцето е ключова стъпка в грижата за кожата не само в първите няколко дни след извършването на процедурата, но и през цялото време в периода на извършване на сесиите. Важно е не само кожата да не се излага пряко на слънчева светлина, но и да се използва крем за слънце с подходящ фактор – SPF 30+ или SPF 50+.

 

Защо да изберем Gift Tube?

Вече, след като си се запознал подробно и си добре подготвен да се справиш безпроблемно с с грижата за кожата след извършване на процедурата лазерна епилация, влез и разгледай сайта на Gift Tube. 

Там ще откриеш както неустоими предложения за лазерна епилация, които можеш да подариш на себе си и на приятел, така и много информация за различните видове лазерна епилация които се предлагат. 

Тук можеш да се запознаеш по-подробно с двата най-популярни вида лазерна епилация : Кой лазер да избера за лазерна епилация: диоден или александрит?, и сам да избереш коя процедура би била най-подходяща за теб. 

 

Заключение

В заключение мога да кажа, че в днешно време наблюдаваме непрекъснато усъвършенстване на технологиите и тяхното модернизиране. Това дава своя резултат в различни сфери от нашия живот, включително и при всички процедури за разкрасяване. 

Като част от тази естетическа сфера, през годините, различните видове лазерни епилации стават все по-надеждни. Имат по-голяма ефективност, по-безопасни са и рисковете, които биха последвали от дадена процедура са сведени почти до минимум. 

Това обаче не отменя факта, че грижата за кожата след всеки вид лазерна епилация е от изключителна важност за крайния желан резултат. Задължително е да бъдат следвани съветите на специалистите, които извършват процедурата. Добрата хидратация ще допринесе за еластичност и здравина и ще спомогне за бързото възстановяване. 

Избягването на излагане на пряка слънчева светлина ще ограничи до минимум риска от поява на нежелания хиперпигментация. Грижата за кожата след лазерна епилация е гаранция, че всякакви препятствия ще бъдат отстранени от пътя към гладката като кадифе кожа.