Летенето с парашут, известно също като парашутизъм, е вълнуващ спорт, комбиниращ свободно падане, разгъване на парашута и контролирано спускане. Това го прави изключително атрактивен избор за хора, любители на адреналина. 

Ако някога и ти си мечтал да се издигнеш високо в небето и да се противопоставиш на гравитацията, да научиш как да практикуваш парашутизъм е първата стъпка към превръщането на тази мечта в реалност. 

В текста по-надолу се постарахме да ти предоставим изчерпателно ръководство за различните аспекти на практикуването на парашутизъм:

  • От къде да започнеш?
  • Как най-бързо и лесно да стигнеш до скок с парашут и защо е необходимо да избереш реномиран клуб по парашутизъм ако си решил да практикуваш професионално?
  • Какво оборудване ти е необходимо?
  • След каква подготовка можеш да осъществиш първия си самостоятелен скок с парашут?

 

От къде да започнеш с практикуването на парашутизъм?

Преди да се впуснеш в необятния свят на парашутизма, е важно да разбереш основните понятия и терминология, свързани с този спорт. 

Парашутизмът включва спускане от височина с помощта на парашут, което ще ти позволи да изпиташ както вълнението от свободното падане, така и последващото спокойно спускане след отваряне на парашута. 

Концепцията на парашутизма се корени около използването на парашут за забавяне и контролиране на спускането, след скок от височина. Парашутът представлява голям платнен купол с окачващи линии и колани, които свързват летеца с купола. Той е проектиран така, че да улавя въздуха и да създава достатъчно съпротивление, за да забави падането, което позволява безопасно и контролирано приземяване.

По време на началната фаза на скока с парашут, известна като свободно падане, ще изпиташ вълнуващо усещане за безтегловност, докато се спускаш във въздуха. Това е моментът, в който ще усетиш истински прилив на адреналин, заради нарастващата висока скорост. 

Свободното падане може да продължи от няколко секунди до една минута, в зависимост от фактори като височината, от която скачаш и положението на тялото ти.

След като се достигне определена височина, е време за разгъване на парашута. Обикновено, това става чрез издърпване на дръжката за разгъване, която освобождава парашута от контейнера и му позволява да се надуе. Когато парашутът се отвори, ще почувстваш внезапно забавяне, преминавайки от бързото свободно падане към плавно спускане.

 

Как да избереш най-подходящия клуб по парашутизъм и с какви инструктори да се обучаваш?

Тук ще различим два основни аспекта на практикуването на парашутизъм: в тандем с опитен инструктор или самостоятелно, след преминаване на специализирано обучение.

 

Скок с парашут в тандем с опитен инструктор

Това е най-бързият и лесен начин за сбъднеш мечтата си за скок с парашут. Единствено е необходимо да намериш реномиран клуб, който предоставя услуга за скачане с парашут за любители. 

Не са ти необходими никакви професионални обучения, освен кратък инструктаж, в който ще бъде резюмирана най-важната информация за парашутизма. Всичко останало ще бъде в ръцете на избрания от теб инструктор.

Не е нужно да закупуваш и специализирана екипировка, защото тя ще ти бъде предоставена отново от клуба. Облича се специален гащеризон, предпазни очила и специалната тандемна сбруя.

Следва качване на самолета и закрепяне на твоята сбруя за тази на инструктора ти. Само по този начин може да бъде изпълнен безопасен тандемен скок.

След достигане на височина от около 3200 метра над земната повърхност, заедно с инструктора ти ще скочите от самолета и ще се насладиш на невероятното усещане от свободното падане. По време на това падане, ще летиш с около 200 км/ч. На 1500 м инструкторът ще отвори парашута и заедно ще полетите за 6-8 мин. 

През това време, при желание от твоя страна, можеш да поемеш управлението над парашута. А малко преди да кацнете, инструкторът ще се подготви за меко и безопасно приземяване.

 

Преминаване на необходимото обучение и самостоятелно скачане с парашут

Когато става дума за овладяване на парашутизма до професионално ниво, обучението от опитни инструктори е безценно. Тези професионалисти притежават необходимите знания, за да те преведат през всяка стъпка от процеса на обучение. 

Търсете училища, които отдават приоритет на безопасността, имат структурирана учебна програма и предоставят широки възможности за практическо обучение. Те ще ти помогнат да изградиш уменията, необходими за извършване на успешни скокове и за преодоляване на всички потенциални предизвикателства, които могат да възникнат.

 

Защо обучението с опитни инструктори по парашутизъм е безценно?

 

Безопасност

Както при всеки екстремен спорт, спускането с парашут е свързано с известни рискове и безопасността винаги трябва да бъде основен приоритет. Опитните инструктори са добре запознати с протоколите за безопасност и могат да ви научат на необходимите предпазни мерки, за да осигурят безопасен скок. 

Те ще ти помогнат да разбереш как правилно да проверяваш екипировката си, какви са аварийните процедури и как да се справиш с неочаквани ситуации, които могат да възникнат по време на скока.

 

Развитие на умения

Парашутизмът изисква специфичен набор от умения, включително позициониране на тялото, контрол върху парашутния купол и техники за приземяване. Опитните инструктори ще ти помогнат да усъвършенстваш техниките си, да коригираш евентуални грешки и ще гарантират, че ще развиеш необходимите умения, за да се превърнеш в професионален парашутист.

 

Напредване и изграждане на увереност

Ученето на парашутизъм е прогресивно пътуване. Опитните инструктори разбират тази прогресия и могат да адаптират обучението към твоето ниво на умения. Този постепенен подход ще ти позволява да изграждаш увереност и компетентност на всеки отделен етап.

 

Менторство и подкрепа

Да се научиш да скачаш с парашут може да бъде предизвикателство на всякакво ниво. Квалифицираните инструктори ще ти осигурят менторство и подкрепа по време на обучението. Те разбират страховете и притесненията, които начинаещите могат да имат, и ще предложат изпитани насоки за преодоляването им. 

Тяхното насърчение и опит ще ти помогнат да останеш мотивиран и фокусиран върху целите си.

 

Избор на подходяща екипировка

Както вече споменахме, любителското скачане с парашут в тандем с опитен инструктор, не изисква от пасажера да закупи професионално облекло. Ако искаш обаче да практикуваш парашутизъм самостоятелно, със сигурност е необходимо да заложиш на изключително качествено оборудване и екипировка.

Ето какво ще ти бъде необходимо за оптимално безопасно изживяване по време на скока с парашут:

  • Парашутна система, която  се състои от основен и резервен парашут.
  • Контейнерна система, в която се поставят основният и резервният парашут. Тя се състои от колани, въжета и система за разгъване, която освобождава парашута по време на скока.
  • AAD устройство, което автоматично активира резервния парашут в случай на продължително свободно падане или опасна скорост на спускане. То служи като допълнителна мярка за безопасност и се изисква от много организации за скокове с парашут.
  • Специално облекло за парашутисти, което е проектирано да осигурява комфорт, защита и аеродинамика по време на скока. Обикновено то е изработено от здрава материя, която може да издържи на тежките условия на скоковете с парашут.
  • Каска за защита на главата по време на скока и приземяването. Тя трябва да приляга добре и да е проектирана специално за скокове с парашут, за да осигурява адекватна защита от удари.
  • Устройство за отчитане на височината, като например алтиметър, което се използва за наблюдение стойностите на височината по време на скока. 

Не забравяй, че правилната грижа и поддръжка на оборудването са от съществено значение за неговата дълготрайност и ефективност. Редовните проверки, комплектоването им от сертифициран специалист и спазването на указанията на производителя, ще ти помогнат да поддържаш екипировката си в оптимално състояние.

 

Преминаване от наземно обучение към реални скокове

Наземно обучение започва с усвояването на основните умения и знания, необходими за безопасни и успешни скокове с парашут. Ще се запознаеш с техники за позициониране на тялото, аварийни процедури, контрол на купола, проверка на оборудването и други основни аспекти на парашутизма. Тази основа ще ти послужи като важен градивен елемент за бъдещите скокове във въздуха.

След наземните обучения, следват обучения във въздушен тунел на закрито. За да се симулира усещането за свободно падане в контролирана среда, редица клубове предлагат възможност за тренировки с парашут в закрит въздушен тунел. 

Ветровите тунели създават мощна възходяща струя, която позволява да изпиташ усещането за свободно падане и да упражняваш позиционирането на тялото и стабилността си. Тази контролирана обстановка ще ти позволи да усъвършенстваш уменията си без допълнителните променливи фактори, свързани с височината и метеорологичните условия.

С напредването и придобиването на умения в наземното обучение и сесиите в аеродинамичния тунел, ще преминеш към реални скокове с парашут от самолет. Един често използван метод за първоначални скокове е техниката на статичната линия. 

При този метод статично въже, прикрепено към самолета, автоматично разгъва парашута, веднага след скачането. Това позволява на обучаващия се да се съсредоточи върху позицията на тялото и контрола на купола, като същевременно се осигурява безопасно и контролирано спускане.

Друга възможност за напредване е програмата за ускорено свободно падане (Accelerated Freefall). Това включва скок от самолет, придружен от двама инструктори, които дават практически насоки по време на свободното падане. Те ще ти помагат да поддържаш стабилност и ще те научат на усъвършенствани техники.

По време на този етап инструкторите ще следят отблизо представянето ти, ще предоставят обратна връзка и ще оценяват готовността ти за следващия етап.

Важно е да следваш указанията на инструкторите, да тренираш редовно и да поддържаш открита комуникация за напредъка си и за всички притеснения, които могат да възникнат. Чрез постепенното напредване в наземното обучение, сесиите в аеродинамичен тунел и реалните скокове, ще развиеш необходимите умения и увереност, за да станеш опитен парашутист.

Практикуването на парашутизъм е вълнуващо начинание, което предлага несравнимо усещане за свобода и приключение. Учейки се от опитни инструктори и инвестирайки в подходящо оборудване, можеш да развиеш необходимите умения, за да постигнеш високи резултати в този вълнуващ и изпълнен с адреналин спорт.