Сигурно напоследък все по-често чувате, че някой ваш близък е станал доброволец. В последните години доброволчеството в България става доста популярно и все повече хора искат да дарят от уменията или свободното си време за кауза, която си струва.

А защо не, след като добротворчеството носи не само страхотно удовлетворение, но и нови умения, учи ни на толерантност и ни помага да сме по-смирени във време, в което е толкова лесно да се самозабравиш…

Искаме да ви запознаем с една кауза, която си заслужава и която Gift Tube ще подкрепя и в бъдеще, надяваме се и със съпричастността на нашите приятели!

Кажете здравей на „Градина Вдъхновение“!

Това е първият център за защитена заетост в България, в който намират работа, среда и нови приятели 15 младежи с различни трайни увреждания и интелектуални затруднения.

През 2020 г. Милена Боева – председател на ”Сдружение за децата – 2017" в обществена полза заедно с подкрепата на община Божурище и Агенция за хората с увреждания, създават зеленчукова градина в гр. Божурище и наемат 15 младежи с множество увреждания.

Младежите са наети като градинари - отглеждат зеленчуци, пресни билки и подправки. Грижат се за всичко от засяването на семената, пикирането на разсада, поливане, плевене, до беритбата и подготвяне на зимнина. Те са не само отлични градинари, но и истински артисти. Преди близо две години към екипа на градината се присъединява и арт терапевт. Организират се различни творчески работилници, които допълват уменията и вдъхновяват, и мотивират младежите.

Работата на центъра е фокусирана изключително върху трудовата рехабилитация и интеграция на тези млади хора, израждане на адаптирана среда, където те създават приятелства и се чувстват полезни.

Всеки ден в Градина "Вдъхновение“ е различен – понякога много усмивки и настроение, в повечето случаи усилен труд и екипна работа, няма как без предизвикателства, които за някой биха се сторили елементарни и разбира се истински творчески порив.

Мечтите на екипа на центъра са големи, но най-важните цели за тази година са две:

  • Закупуването и поставяне на фотоволтаична система, която ще даде на центъра така важната независимост и устойчивост. От началото на 2022 г. сметките за електричество са много високи. Разходите през летния сезон и захранването на поливната система ще натовари допълнително бюджета.
  • Изграждане на професионална кухня, която ще се използва за обработка на зеленчуковата продукция и превръщането й в зимнина.

Екипът на „Градина Вдъхновение“ кани всички, които имат желание да ги подкрепят на 14 май, събота от 11.00 часа, на Благотворителен Арт – Бирфест „Вдъхновение“., Мястото на събитието е в гр. Божурище, бул. Европа 8, на гърба на парк Орлите. 

На фестивала ви очаква радостно, пролетно, цветно и творческо настроение! Може да избирате да се включите в един от петте вида арт работилнички за родители и деца или да си купите вече нещо изработено от базара на градината. Може да опитате от вкусната домашна лимонада приготвена от младежите, а защо не и да се почерпите с една студена бира.

Билети за събитието може да поръчате или запазите от екипа на градината. Контакти тук

 

Прекарайте един прекрасен ден в Градина"Вдъхновение"!