Не всички сме имали късмета да се родим здрави. Но всеки от нас може да избере да помага на другите! Стига да се е родил с добро сърце!

Идея как да помогнем на деца със специфични нужди и в същото време да прекараме приятно време с малчуганите си сред природата дават нашите партньори от конна база „Ахил“.

Вече няколко години на 1 юни заедно с фондация „Можем Заедно“ конната база организира слънчев празник за децата с изцяло благотворителна цел.

Заведете вашите малчугани да се запознаят с кончетата, да им се порадват и да се „повозят“ на гърба на Сузи, Акси, Перла, Негра, Хари и Борил.  Входът, който ще платите, ще бъде вашето дарение, а събраните средства от това прекрасно преживяване ще се използва изцяло за провеждането на конна терапия за деца със специфични нужди.

А тази година базата ще работи благотворително не само на 1 юни, но цели три дни – от 30 май до 1 юни! Страхотен подарък за детския празник!

Какво представлява конната терапия и как тя помага на децата?

Вече трета година в конна база „Ахил“ се провежда хипотерапия. Това е конна терапия, която работи за деца с двигателни увреждания и дава добри резултати още при аутизъм, хиперактивност, синдром на Даун, множествена склероза.

Конната терапия се провежда без седло. Топлината на тялото на коня - 38 градуса, в комбинация с ритмичните движения регулира мускулния тонус, намалява спазмите и подобрява симетрията на тялото. Физиологията на конната терапия се основава на въздействието на движенията на коня върху човека. Начинът, по който се движи конят е многоизмерен, променлив, ритмичен и повтарящ се. Движенията на задните крака на коня и на неговият таз са много близки до движенията на човешкия торс, таз и крака, когато човек ходи. Промяната на хода, посоката и скорост на коня дават различен стимул, който да предизвика промяна в центъра на тежестта на ездача. Това се постига, когато конят върви в кръг, прави осморки, между конуси или през пресечена местност. По време на терапевтичната сесия, терапевтът променя положението и на самия ездач като го обръща назад и настрани.

По време на занятието децата изпълняват различни дейности, които допълнително подобряват техния баланс, стабилност, фина и обща моторика и ориентация в пространството. Това се постига чрез игри като подаване на предмети, даване на „пет“, обръчи и други играчки. Децата се забавляват, защото приемат занятието като игра и не разбират, че „работят“.

Ползата от конната терапия не засяга само физиката на ездача. Тя подобрява дишането, преглъщането и вокализирането. Конната езда и общуването с коня провокира децата да го докосват, галят и усещат. Това ги успокоява, прави ги по-доверчиви и отворени към общуване с друго живо същество. Впоследствие те започват по-лесно да общуват с родителите си и приятелите си.

Запознайте се със събитието и се включете! https://www.facebook.com/events/2787338398055672/