Има музеи и музеи. Някои са впечатляващи и привличат туристи от цял свят, други, напротив, са безизвестни, а някои и откровено безинтересни, освен ако не си изявен ценител или познавач. Има малки и големи, лъскави и футуристични, стари и масивни музеи. Независимо какви са, музеите доставят уникално преживяване за своите посетители, а съприкосновението с тях е чудесен начин да обогатиш познанията си.

Общото между всички тези стандартни музеи е, че в тях по правило се пази тишина, експонатите не се пипат, а снимките са строго забранени. Но за щастие, не всички музеи са стандартни.

Казваме „добре дошъл“ сред преживяванията в Gift Tube на един необикновен музей, който провокира, очарова и разрушава напълно общоприетата представа за музейно преживяване.

Музеят на илюзиите в София ви посреща на 400 квадратни метра площ и още от вратата те отвежда в света на оптичните илюзии и магичните изживявания. Тук трябва да пипаш, обръщаш и разглеждаш експонатите, задължително е да се снимаш, и не, не е никак тихо. До теб винаги има сърдечни и усмихнати служители, които ще отговорят на въпросите ти, още преди да ги зададеш.

А въпроси – колкото искаш. Къде се дяна малкото прасенце, когато се опита да го докоснеш с ръка? Как така гледаш през очила и уж се взираш напред, а си виждаш краката? Колко глави имаш в различните измерения? Защо Алберт Айнщайн не те изпуска от очи? Как се получават рисунките със светлина, а картината се трансформира пред очите ми? Какво е туаматроп, каква загадка стои зад висящите чешми, от които уж тече вода? 

Музеят на илюзиите в София е част от европейска група музеи, основана в Литва. В него няма възрастова таргет група – интересно е за всички. Например една от най-големите атракции е илюзията със стола, който превръща високи едри мъже в джуджета. Друга разчупваща въображението илюзия е обърната стая, в която се снимаме с краката нагоре.

Стана ли ви интересно? Направете си подарък или зарадвайте някой близък. Купете семеен билет  за четирима и се забавлявайте заедно. Или отидете с приятел с билет за двама. Всички деца до 7 – годишна възраст влизат безплатно. С ваучер за музея от Gift Tube ще получиш твоите билети на касата. Музеят се намира на бул.Мария Луиза 16 в София.  

Ефектът "кадифени ръце" 

Направете страхотен подарък! Приятно прекарване в света на илюзиите!