Чували ли сте за Stand Up Paddle? И ние не бяхме, но имахме късмет да научим за тази нова мания от най-правилния човек – Милен, SUP инструктор, който упорито и с много отдаденост (като всеки спортист) популяризира този вид гребане в България.

Милен е на 29 години и е многократен шампион на България по кану. Завършил е Националната спортна академия „Васил Левски“ и се влюбва в SUP-а през 2016 г. Скоро вече е инструктор и започва да се занимава с обучението на още нови ентусиасти.

За Милен и екипа му от млади и енергични треньори спортът е ежедневие и начин на живот. Решават да се занимават именно със SUP заради удоволствието, което им носи, а и заради това, че гребането прав си е добра тренировка за тялото.

 „Първо се учиш да пазиш равновесие и мното бързо идва моментът, в който просто да се наслаждаваш на спокойствието на водата и емоцията от гребането“, разказва Милен. Хубавото на всичко е, че за да караш SUP не ти трябват продължителни обучения и скъпо оборудване. Спорт, по който лесно може да се запалиш и няма да те разори. Трябват ти борд и гребло. И разбира се, вода. Подходящи места има. В София SUP се кара на Панчарево, перфектна работа вършат и язовирите Огняново. Пчелина, Искър, Пясъчник.

А какво всъщност представлява SUP?

Този спорт възниква на остров Хаваи и е един от най-бързо развиващите се за последните години. Може да се практикува буквално навсякъде, където водите са  спокойни.

  • в спокойни води (езера, язовири или водни канали)
  • в бързи води (по течението на големи реки)
  • в морето

Ако обичаш карането на сърф по морските вълни през горещите летни дни, гарантираме, че SUP ще се превърне в новата ти страст! Не се притеснявай, ако си напълно начинаещ, защото този спорт е достъпен за всеки и не изисква много тренировки и допълнителни умения!

SUP е спорт, който е подходящ за всеки, като може да е едновременно - екстремен и релаксиращ! Единственото, което ти е необходимо е добро настроение и желание за нови приключения!

SUP има изключителни ползи комплексно върху физиката и духа! Комбинацията между практикуването на спорт сред красотата на природата прави възможно презареждането с енергия и освобождаването от натрупания стрес в ежедневието!

Забавлението е гарантирано, а SUP е едно вълнуващо преживяване, което би могло да се превърне в незабравим подарък за любим човек! Сподели емоцията и се впусни в едно ново приключение по вода!