Притежанието на малко вещи изглежда почти изгубена кауза за съвременното общество на консуматори. Да, но винаги, когато като погледнем към претъпканите си, с ненужни вещи, жилища се ядосваме, колко много пари сме похарчили за абсолютни глупости, които с нищо не са допринесли за по-доброто ни битие.

Когато разчистваме задръстените си гардероби и чекмеджета, редовно се оказва, че притежаваме неща, за чието съществуване отдавна сме забравили. Дали не е по-добре да купуваме по-малко, а спестените пари да инвестираме в пътувания и вълнуващи изживявания? Вижте 10 причини, защо е добре да сведем вещите си до минимум.

1. Ставаме по-мобилни

 Ако живеете в апартамент под наем или планирате в бъдеще да си сменяте жилището многото вещи само ще ви затруднят в процесите на преместване и транспортиране. Това важи с особена сила за студентите или за хората, които са в даден град за определено време. Най-добре спрете да купувате излишни неща и се отървете от всичко ненужно още сега.

 2. Повечето вещи са излишни

 Да си го признаем – повечето от вещите ни нямат кой знае какво важно предназначение, от което да не можем да се лишим. Повечето от тях сме купили единствено „в случай, че ни потрябват някога" и ги използваме, или изключително рядко, или изобщо не се сещаме за тях. Тогава защо да заемат място в живота и дома ни?!

 3. Минимализмът е шик

 Ако терминът „минимализъм" ви извиква образа на стерилна бяла стая, която, нито е уютна, нито практична, то нямаме това предвид. Да сте минималист, не означава домът ви да е скучен и безцветен, а да направите избора да имате по-малко вещи в интериора. Това ще направи обстановката в дома ви по-приятна и подредена.

4. Финансови причини

Най-логичната причина да купуваме по-малко вещи е поради финансови съображения. Ако искате да спестите пари просто спрете да купувате неща, за които дори не сте сигурни, че ви трябват. По-добре запазете тези пари и ги изхарчете за нещо по-разумно в бъдеще.

5. Качеството е важно, а не количеството

Стилистите често съветват дамите, че е по-добре да купуват малко дрехи, но от по-качествени марки. Това важи с пълна сила за всички наши притежания. Давайте пари само за неща, които си струват и спестете средства от некачествени боклуци.

6. Вещите не ни правят по-щастливи

 Спокойно можем да заявим, че хората които имат всичко, което са поискали не са кой знае колко по-щастливи от бедните масаи в Кения, например. Вещите не носят щастие дори това да са най-скъпите бижута. Е, тогава какъв е смисълът да задръстваме дома си с тях?

7. Пестим енергия

Замислете се само тези огромни купчини от дрехи, обувки, различни вещи и предмети в дома ни, колко много енергия ни костват, за да ги почистим, подредим, сгънем, приберем, преместим и т.н. Защо си го причиняваме? Това време можем да го употребим за далеч по-приятни неща!

8. По-лесно ще намираме каквото ни трябва

Колко пъти ви се е случвало да търсите нещо безуспешно в претъпкания си гардероб и накрая ядосано да се откажете? Ако имате малко, които виждате с едно отваряне на шкафа, това няма как да ви се случи. Ето как ще пестите време и нерви от търсене на забутани вещи.

9. По екологични причини

Ако всички започнем да купуваме по-малко вещи това ще се отрази благоприятно върху околната среда, защото ще се използват по-малко ресурси за тяхното производство. Освен това размерът на боклука, който 9 произвеждаме ще намалее.

10. Изграждаме самодисциплина

Ако сме свикнали да купуваме много стоки, идеята да спрем да го правим може да изглежда доста трудна и обезсърчителна. Въпреки това, има доста причини да започнем да се обграждаме само с неща, които имат реална стойност за нас. А, ако успеем да го направим, със сигурност ще се почувстваме по-свободни и удовлетворени от себе си.