Като човек практикувал над 9 вида йога, тай чи, ци гун, различни медитации, когато чух за пръв път за юмейхо масаж, нямах ни най-малко колебание дали да пробвам. Обичам да бъда подготвена, затова и направих предварително проучване и открих доста интересни факти.

Според японците няма по-добър метод, който да действа толкова бързо и ефикасно за увеличаване и балансиране на жизнените сили. А японците са хора, на които може да се довериш.  

Юмейхо практиката произлиза от манастира Шаолин в Китай, където бойците са я ползвали, за да „наместват“ телата си. Монахът Масаюки Сайонджи, който служи в манастира още от 16-годишен, силно се впечатлява от мощния ефект на юмейхо движенията. По-късно, докато е начело на университета по превантивна медицина в Япония, изследва и систематизира тази практика в стройна система от 100 похвата.

Наименованието „юмейхо“ се състои от 3 части - „ю“ е виталната енергия, „мей“ е нарастването на тази енергия, а „хо“ е самият метод. На изток го наричат „божествен масаж“. Включва елементи от шиацу и айкидо. По правилно е да се разглежда като холистична терапия, която позволява на тялото да се саморегулира и самолекува, а не като масаж. Предполагам знаете, че всеки от нас има различна лява и дясна част на тялото си, а юмейхо цели да ги балансира. Всекидневно тези две половини  се натоварват различно и тялото търси начини да компенсира. По време на юмейхо терапията се използват акупресурни техники, дълбоко тъканно омачкване и наместващи движения.

Интересен факт е, че терапевтите по юмейхо имат данове, като най-високият е седми. В България сме доста напред в това отношение тъй като имаме терапевт с шести дан, а не всяка страна може да се похвали със същото. Издаването на сертификат за практикуващ или преподавател се извършва само и единствено от лица, оторизирани от юмейхо центъра в Токио (Международния институт по превантивна медицина).

Ако сте от хората като мен, които обичат да правят смислени подаръци, гарантирам, че може да ми се доверите за тази препоръка. Юмейхо техниката все още не е така популярна, но точно това я прави оригинален подарък, особено за човек с напрегнато ежедневие или просто като подарък за близък човек. Няма човек, който да няма нужда от наместване, така че този вид терапия е подходяща за всеки.

Ако имате партньор, независимо дали отскоро или отдавна, смело му подарете юмейхо масаж, за да му подскажете, че тялото е важно и трябва да се грижим за здравето си.

В случай че сте от клуба на сингълите като мен, можете да го подарите на себе си.Вече няколко пъти съм се възползвала от този „божествен“ масаж юмейхо, а любимата ми част са наместващите движения – обожавам онзи звук, който излиза от наместен гръбнак. Ако не изпука, вероятно не сте се отпуснали достатъчно или имате блокажи в определени точки.

Предлагам няколко практични съвета преди да посетите процедурата:

- Обсъдете състоянието си с терапевта, всички физически травми и ограничения.

- Носете си широки и удобни дрехи. Масажът се прави през дрехи и трябва да ви е максимално комфортно.

- Доверете се на терапевта, от това зависи до голяма степен ефекта на юмейхо процедурата.

Препоръчва се при много дълъг списък от заболявания, като най-често срещаните са хронична умора, болки в гърба, гръбначни изкривявания, главоболие, ишиас, херния, вътрешни болести, депресия, неврози, психо-емоционално напрежение, наднормено тегло, импотентност, безплодие, намалено либидо и още много. Подходяща е за всеки и е чудесна възстановителна и поддържаща практика.