България е известна със своята спираща дъха природа, богата история и традиции. Красивата ни страна обаче е и място за любителите на адреналина и екстремните спортове

От заснежените върхове на планините до лазурните води на крайбрежните райони, България предлага разнообразни екстремни спортове, които са подходящи за търсачи на силните усещания на всички нива.

В тази статия ще те запознаем с екстремните спортове в България, като разгледаме дейностите и местата, където можеш да се насладиш на тези разтърсващи преживявания.

В заглавието на това четиво е изписано „Първа част“, което означава, че ще има и втора. А това си е голямо обещание към теб, приключенецо, за списък с възможно най-много предложения за екстремни преживявания в България.

В първата част на статията ще те запознаем с водните и част от въздушните спортове в България. Във втората ще продължим с останалите екстремни спортове във въздуха, а след това ще се приземим за любителите на земните усещания. Нямаме търпение да ти разкажем, а след това - ти си на ход!

 

Водни екстремни спортове в България

 

Каяк 

Един от най-вълнуващите начини да опознаеш необузданите реки на България е карането на каяк. Река Струма, която тече през югозападната част на страната, предлага вълнуващи бързеи и зашеметяващи пейзажи. 

Независимо дали си начинаещ или опитен гребец, река Струма предлага терени с различни нива на трудност. Естествените препятствия ще бъдат предизвикателство за уменията ти за маневриране, а околните пейзажи от буйни гори и високи скали, ще добавят нотка природна красота към твоето приключение.

Не пропускай възможността да караш каяк и през зашеметяващото Кресненско дефиле - истинско бижу, както за любителите на адреналина, така и за любителите на природата.

Можеш да опиташ каякинг и по река Тунджа, Дунав, Велека, Камчия, Марица, Янтра, а също така на язовир Жребчево, Батак, Доспат, Студен кладенец, Кърджали, Голям и Малък Беглик и др. На приключение с каяци можеш да се насладиш и на нашето Черноморие.

 

Рафтинг

Искаш да споделиш адреналина с приятели? Тогава, рафтингът по българските реки Искър и Струма е абсолютно задължително занимание за екстремния ви отбор.

Река Искър, която се намира в западната част на страната, предлага вълнуващи възможности за рафтинг с бързо течащите си води. Наслади се на прилива на адреналин, докато преминаваш през завои, борейки се с бурната вода и създавайки незабравими спомени. 

Река Искър е не само фантастична дестинация за рафтинг, но също така предлага живописни гледки към околните планини, което ще засили емоцията от цялостното ти преживяване.

Рафтингът и по река Струма, в района на Кресненското дефиле, също си заслужава и със сигурност не е за изпускане, защото приключението е достъпно, както за начинаещи, така и за опитни рафтъри. 

Други подходящи места за рафтинг в България са реките Арда, Места, Велека, Бели и Черни Вит и др.

 

Нийборд (Knee board)

Knee board – инга е уникален и вълнуващ воден спорт, съчетаващ елементи от водните ски и уейкбординга. 

Плъзгай се по спокойните води, като се държиш здраво за специално проектиран наколенник, докато лодката те задвижва напред. Изпитай тръпката да се пързаляш по повърхността на водата, като усъвършенстваш баланса си и изпълняваш впечатляващи движения. 

Спортът е сравнително лесен за усвояване, което го прави подходящ и за начинаещи. 

Огромното разнообразие от езера в България предоставя отлични условия за любителите на този тип приключения. Язовир Батак и езерото Панчарево са едни от популярните места за каране на нийборд. 

Бургаското и Варненското езеро, също предлагат на любителите на нийборда възможност да се насладят на това изживяване на фона на красивото черноморско крайбрежие.

 

Стенд-ъп падълборд (SUP)

Stand-Up Paddleboarding придоби значителна популярност в цял свят, а зашеметяващата брегова линия и спокойните езера на България предлагат идеалните условия за този воден спорт.

SUP ентусиастите балансират изправени върху широка, стабилна дъска и използват гребла, за да се придвижват във водата. 

Черноморското крайбрежие на България предоставя широки възможности за приключения със SUP.

Езерото Панчарево, близо до София, предлага спокойна обстановка, заобиколена от буйна зеленина, която позволява на любителите на гребането да избягат от шума и суетата на града. Споменатите по-рано Бургаско и Варненско езеро, също предлагат спокойни води, които любителите на SUP могат да преоткриват, докато се наслаждават на красивите пейзажи.

Други известни локации за SUP са язовирите: Огняново, Жребчево, Искър, 40-те извора и Пясъчник. А за хора с опит, препоръчваме язовир Искър и река Марица.

 

Гмуркане

Българската част на Черно море предлага богатство от подводни съкровища за любителите на гмуркането.

Гмурни се в свят на оживен морски живот, изследвай завладяващи подводни пещери и разкрий тайните на исторически потънали кораби. 

Нос Калиакра, разположен на северното крайбрежие, е известна дестинация за гмуркане с кристално чисти води, изобилстващи от морски видове. 

Созопол също предоставя отлични възможности за гмуркане с разнообразните си екосистеми и завладяващи подводни пейзажи. 

Независимо дали си начинаещ или опитен водолаз, Българското Черноморие обещава незабравими подводни приключения.

 

Флайбординг (flyboarding)

Ако някога си мечтали да се издигнеш над водата като супергерой, флайбордингът е идеалният спорт за теб. 

Контролирай движенията си и се наслаждавай на усещането за полет, докато се носиш, гмуркаш или се въртиш над искрящите води на Черно море.

Флайбордът е прикрепен към краката с помощта на специално проектирани обувки. Той се задвижва във въздуха от мощна струя вода, подавана от реактивни двигатели. 

Не са необходими специални умения, за да извършваш спиращи дъха акробатични движения. 

Крайбрежните райони на България, като Слънчев бряг и Златни пясъци, са популярни дестинации за практикуване на флайборд. 

 

Водни ски

За тези, които жадуват за скорост и вълнение, карането на водни ски предлага неповторимо приключение.

Независимо дали си начинаещ или опитен „скиор“, езерата в страната предлагат идеални условия за практикуването на този вълнуващ спорт. 

Варненското езеро, разположено в близост до едноименния град, е популярна дестинация за водни ски. 

Закопчай ските си, хвани специалния държач и просто остави лодката да те тегли по повърхността на водата. Почувствай вятърът, докато се носиш през вълните, овладявайки остри завои и предизвикателни скокове.

 

Въздушни екстремни спортове в България

 

Парапланеризъм

Разнообразните пейзажи на България предлагат спиращи дъха възможности за любителите на парапланеризма. Родопите, със своите хълмове и дълбоки долини, предоставят идеални условия за издигане в небето. Град Сопот, разположен в Стара планина, е друга популярна дестинация за парапланеризъм. 

Излети от планинските върхове и изпитай свободата на полета, докато се рееш над величествени долини и живописни пейзажи. 

Практикуващите парапланеристи използват ветровите течения и термичните възходящи потоци, за да се задържат на височина и да се движат във въздуха. Пилотите контролират посоката и скоростта на парапланера с помощта на въжета за окачване с ръчно управление.

Независимо дали си опитен парапланерист или начинаещ, който търси тандемен полет, местата за парапланеризъм в България предлагат уникална възможност да преоткриеш природната красота на страната ни.

 

Полет с балон 

Търсач си на по-спокойно, но в същото време приключенско изживяване? Разгледай алтернативите за полет с балон над живописните пейзажи на България. 

Летенето с балон е един от най-сигурните въздушни спортове ако се следват стриктно правилата и нормите за безопасност.

Балонът за полет се надува с помощта на горещ въздух, генериран от горелки. Загретият въздух кара балона да се издига, а чрез горелката се регулира височината. Управлението се постига, като се използват различни въздушни течения на различни височини. За да предизвика спускане, пилотът охлажда въздуха в балона. 

Най-благоприятното време за изпълняване на полет с топловъздушен балон е от октомври до февруари. А най-магично би било да посрещнете изгрева или залеза отвисоко, докато слънцето облива всичко наоколо в топли златисти нюанси.

Белоградчишките скали е неустоима дестинация, предлагаща полети с балон с горещ въздух, които са уникален и спокоен начин да се насладите на красотата на страната. 

Района на София, Пловдив, Видин, Габрово, Карлово и Айтос също са известни с подходящите си условия за полет с балон.

 

Делтапланер

Делтапланерът е летателен апарат без двигател, състоящ се от твърдо крило и сбруя. При делтапланера изстрелването се осъществява с крака, след което последва издигане във въздуха. Пилотите използват движенията на тялото си, за да контролират наклона, преобръщането и отклонението на делтапланера, което им позволява да маневрират и да се плъзгат в небето.

Ако това ти се стори интересно и вече си представи какво е да се носиш като птица във висините, усещайки вятъра, докато разглеждаш спиращи дъха въздушни гледки… Имаме добра новина за теб. Делтапланеризъм се практикува и в България. 

С парапланер в България можеш да полетиш от доста различни локации като: 

  • Варна 
  • Бургас 
  • Шумен 
  • Сливен 
  • връх Ботев 
  • Витоша 
  • Сопот 
  • връх Мусала и други

Географската територия на България предлага множество екстремни алтернативи на хора, любители на адреналина.

Независимо дали предпочитате да се противопоставите на гравитацията с флайборд, да опитомите дивите реки с каяк и рафтинг, да покорите вълните с водни ски или да изпитате спокойствието на летенето с балон с горещ въздух, България има какво да предложи на всеки търсач на силни усещания. 

Затова, бързо планирай следващия уикенд, а защо не и цяла ваканция и се подготви за незабравимо пътуване, изпълнено с много разнообразни усещания и емоции.

Не забравяй да прочетеш и втората част на статията ни за екстремните спортове в България, където ще откриеш още вълнуващи предложения, но този път във въздуха и на земята.