От издигането в небето с парапланер, скок с бънджи или парашут, алпинизъм, гмуркане до преодоляване на пресечени местности с АТВ или покоряване на снежните местности с моторна шейна - България, предлага множество възможности за любителите на адреналина и екстремните спортове.

В първата статия навлязохме в света на екстремните спортове в България, като разгледахме водните и част от въздушните спортове. 

В тази статия продължаваме с въздушните, а след това ще преминем към наземните. А като бонус, в края на статията, ще откриеш и предложения за вълнуващи приключения от различно естество, за да сме сигурни, че ще има по нещо за всеки един читателите ни.

 

Въздушни екстремни спортове в България

 

Скок с бънджи или пандюл

България предлага вълнуващи възможности за скокове с бънджи и пандюл на различни места, всяко от които има свой уникален чар. Това са няколко от най-популярните дестинации за любителите на бънджи скокове в България.

 

Пещера Проходна 

Намира близо до град Карлуково и е известна със своите скални образувания "Очите на Бога". Скоковете от арките в пещерата осигуряват уникално по рода си бънджи и пандюл преживяване, със сюрреалистичната гледка на естествените "очи" отгоре и прилива на адреналин при спускането.

 

Клисура 

Сгушен в Стара планина, регионът на Клисура предлага невероятни възможности за бънджи скокове. Зашеметяващата природа, изпълнена със скали и ждрела, създава живописен фон за вълнуващи скокове. Скачащите могат да се насладят на прилива на свободното падане, докато са заобиколени от спиращи дъха планински пейзажи.

 

Витиня 

Разположен покрай живописното Искърско дефиле, проходът Витиня е известен като спиращо дъха място за скокове с бънджи. Участниците могат да скочат от мост над дефилето, откъдето се открива панорамна гледка към зашеметяващата долина на река Искър.

 

Аспарухов мост 

Аспаруховият мост се намира близо до Варна и е емблематична структура, която се простира над живописния нос Галата. Скоковете с бънджи от този мост позволяват на скачащите да се насладят на вълнуващи черноморски гледки.

Освен хубавата локация, от ключово значение е и безопасността по време на скока. Важно да избереш реномиран и професионален клуб за скачане с бънджи или пандюл, където да ти гарантират, че са взети всички необходими предпазни мерки. 

Най-добрите клубове се придържат към международните стандарти за безопасност, извършват редовни проверки на оборудването и наемат опитни инструктори, които напътстват участниците през целия процес.

 

Парашутизъм

Как ти звучи, скок с парашут от 3200 м височина?

Определено тези няколко думи съдържат в себе си огромни дори адреналин.

Парашутизмът, е един от най-вълнуващите екстремни спортове в България, който може да се практикува както от начинаещи, в тандемен скок с инструктор, така и от професионалисти в индивидуални скокове. И в двата случая, летците изпитват незабравимото усещане от свободния полет и последващото плавно спускане към земната повърхност.

Скокът с парашут изисква подходящо обучение, спазване на протоколите за безопасност и опитен инструктор, за да се осигури вълнуващо, но безопасно преживяване за участниците.

Най-известното място за парашутизъм в България е летище Ерден, в село Ерден.

 

Катерене и алпинизъм

България е скрит скъпоценен камък за любителите на алпинизма и катеренето. Планинските райони на страната, включително Рила, Пирин и Стара планина, предлагат зашеметяващи гледки и предизвикателни маршрути за катерачи от всички нива.

Най-предпочитана дестинация за този вид занимание е Рила планина. Тя предлага около 272 различни маршрута и възможности за алпийско, спортно, боулдър, ледено и традиционно катерене.

Изкачването на рилските склонове възнаграждава катерачите с невероятни панорамни гледки. Едни от най-известните региони за катерене в Рила са Мальовица, Мусала, Седемте езера, Скакавица, Урдина река, Бели Искър, Кирилова поляна, Боровец, Костенец.

Национален парк "Пирин" предлага суров терен, а върхове като Вихрен и Кутело предоставят вълнуващи възможности за изкачване. Паркът е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, известен с уникалното си биоразнообразие и недокосната природна красота и със сигурност заслужава да бъде посетен.

Други известни терени за изкачване в Пирин са Синаница, Демяница, Банско и Пещерите.

Природен парк "Врачански Балкан" е не по-малко забележителна дестинация, чиито вертикални скали и предизвикателни маршрути привличат катерачи, търсещи вълнуващи приключения.

Безопасността е от първостепенно значение и на катерачите се препоръчва да бъдат добре подготвени, включително да разполагат с подходяща екипировка, да познават маршрутите и да се съобразяват с метеорологичните условия. 

Местните клубове по алпинизъм и опитните водачи са на разположение за осигуряване на помощ, екипировка и познание за терена.

 

Пилотиране на самолет

Обичаш да летиш със самолет? Държиш винаги да си „до прозореца“, за да наблюдаваш двигателя и всичко случващо се наоколо? Чудиш се колко ли бутона има в пилотската кабина, защото си ги виждал само във филмите? Ако си задаваш всички тези въпроси, то си страстен привърженик на авиацията и е време да поемеш управлението в свой ръце.

Опитните инструктори по пилотиране осигуряват цялостно обучение, което ще ти позволи  да усвоиш основите на летенето и да изпиташ тръпката от това ти да си пилотът. 

Движи се през облаците, ускорявай, управлявай, а в същото време наблюдавай от птичи поглед красивите пейзажи на България. 

Независимо дали се интересуваш от спокойни панорамни полети или от напреднали, с акробатични изпълнения, пилотирането на самолет ще ти осигури уникално и вълнуващо приключение.

Можеш да управляваш самолет в района около София, Казанлък, Приморско, Шумен, Нови Искър.

 

Зимни екстремни спортове в България

Офроуд, дрифт или АТВ

Обичаш да шофираш, но не по обикновения начин? 

За да задоволиш приключенската ти страна, не е нужно да се излагаш на опасност, правейки рисковани маневри на пътя. Вместо това опитай офроуд, дрифт или да управление на АТВ.

Всяко от изброените начинания има своя собствен чар, като не можем да си позволим да категоризираме кое е по-добро или екстремно от другото. Затова те оставяме ти да избереш.

 

Офроуд

Ако искаш да усетиш тръпката да опознаеш скалистите планински пътеки и по-опасните терени в България, до които нормален автомобил не би могъл да достигне, то офроуд приключението със сигурност би ти харесало. Имаш възможността да наемеш автомобил или да се присъединиш към организиран тур. 

Стара планина, Рила и Пирин са само някои от регионите, които предлагат вълнуващи офроуд трасета, осигуряващи адреналиново изживяване за любителите на екстремните спортове в България.

 

Дрифт с автомобил

Харесва ти идеята на дрифта? Вместо на пътя, можеш да го направиш в контролирана среда, с опитен инструктор. Специализираните школи ще ти дадат възможност да усетиш адреналина от земните лупинги, без да се излагаш на реална опасност.

Същността на дрифтинга се състои в умението да се поддържа контролирано плъзгане през завоите, като умело се балансира контролът на газта, управлението на волана и контрауправлението.

Този екстремен спорт изисква прецизност, умения и дълбоко разбиране на динамиката на автомобила, което го прави вълнуващо и визуално завладяващо зрелище както за водачите, така и за зрителите.

Летище „Крайници“, край Дупница е една от най-популярните дрифт писти в България.

 

АТВ

АТВ-тата предлагат превъзходна маневреност и вълнуващо управление, което позволява на водачите да преодоляват тесни завои, да се справят с предизвикателни препятствия и да изследват отдалечени райони. С мощни двигатели, стабилни системи за окачване и гуми с грайфер, те осигуряват перфектната комбинация от мощност и пъргавина. 

Предпазните мерки за безопасност, правилното обучение и спазването на правилата за движение извън пътя, са от съществено значение за осигуряване на забавно и отговорно преживяване с АТВ.

Родопите и Стара планина са едни от най-популярните АТВ дестинации за приключения с в България.

 

Моторна шейна, ски и сноуборд

Когато настъпи зимата, заснежените планини на България се превръщат в рай за любителите на зимните екстремни спортове.

Закопчай шлема си и препускай из замръзналите пейзажи, преодолявайки заснежените пътеки с мощна моторна шейна. 

Банско, Боровец и Пампорово, предлагат добре поддържани трасета и спиращи дъха гледки. Почувствай прилива на адреналин, докато се движиш по криволичещи пътеки, наслаждавайки се на снежнобелите чудесата, която България може да предложи.

Искаш да се движиш на собствен ход, без помощта на двигатели?

Тогава определено си заслужава да опиташ да се пързаляш по заснежените писти със ски или сноуборд

Ако си начинаещ има достатъчно клубове, които могат да ти помогнат да усъвършенстваш уменията си, защото България е една от топ дестинациите, предлагащи чудесни условия на любителите на зимни спортове.

 

Ендуро мотори и велосипед 

Ендуро моторните спортове съчетават тръпката от офроуд карането с издръжливостта на пътуванията на дълги разстояния. Разнообразните пейзажи на България, включващи планини, гори и пресечени местности, са идеалното място за ендуро приключенци. 

С професионални водачи и добре маркирани трасета, можеш да изследваш скритите природни съкровища на България, докато се движиш по предизвикателни офроуд трасета. 

Родопите и Стара планина предлагат чудесни условия за епични ендуро пътешествия, в които ездачите могат да преодолеят границите на възможностите си и да изпитат прилив на адреналин от покоряването на необузданата дива природа.

Разнообразните пейзажи на България, вариращи от хълмове до живописни долини, я превръщат и в идеална дестинация за любителите на колоезденето. 

От шосейни велосипедни маршрути до пътеки за планинско колоездене - България предлага широк спектър от терени за каране на велосипед.

 

Още идеи за екстремни приключения в България

Запомни ли какво ти обещахме още в началото на статията? Ето го и нашия бонус към теб.

В специалната ни приключенска категория, може да се вдъхновиш за редица други адреналинови забавления, които ще развълнуват душата ти на приключенец.

Ще откриеш чудесни предложения за преходи до различни интересни местности в страната, курсове по оцеляване в дивата природа, идеи за цели уикенд преживявания, изпълнени с висока доза адреналин и много други. 

Не пропускай да разгледаш. Може точно там да се крие преживяването, което най-много ще те заинтригува.

Независимо дали си търсач на високо-адреналинови вълнения или искаш хем доза адреналин, хем доза спокойствие и наслада, България е способна да задоволи и най-изтънчения екстремен вкус. 

Избери си любимото приключение от тези, които ти представихме, а защо не и две? И нека смелостта бъде с теб!