Той е усмихнат и широкоскроен. Няма как да е иначе, понеже честичко му се налага да се издига над нещата и е свикнал да гледа света отвисоко!

Той се казва Евтим Стефанов и „пилотира“ балон с горещ въздух из цялата страна, но най-обича да лети над Белоградчишките скали, защото си е близо до вкъщи! Само за последната година е качил в коша на своя балон стотици хора, откривайки за тях ново и вълнуващо преживяване!

Евтим е пример за човек, който превръща страстта си към приключенията в професия и начин на живот. Той е шахматист, туристически гид, разказвач на истории, пилот на балон, инструктор гребец, любител колоездач и създател на „Приключенски център Белоградчик“, с който организира десетки красиви изживявания сред българската природа.  

Дали е мечтал от малък да приключенства, не знаем, но със сигурност е залягал над ученето, защото след като завършва „Международни икономически отношения“ във Варна, заминава за Франция, където една година продължава образованието си в Университет на Средиземноморието в Екс ън Прованс.

За Еди, както го наричат приятели и клиенти – приключенци, родният Видин е прекрасно място, в което може да се живее добре и да се развива бизнес. Не пести време и усилия да помогне един от по-слабо развитите региони в България да стане по-привлекателен за туристи. Идеите на Евтим не свършват дотук. Той иска не само да разхожда посетителите из това очарователно кътче на родината, но и да ги накара да се почувстват като истински приключенци, така че да запазят за дълго вълнуващия спомен.

Интересните възможности за забавление включват разходка с АТВ, целодневен преход с ендуро мотор, плаване с драконова лодка, панорамно издигане или свободен полет с балон. От силен адреналин до романтично преживяване. Всеки може да открие част от себе си в това райско кътче.

Полетите с балон над магнетичните Белоградчишки скали са най-търсеното преживяване. Евтим с гордост споделя, че това преживяване е в топ 7 на преживявание в България според списанието In Your Pocket!

Полетът над Белоградчишките скали те пренася в приказен свят, разкрива пред теб спиращи дъха гледки и ти позволява поглед отвисоко на причудливите скални форми. Подходящо е както за тези, които търсят адреналин, така и за онези, които искат да подарят незабравим романтичен момент на любимия човек. Евтим и екипът са подготвят и шампанско за специалните случаи!

Полетът с топловъздушен балон е едно от най-сигурните въздушни приключения и в същото време може би най-спокойното и най-приятното. Балонът лети рано сутрин или привечер, когато кошън се носи плавно със скоростта на вятъра. Той се издига благодарение на затоплянето на горещия въздух в купола му и се снишава при изстиването на този въздух. На различните височини има въздушни пластове, които се движат в различни посоки с различна скорост и това позволява на пилота да направлява в известна степен посоката на движение. Кацане става на полето, чрез контролирано изпускане на горещ въздух посредством голяма клапа в най-горната част на балона, след което пасажерите летели за първи път с балон участват в специален ритуал. При панорамното издигане разликата е, че балонът е фиксиран с въжета за близкостоящите скали, което позволява издигането му до 77 метра над земята. За сравнение стандартните привързани издигания са на височина от 20-30 метра. От тази височина пред очите ви се открива великолепна гледка към Белоградчишките скали. Вижда се най-високата част на крепостта Калето, Ученичката, Мечката, Адам и Ева, Червената стена и целия великолепен пейзаж на юг, както и малка част от града.

Незабравимите емоции са гарантирани, а полетът с балон е един различен и вълнуващ подарък, който ще се превърне в любим спомен за цял живот!

Сбъдни (си) мечта и полети високо във въздуха над красивото райско кътче на България – Белоградчишки скали