Напрежението, прекомерният стрес, провокиран от забързания начин на живот и претоварването често могат да окажат влияние не само на психиката, но и на тялото ти.

Лечебният масаж е страхотен избор за справяне с физическия и психическия дискомфорт. Тази практика цели да възвърне нормалното физическо състояние на тялото – без болка, напрежение в сухожилията и мускулите и да ти донесе дълготрайно спокойствие, отпускане и релаксация. 

Какво представлява лечебния масаж?

Още от наименованието на масажа се разбира, че той има не само разтоварваща, но и изцелителна функция. 

Лечебният масаж има за цел да подобри здравето на различни части от тялото, но също така, може да бъде прилаган и като терапия за цялото тяло. Чрез характерните за практиката движения се постига раздвижване на схванатите сухожилия, отпускане на мускулите и подобряване на кръвообращението. 

Видове лечебен масаж

В следващите редове ще научиш малко повече както за някой от основните видове лечебен масаж като терапия, така и какви ползи за здравето носят.

Шведски масаж (класически масаж)

При тази най-популярна форма на лечебен масаж се прилагат различни техники като разтягане, поглаждане и разтриване. При прилагането на тази терапия се постига разтягане на мускулите, подобрява се кръвообращението, а правилното му прилагане води до намаляване на стреса и напрежението.

Тайландски масаж

Той води своето начало от древни традиционни техники, при които се прилагат елементи от йога, комбинирани с акупресура и разтягане. Обикновено масажираният лежи на пода (тепих), докато терапевтът прилага масажа, използвайки ръцете, лактите и стъпалата си. Масажистът поставя масажирания в различни позиции и прилага различни терапевтични техники върху тялото му.

Сензорен масаж

В този случай основна роля играят усещанията и стимулирането на сетивата на масажирания. По време на масаж от този вид се използват предмети с различни текстури, както и специфични техники, целящи подобряване на усещането от клиента.

Шиацу масаж

Произходът на тази лечебна терапия води началото си от Япония. Основната техника при него е акупресура, упражнявана върху определени точки от тялото. Характерно за шиацу масажа е, че целта му е не само да възстанови изгубения енергиен баланс, но и да стимулира тялото на масажирания да се самолекува.

Спортен масаж

Тази техника е специално изработена за прилагане върху спортисти преди или след тежки тренировки или състезания. При него на фокус са определени мускулни групи, които са особено натоварвани при тренировките и състезанията, като основната му цел е превенция срещу травми, подобряване на гъвкавостта и ускоряване на възстановяването.

Рефлексология

При този вид терапия се обръща внимание на свързването на определени точки на стъпалата, ръцете и ушите с различни органи и системи в човешкия организъм. Като се масажират тези точки се подобрява здравето на масажирания, както и се снема стреса и напрежението, което води до цялостно благополучие.

Изброените терапии лечебен масаж са само някои от многото видове на това изкуство. Какъвто и да избереш, не забравяй да се обърнеш към квалифициран терапевт, за когото е сигурно, че знае как да прилага правилните техники, подходящи за конкретното физическо състояние. 

Освен с терапевт, преди прилагането на лечебен масаж би било разумно да се консултираш и с медицинско лице, за да си сигурен, че терапията ще донесе само ползи, без по някакъв начин да навреди на здравословното ти състояние - както за да се избегнат евентуални рискове и дискомфорт, така и ти да получиш най-добър резултат след края на процедурата.

Какви са ползите за организма от този вид масаж?

Ползите от масажа с лечебна цел са много. Тази терапия ще ти донесе не само дълготрайни резултати, но и облекчаване на нежеланата болка или схващане непосредствено след процедурата. 

Лечебният масаж е подходящо решение за всеки, който се чувства пренатоварен, стресиран, изморен или изпитва нуждата да намери натурален лек за схващания и други физически дискомфорти.

Ето кои са някой от най-известните ползи от практиката лечебен масаж:

  • Облекчава хронични болки;
  • Стимулира кръвообращението, което от своя страна спомага за заздравяването и подобряването на функциите на третираните тъкани;
  • Подобрява общото здравословно състояние и други.

При кои здравословни проблеми е подходящо да изберем лечебен масаж?

Този вид масаж е подходящ за редица здравословни проблеми.

Сред които:

  • Напрежение;
  • Пренатоварване;
  • Прекомерен стрес в ежедневието;
  • Травми на различни части от тялото;
  • Ставни и мускулни болки и много други.

Няколко интересни факта за процедурата лечебен масаж

Произход на процедурата лечебен масаж

Тази практика с лековити цели е използвана още от древни времена за за лекуване на тялото и душата по натурален път. 

Държавите Древен Египет, Китай, Индия и Гърция са първите, където започва да се практикува процедурата лечебен масаж, а сведения за прилагането на практиката датират векове назад.

Влияние на масажа върху здравето

Процедурата не само донася релаксация на тялото и ума, но и помага за отпускане на мускулите, стимулира кръвообращението, спомага за възвръщане на гъвкавостта на ставите и подобрява и балансира функцията на нервната система. 

Техники и практики на процедурата лечебен масаж

Както вече споменахме, съществуват най-разнообразни методи за прилагане на процедурата лечебен масаж.  Разбира се, най популярни сред тях са тайландски, шведски масаж и аюрведа масаж.

Зоните, които лечебният масаж третира

Те могат да варират спрямо твоите лични нужди и предпочитания. Процедурата лечебен масаж може да се прилага както на цялото тяло, така и на отделни части като гръб, шия,рамене или крайници. 

По този начин масажът има за цел да облекчи болките и да отпусне напрежението в избраните от теб зони, като в същото време ти донесе жадуваните спокойствие и релаксация. 

Лечебния масаж може да се практикува самостоятелно или като част комплементарна терапия

Често процедурата лечебен масаж се използва като част от комплексна терапия за облекчаване на болката и  и лек за различни здравословни състояния. 

За кого е подходяща процедурата лечебен масаж?

Този вид масаж би оказал благоприятно влияние при различни хора и техните състояния – както за лечение и облекчаване на симптомите при различни заболявания, така и за подобряване на общото здравословно състояние. 

Той би бил полезен в някои от следните случаи:

  • При проблеми с мускулите – с лечебен масаж се премахва напрежението в мускулите, чрез разтягане и освобождаване на пренапрегнати мускулни групи. Особено ефективен е при болки в горната част на тялото – врат, гръб и рамене, както и при пренапрягане на крайниците.
  • При напрежение и стрес - Със своя релаксиращ ефект всеки вид лечебен масаж влияе върху стреса и напрежението в човешкия организъм.
  • При спортни наранявания -  Лечебният масаж не само влияе на съществуващи травми, но практикуван от специалист би могъл да предотврати появата на такива.
  • При хронични болки -  Особено ефективен в случаи на хронични болки като фибромиалгия и артрит, лечебният масаж може да допринесе за облекчаване на редица подобни състояния.
  • При нарушено кръвообращение - Всеки вид лечебен масаж е идеален натурален начин за стимулация на кръвообращението и лимфната система. Високо ефективен е и в случаи на отоци по тялото, при проблеми с кръвното налягане и други.
  • При сърдечно-съдови проблеми - Поради ефективността си по отношение на кръвообращението лечебният масаж би могъл да бъде полезен в случаите на сърдечно-съдови заболявания. Въпреки това, необходима е консултация със специалист в областта, преди подлагането на такава процедура.

Необходимо е да се отбележи, че в някои случаи като инфекции, кожни проблеми или тромбози, дори лечебният масаж би могъл да нанасе вреда. 

Ето защо е важно и при най-малкото съмнение да се консултираш с медицински специалист или квалифициран терапевт, за да се убедиш, че процедурата би била безопасна.

Заключение

Ако искаш да опиташ някой от натуралните методи на лечение, то ваучерите за преживяване,  в които предлагаме лечебен масаж са правилният избор за теб. Тази древна практика не само лекува твоето физическо тяло, но и ти донася душевно спокойствие.

Чрез стимулиране на кръвообръщението и отпускането на схванатите мускули и сухожилия, практиката лечебен масаж те освобождава от насъбралото се напрежение и ти донася хармония и спокойствие.