Не е тайна, че виното и изкуството винаги са си подхождали. Всъщност много известни художници прибягват до божествената напитка по време на работата върху своите шедьоври. Но каква е новата тенденция?

Чаша вино, докато рисуваш в арт ателие с приятели, в приятна атмосфера, дори да нямаш артистичен талант! Рисуването с вино в ръка е чудесен начин да се отпуснеш и да се забавляваш в компания. В тази публикация ще обсъдим ползите от пиенето на вино по време на рисуване и ще предоставим някои съвети как и къде да се забавляваме.

Какво е да рисуваш, докато пиеш вино?

Рисуването, докато отпиваш от чашата с вино, е сравнително нова тенденция, която става все по-популярна в България в последните няколко години (всъщност навлезе преди преди пандемията, но тя не успя да прекърши интереса към това ново и интересно занимание). Рисуване и вино съчетава две приятни неща: заниманието с изкуство, макар и в напълно непрофесионална форма с напитка на живота - вино! Преживяването е чудесен начин да се отпуснеш. Интересно е, че това преживяване носи радост дори на хората, които са любители само на един от компонентите – на виното, или на рисуването. С него те откриват очарованието на втория елемент, който често са пренебрегвали – дали, защото са в графата „въздържатели“ или пък, защото от малки не харесват часовете по изобразително изкуство.  

В повечето случаи организираните занятия за рисуване и вино протичат така:

Настанявате се в залата и избира сорт вино. В повечето случаи класиката ви задължава да изберете не друго, а червено вино. Особено ако сезонът е есенно-зимен червеното вино няма алтернатива.  

  1. Запознавате се с художника, който ще ви напътства по време на рисуването.
  2. Ако всички участници в занятието рисуват една и съща картина, художникът ще демонстрира стъпка по стъпка как се рисува всеки компонент от картината.
  3. Започвате да рисувате, следвайки инструкциите и да пиете вино! И разбира се, да се забавлявате…
  4. Накрая всеки участник разполага с уникален по рода си артистичен прочит на една и съща картина! 
  5. Вярвате или не картината се получава дори и при най-непохватните художници!

Не забравяйте, че няма правилно или грешно рисуване – изкуството е абстрактно, то не е наука, а усещане! Не се фокусирайте върху това да създадете следващия шедьовър за Лувъра, а просто пресъздайте емоциите си върху платното.

Къде можете да се насладите на рисуване и вино?

В България вече има много места, на които можете да рисувате, докато пиете вино, и то на много изгодни цени. Идеята е, че това преживяване е и бюджетен вариант за празнуване на специални поводи като рождени дни, моминско парти, имени дни, първи срещи за двойки, годишнини и какво ли още не.

Разгледайте нашата специална категория за арт и хоби преживявания, в които може да закупите ваучер за себе си или за подарък от Gift-Tube. Там ще откриете множество ваучери за рисуване, които можете да закупите за секунди и да организирате най-якото тържество!

Рисувайте и пийте вино за всеки повод – идеалното преживяване за празник

Ако търсите забавен и уникален начин да отпразнувате специален повод, рисуването, докато пиете вино, е идеалната идея! 

И така, какво ви трябва, ако искате да се насладите на преживяването? Първо, ще ви трябва вино и малко принадлежности за рисуване, които могат да ви бъдат предоставени от арт ателиета като Аrt & Wine. Препоръчваме да смените домашната обстановка с професионално студио, тъй като там усещането е различно и ще срещнете нови хора със същия интерес! Артистичната ви страна ще бъде ръководена от професионален художник, който ще ви помогне да създадете най-добрия си шедьовър! Можете да използвате всякакъв вид вино за вдъхновение, но ние препоръчваме да се доверите на препоръките на професионалистите в студиото, което сте избрали. Що се отнася до принадлежностите за рисуване, можете да използвате всичко - от моливи и хартия до бои и платна, които също ще ви бъдат предоставени. Не забравяйте престилката, за да не се изцапате (обикновено боите не се перат). 

Ако искате наистина да се получи добро произведение, ви съветваме да обърнете внимание основно на няколко неща:

  • Използвайте правилната четка, която ви кара да се чувствате най-комфортно в движенията си
  • Открийте вашия метод за нанасяне на боя с четка – загледайте се какви движения прави инструктора, който е пред вас и демонстрира 
  • НЕ ХАБЕТЕ БОЯ, повтаряме – не се стискайте! Колкото повече боя, толкова по-добре. Например, ако ще рисувате небе, трябва да напоите четката с толкова много боя, че да ви стигне да оцветите цялото платно със синьо само с няколко движения. Това означава и по-малко вода.

След като вече имате всичко необходимо като знания, идеи и подготовка, време е да се забавлявате! Няма нужда да се хвърляте на сложни картини, понякога дори рисуването на обикновена точка, спирала или линия, може да бъде само по себе си достатъчно, за да ви накара да се чувствате добре. След като усвоите основните упражнения, можете да преминете към по-сложни рисунки.

Защо е готино да рисуваш и пиеш вино?

Ето няколко причини защо е толкова готино и полезно да рисуваш и пиеш вино?

Рисуването може да помогне за облекчаване на стреса

Ако се чувствате стресирани, опитайте да рисувате! Рисуването може да ви помогне да откъснете ума си от всичко, което ви причинява стрес, и да ви помогне да се отпуснете. Въпреки че може да изглежда като безсмислена дейност, рисуването всъщност може да бъде доста терапевтично

Рисуване и вино като методика за подобряване на настроението

 

Независимо дали се чувствате щастливи или тъжни, рисуването може да ви помогне да подобрите настроението си. Актът на създаване на нещо може да бъде много удовлетворяващ и да ви помогне да възвърнете усмивката на лицето си.

Рисуването може да увеличи вашия фокус и концентрация

Когато рисувате, трябва да се съсредоточите върху това, което правите и да обръщате внимание на детайлите. Този повишен фокус и концентрация може да се пренесе в други области от живота ви

Рисуването може да ви помогне да изразите себе си

Ако не сте най-добрият в предаването на емоциите си с думи, рисуването може да бъде чудесен начин да изразите себе си. Изкуството е мощна форма на комуникация и може да се използва, за да съобщите какво чувствате, когато нямате думите, за да го изразите. Ще ви подскажем нещо – ще е много готино, ако подарите картината си на любим човек!

Да отидеш на рисуване и вино стимулира въображението

Когато рисувате, трябва да използвате въображението си, за да измислите идеи и да създадете нещо от нищото. Това може да ви помогне да стимулирате въображението си и да измислите нови идеи и на работа, в личния си живот.

Рисуването с вино може да ви помогне да развиете нови умения

Рисуването е умение, което изисква практика, за да се развие. Колкото повече рисувате, толкова по-добър ще ставате в това. Докато подобрявате уменията си за рисуване, ще развиете и други нови умения като търпение и решаване на проблеми.

Преживяването „Рисуване и вино“ може да бъде форма на медитация

Актът на рисуване може да бъде много успокояващ и да ви помогне да изчистите ума си от ненужната информация, кофти опит и стрес. Когато сте фокусирани върху създаването на нещо, вие не мислите за нищо друго. Това може да бъде форма на медитация, която може да помогне за намаляване на стреса и безпокойството.

  1. Рисуването с чаша вино може да бъде забавно занимание с приятели

Рисуването е чудесно занимание с приятели. Не само ще можете да прекарате време заедно, но и ще можете да видите креативността един на друг. Може дори да измислите някои нови идеи за рисунки, докато сте заедно.

Ако все още не сте убедени, защо не опитате да рисувате и да видите ефектът от първо лице? Това е чудесен начин да изразите себе си, да облекчите стреса и да подобрите настроението си. Може дори да откриете, че променя живота ви към по-добро!

Хубавото на рисуването, докато пиете вино е, че няма правила! Можете да правите каквото искате и да развихрите въображението си. Така че вземете чаша вино и бъдете креативни! Давайте и опитайте! Пиенето на вино, докато рисувате, е чудесен начин да се отпуснете, да се свържете с приятели и да бъдете креативни. Просто не забравяйте да следвате нашите съвети, за да можете максимално да се насладите на тази нова тенденция.