Сигурно ти се е случвало да се събудиш недоспал (при мене всяка сутрин е така), раздразнителен дори и първата ти мисъл да е, че ти трябва промяна, разтоварване, емоция…

След една поредна такава сутрин стигнах до извода, че всичко в живота ми си е наред, грандиозни проблеми нямам и ако нещо ми липсва, то е ново хоби, което да ме разтоварва и да ме вади от рутината. И каквато съм си „ентусиастка“ и „позитивка“ реших, че ще се развивам музикално.

Ама живей го тоя живот, Мари!!!

Идва ми и брилянтна идея – уроци по китара! Веднага си представям картинката – лято, плаж, огън на брега, аз с китара. Около мен – готини и щастливи хора пеят и танцуват, защото аз, с моите невероятни музикални умения, съм ги накарала! Попадала съм поне на 20 такива реклами, а и на мен ми се е случвало да осъмна на плажа, та не ми е трудно да си представя колко вълнуващо ще е това преживяване.  

Картинката ми носи истинско ЩАСТИЕ! Зарежда ме, вече не съм раздразнителна. Напротив - усмихвам се и продължавам деня си с пълната увереност, че това е моето бъдеще, поне в частта „хоби“.   

В YouTube веднага получавам топ предложения за уроци по китара, с които ще се науча да свиря на пет, максимум десет минути. Няма да се вържа, знам ги аз тези изпълнители на Smoke on the Water, затова решавам да вкарам повече професионализъм в новото си хоби и да се запиша на истински уроци по китара. Намирам най-рокаджийското музикално училище в София, в което  има всичко – и китари, и преподаватели. Не е нужно да имаш собствена китара, учителят ти дава оборотна от школата, часовете са гъвкави, хората приятни. И започнах.   

Разбира се, не станах виртуоз, но само след първите три урока по китара успях да изсвиря мелодия – повод за абсолютна гордост! Въобще не е лесно, трябват търпение, мотивация, отдаденост и време. Освен това пръстите просто не те слушат понякога. Но си заслужава! За мен музиката е специален двигател на емоции и сигурен бустер на щастие. Ползите от музикалните уроци и въобще от свиренето на музикален инструмент са много и са дългосрочни – няма възрастови ограничения, забавно е, мозъкът се развива, а е и социално занимание. И понеже всички говорят за стреса да му обърнем внимание и тук – да свириш и пееш наистина лекува стреса. От голяма полза е да попаднеш на добър преподавател, пред когото не те е страх да се изложиш, човек, който да те поощри и подкрепи точно тогава, когато си готов да се откажеш. Школата също е важна, това е мястото, където можеш да развиеш уменията, да се зареждаш от прогреса на другите, дори да си намериш съмишленици за нова банда.

Вторият ми музикален опит беше с барабани. Този път идеята да ходя на музикални уроци не беше моя, а сестра ми. Подари ми ваучер за урок по барабани и отидох цели 6 пъти. Хареса ми, можех да продължа, но все нещо друго ме завърташе…… Но фактът, че вече веднъж съм пробвала с уроци по китара и с уроци по барабани ми дава спокойствие, че знам какво е и един ден, когато подредя най-накрая всичките си ангажименти, пак ще се върна към музикалните уроци. Категорично ще пробвам и с музикален урок по пеене, защото имам слух и не пея фалшиво. Приготвила съм си в главата и парче, което да изсвиря и изпея на онзи морски бряг някой Джулай морнинг. Ще е What`s Up на 4 Non Blondes.

Цялата работа е да намериш време и да започнеш, без да отлагаш. Мога да гарантирам, че поне в дните, в които имаш музикален урок ще си лягаш по-усмихнат. А това определено помага и да се събуждаш с усмивка.  

А ако около теб има също зациклили, подари им преживяване с музика и ново хоби едновременно. Супер идея за подарък за св. Валентин и за всеки друг повод!