В днешно време съществуват всякакви видове масажи. И всеки масаж има своите специфични ползи за здравето на физическото и психическото ти Аз. 

Често това може да затрудни избора на правилната процедура за теб или за твой близък. 

Тук ще можеш да намериш малко повече интересна информация за класическия масаж и какви са ползите от него за тялото ти и здравето ти. 

Същност на класическия масаж

Класическият масаж крие неподозирани ползи и те не са никак малко. Сред богатия избор на масажи и СПА процедури, които стават все по-достъпни и търсени, класическия масаж сякаш остава на заден план. 

Името на тази процедура, обаче не трябва да те навежда на мисълта, че това е един най-обикновен масаж. Класическият масаж крие редица неподозирани ползи за здравето и именно универсалността му е това, което ги прави толкова уникален. 

Нека започнем от въпроса: Какво всъщност представлява класическият масаж? 

Класическият масаж на цялото тяло има за цел да подобри циркулацията на кръвта, да отпусне напрежението в мускулите и ставите и да подобри цялостното ти физическо състояние. 

Заседналият начин на живот и липсата на движение често могат да доведат до обездвижване на мускулите, болки в ставите и трудност при извършване на физическа дейност. 

Класическият масаж е чудесно решение на тези проблеми, тъй като чрез стимулирането на кръвообръщението и раздвижването на мускулите и ставите, се цели да се възвърне предишната гъвкавост и здравина на тялото. 

Този вид масаж се практикува като се прилагат различни техники, които дават своите специфични положителни ефекти върху тялото. 

Основните техники, които се използват при класическия масаж са следните:

  • Ефлераж: дълги плавни движения по протежението на тялото, с които се нанася лек натиск върху мускулите и се цели тяхното загряване и отпускане.
  • Петриж: движения с по-голям натиск, но по малка площ на третиране, с които се цели отпускането на мускулите и разтоварването на насъбралото се напрежение.
  • Фрикция: движения с натиск, които раздвижват тъканта, с цел да се подобри нейната здравина и еластичност.
  • Трептене: ритмични бързи движения, с които се подобрява хода на кръвообръщението и се стимулира по-доброто действие на нервната система.
  • Вибрация: деликатни вибрационни движения, които се предават от пръстите на масажиста в дадената зона от тялото и целят да донесат релаксация и спокойствие.

Какви са неподозираните ползи за здравето от класическия масаж?

Всъщност, ползите от този вид масаж са толкова много, че е невъзможно да ги изброим всички.

 Затова ще обърнем внимание само на някой от най-големите плюсове (ползи), заради които класическия масаж е сред най-предпочитаните видове масажи в световен мащаб.

Отпуска стегнатите мускули

Чрез специфичните за масажа движения и различните техники на масажиране на проблемните зони се постига отпускането на мускулите и ставите и подобряването на тяхната функция.

Класическият масаж осигурява раздвижването и отпускането на стегнатите мускули, което от своя страна дава и своя благоприятен ефект върху цялостното физическо състояние на тялото. 

Премахва болката

Класическият масаж се концентрира в определените проблемни за теб зони. Чрез раздвижването на кръвта в тялото и подобряването на физическото състояние на мускулите и ставите, процедурата успява да изкорени нежеланите болка и дискомфорт и да ги замести със спокойствие и лекота на движението. 

Тази масажна практика е чудесен натурален лек в борбата с хроничната болка и по напълно натурален начин ти доставя така жадувания и търсен комфорт, за да можеш да извършваш без болка и натоварване всякакви видове физически дейности. 

Освобождава от стреса

Чрез специалните техники за полагане на натиск върху проблемните зони от тялото, процедурата класически масаж не само успява да ти подари живот без болка и дискомфорт, но и в същото време, освобождава мускулите и ставите ти от насъбралото се напрежение и претоварване.

Това благоприятно действие за тялото ти, оказва положително влияние и върху твоето психическо Аз – с изкореняването на напрежението в мускулите и ставите, и стресът също напуска ежедневието ти. 

Действа релаксиращо

След като се е справила с напрежението, болката и дискомфорта, процедурата ти доставя истинска релаксация, спокойствие и отдих. С отсъствието на провокиращите дискомфорт болежки, можеш да се насладиш на релаксацията, която практиката ти осигурява и да усетиш хармонията в тялото. 

Подобрява съня

След като си се отървал от негативните усещания, напрежението и стреса, вече спокойно можеш да се отдадеш на заслужена релаксация, спокоен сън и почивка. 

Действа енергизиращо

Процедурата класически масаж има за своя главна цел да подобри цялостното здравословно състояние на човешкото тяло. По този начин се премахва дискомфорта и на негово място се установява спокойствието.

След като организмът е получил необходимата почивка и се е презаредил, е готов да се впусне с нови сили в ежедневието. Така успяваш да си осигуряваш необходимата за тялото почивка и вече с презаредена енергия, да се заемеш с всички задължения от ежедневието. 

Премахва токсините и подобрява състоянието на кожата

След като организмът се е освободил от дискомфорта, натоварването, болката и стреса, следват ползите, които те гарантират. Токсините и всичко негативно от тялото си “тръгва”, като по този начин се освобождава място за позитивното и релаксацията

Засилва кръвообращението

Специалната техника, която се прилага по време на масаж ти гарантира не само раздвижване на обездвижените сухожилия, стимулиране на действието на нервната система и подсилване на мускулите, но също така тя благоприятства и стимулира кръвообращението в тялото. 

По този начин се подтиква възвръщането на нормалния ход на всички останали системи в човешкото тяло и се подобрява цялостното състояние на организма. 

Подобрява храносмилането

От казаното по-горе, става ясно, че като част от физиологичните човешки системи, храносмилателната система също е благоприятно повлияна от СПА процедура класически масаж. Тя стимулира хода на кръвообращение в организма, от което и следват всички останали ползи за тялото. 

Улеснява дишането

С благоприятното действие на процедурата класически масаж върху кръвообращението и процесът на дишане става по-лесен. По-бързото преминаване на кръвта през тялото осигурява и кислорода в кръвта да достига всички части на тялото по-бързо. По този начин се получава енергизирането на тялото и отстраняването на дискомфорта.

Повишава имунитета

Процедурата има за цел да подобри цялостното физическо здравословно състояние на човек и следователно по този начин се стимулира и имунитетът.

Действа подмладяващо

С подобряването на цялостното състояние, текстура, здравина и еластичност на кожата, процедурата може да има и подмладяващо действие. Класическият масаж не само възвръща здравия младежки вид на кожата, но и те кара да се почувстваш млад и отвътре. 

Заключение

Процедурата е подходяща за всеки, който има нужда от освобождаване от напрежението, от презареждане и цялостна релаксация. 

Класическият масаж е чудесно решение за схванати стави и мускули, както и за много други физически проблеми на тялото. 

Една от големите ползи от тази масажна процедура е, че ти гарантира освобождаването от болките в мускулите и ставите, изкоренява дискомфорта от ежедневието ти и позволява на тялото ти да възвърне нормалния си ритъм.