Нели е от хипстърите ново поколение, търсеща баланса между това да спазва режим, но и да опитва изкушенията в района около офиса, познат като стария център на София. Ето разказа ѝ за едно загадъчно изкушение - ескейп стаите.  

Като заклет фен на контрола, досега съдбата не ме беше сблъсквала с ескейп стаите. Обикновено обичам да ходя подготвена навсякъде, а на такъв вид преживяване, изненадите са доста нагъсто във въздуха. Въпреки особеностите ми, реших да направя проучване и открих изключително интересни факти за ескейп стаите.

Всъщност виновникът за създаването им са видеоигрите „escape the room”, в които играчът намира улики и обекти в една стая. Друг факт е, че „истинският баща“ на стаите за загадки е японец – Такао Като. През 2007 г. той издава списание, чието продължение намира реализация няколко години по-късно в Сиатъл. Като се мотивира още в детството си, мечтаейки да му се случват интересни неща като в книгите.

Паралелно в Европа, ескейп стаите започват развитието си независимо. В Швейцария професор по физика създава игра за бягство на своите студенти, която след това става франчайз в 20 страни.

В България escape room са факт от 2014 г., а девет години по-късно е време да ги пробвам и аз. Ако търсите подходящ подарък за гаджето (тук включвам и проекто-гаджето, и дългогодишното), е много  добра идея да му подарите ваучер за ескейп стая със загадки най-малко поради 4 причини:

  1. Подаръкът ще е реално и за вас. Повечето ескейп стаи могат да се играят от минимум 2 човека, но и да сте поканили повече от едно гадже в последния момент, няма да е проблем…Не и откъм гледна точка на играта.
  2. Ще прекарате време заедно – поне 60 минути и ще създадете спомени. Ако ли пък решаването на загадки не му хареса, можете да му надпишете ето тези карти, което ви гарантира покачване на рейтинга с няколко пункта. Ето че сте близо до чиста десетка.
  3. Ще се опознаете от различен ъгъл. Особено важи за млади двойки. Представете си, че той се разпищи от ужас и уплаха още на 15-ата минута, докато вие спокойно отмествате препятствието. Не че е причина да го зарежете, просто ще си знаете, че когато сте заедно в тъмното, той ще се държи за вас, а не вие за него.
  4. Да го накараш да блесне с логичната си мисъл. В този случай се правиш на по-глупава от него и го оставяш да решава със замах всички загадки, за да може накрая да те изведе от тъмната ескейп стая както принц извежда заключена принцеса. Секси, а?

Готиното на ескейп стаите е, че играчите могат да варират, а вие със сигурност имате страхотни колеги (е, не сте само вие). С колеги на тиймбилдинг в escape стая вероятността да си изкарате супер клони към 100%. Дали ще каните шефа е отделен въпрос, но пък в такава среда дори и някой сухар би могъл да се забавлява.

Ако ли пък случайно попаднете в ситуацията да организирате моминско или ергенско парти, честито, имам добра новина – отново и тук можете да заложите на ескейп стаите. Даже ви споделям една много подходяща ескейп стая за случая. „Тайният бар на Ал Капоне“ ще ви пренесе в ерата на Сухия режим в САЩ, по времето на мафиотите, контрабандния алкохол, изкусителните кабаретни изпълнителки и джаз и суинг музиката. След играта допълнително можете да наемете барът, за да проверите кой на колко алкохол носи и да дадете всички непоискани съвети на бъдещата младоженка или младоженец. Атмосферата е много предразполагаща към забавление, а самата стая е с много висок рейтинг сред най-добрите в Европа.

 

Важно уточнение е играчите да не разпространяват информация, свързана със сюжета или сценария на играта, решенията на задачите в играта, за да не развалят удоволствието и изненадата за следващите играчи. Не едно проучване показва, че ескейп стаите са подходящи за хора, работещи в напрегната среда и притискани от срокове.

В случай че авантюризмът тече в кръвта ви, можете да си организирате пътуване и обиколите някои от най-известните стаи в света, а в Европа например не са никак малко. Преминавайки определен брой успешно, бихте могли да участвате с гласа си в оценяването в годишни класации.

Можеш да видиш и още идеи за оригинален подарък за Св. Валентин тук.