Знаем, че изборът на подарък за специален повод може да е труден, дори досаден. Особено ако избираме подарък за запален планинар...Тогава задачата изглежда направо невъзможна. Като че ли запалените планинари нямат нужда от нищо, което не е свързано с голямата им страст - планината. А тръгнем ли да избираме приспособления и аксесоари, които да влязат в употреба за преходи, веднага изниква въпросът дали пък вече си нямат всичко, за което ние се сещаме....

Най-често срещаните подаръци, които получаваме и подаряваме, са козметични продукти, бижута, сувенири и джаджи, бутилка, книги, цветя... В общи линии шансът в края на рождения си ден да се сдобием с два парфюма, поне една бутилка уиски, нашумяла книга, и разбира се, цветя е голям. В същото време всеки от нас има приятел, с когото се познава от дете и на когото вече е подаравял почти всичко. Да не говорим, че половината от подаръците нито той, нито ти помниш. Съвсем естествено е да започнеш да се повтаряш... Но има и по-неприятен сценарий - да имаш за задача да купиш подарък за човек, когото не познаваш добре и е в живота ти отскоро. Естествено имаш скромни наблюдения за хобитата и интересите му, но никаква прредстава какво наистина харесва, колко е претенциозен към вещи и аксесоари. 

Ако търсиш подарък за планинар, а той обича лежерните и неангажиращи разходки из дивата природа, или пък е човек, които буквално покорява върхове като на детска игра, тази статия е за вас! Имаме няколко готини идеи за подарък за планинар, които ще ви очароват!

Как да изберем подарък за планинар?

Ако сме решили да изберем як подарък за планинар или за приятел, който много иска да превърне преходите в новото си хоби, естествено че ще искаме да го подкрепим. Затова решаваме да му вземем подарък, свързано с това. Има си типичен сценарий за това смело начинание. Самите ние не сме много по дивата природа и катеренето, обаче пък решаваме да подаряваме някаква екипировка – щеки, панталони, канчета, термоси. Съвсем очаквано, ни отнема дни да разберем, че не знаем  нищо за планините и дебрите на приключенията в тях и се отказваме от цялата концепция.

Събитието наближава, а ние все още нямаме идея какво да изберем за подарък за планинар. А някога замисляли ли сте се, че за да изненадате планинар не е нужно да му подарявате вещи? Все пак тези хора са от онази част на човешката раса, които просто обичат физическата активност, зашеметяващите гледки и адреналина. Надали да получат вещ ще ги зарадва много. Ако обаче изненадате планинар с нестандартен подадрък, с приключение, преживяване, нещо, което да запомни завинаги, то вашият приятел със сигурност ще бъдат във възторг. 

Ето няколко готини идеи за подарък за планинар, с които ще го зарадвате истински!

Ваучер за екстремно преживяване – за любителите на емоциите

Това винаги е страхотен подарък за всеки планинар или любител на емоциите. Вашият подарък ще бъде изживяване, което ще остане в сърцето на приятеля завинаги. Може да е индивидуален подарък, или пък момент, който да бъде споделен заедно с вас или друг приятел.

Опциите за екстремен подарък за планина са безкрайни що се отнася до самото преживяване. Може да е лежерно преживяване като полет с балон над Белоградчишките скали или полет с парапланер. Това ще позволи на човека да се наслади на любимите природни гледки.

Ако пък искате да изберете чисто забавление за подарък за планинар, може да изберете разходка с бъги или АТВ, офроуд приключение, картинг приключение за двама, урок по дрифт с кола, курс по спортно шофиране. Най-колоритното, което гарантира много смях е копаене с багер или каране на трактор. Звучи лесно, но веднъж качи ли се на огромната машина, комичните моменти не спират!

Ако искате обаче да направите изненада с нещо наистина екстремно, може би е време да ви споделим за тежката си артилерия преживявания – подарък за планинар. Можете да се доверите на скока с бънджи за усещане за адреналин. Ако това не е достатъчно, може би е добре да помислите за рафтинг или каякинг? Ако обаче искате да стигнете до ръба на скалата, защото адреналинът е единственото, което вълнува вашия приятел, скокът с парашут е вашият най-добър избор. 

Нови земи за опознаване: Преживяване по туристически маршрут в България

Ако избирате подарък за планинар, то очевидно си имате работа с човек, за когото всеки ден е приключение и светът е поле за откривателство. Подарявайки му mреживяване по туристически маршрут в България, ще му помогнете да задоволи поне мъничка частичка от любопитството. Точно както всеки планинар, вероятно този човек също няма търпение да се смрачи и да се скрие в някоя хижа, където да хапне вкусна храна и да си отвори бира с приятели. А какво по-хубаво от това! Именно заради това можете да изберете пивоварен тур за двама с дегустация и вкусен обяд за двама в пивоварна Ромбус като подарък за планинар, близък приятел.

Ако пък човекът не е фен на бирата, спокойно можете да му подарите едно вълшебно преживяване - на гости при баба Дешка. Там, приятелят ви ще може да опознае българските традиции, обичаи и бита от времето преди смартфоните и телевизията. Естествено, обядът е част от това етно преживяване, защото какво е да си на село, ако на обяд не хапнеш домашна ялова баница, може и с малко ракия. 

Ваучер за спорт или спортно приключение за планинарите

Да търсим подарък за планинар, ако ние самите не сме, може да бъде огромно предизвикателство. За щастие едно е ясно – този човек е физически активен, така че не се страхувайте да помислите за креативен подарък на спортна тема. Урокът по конна езда, футбол или тенис за първи път може да бъде изключително запомнящо се преживяване. Гмуркането е винаги вълнуващо и, разбира се, подходящо за всеки, които търси ново изживяване. 

Ако пък искате да подарите активност, но не искате да е спорт, а по-скоро забавление, можете да заложите на футбол в надуваеми топки за цялата компания. Това гарантира много смях и определено ще се поизпотите!

3 съвета при избор на подарък за планинар

Продължаваме с нашите 3 съвета при избор на подарък за планинар:

Граници. Знаем, че този човек е приключенец, но може би е редно да преценим дали е готов на всичко в името на адреналина. Може да ви се струва супер готино да му подарите скок с парашут, но да не е толкова добра идея за подарък за планинар.

Релаксация. Не забравяйте, че силните усещания доставят огромно удоволствие на телата и душите ни, но понякога всичко се струпва толкова бързо и неочаквано, че човек има нужда от малко възстановяване за тялото и ума. Ако случаят е такъв, може би не е лошо да помислите за СПА ден като подарък за планинаря.

Възможности. Това, че един човек обича да преоткрива света и себе си, не означава, че е безстрашен. Преди да изберете най-подходящия подарък за планинар, би било чудесно да помислите дали изпълнението а приключенското предизвикателство е възможно. Ако например решите да подарите ваучер за гмуркане, а човекът не може да плува, това със сигурност няма да е добро попадение.

Е, това са нашите идеи за подарък за планинар. Надяваме се, че са ви харесали!