Светът е голям и уиски има за всички… Което си е повод за щастие, тъй като уискито е сред  удоволствията, които правят живота много по-приятен.

Още в началото правя уточнение, че ще възхвалявам дегустацията на уиски, а не обикновеното пиене. Тази работа може да си я свършите и вкъщи. Тръпката, обаче, да отидеш на уиски дегустацията е къде – къде по-завладяваща. 

Уискито е специално питие, има си малките „пинизи“ в поднасянето, в темперирането, дори в атмосферата. Ето защо дегустацията е запомнящо се преживяване. Любопитството ни за градски приключения ни отведе при уиски професионалистите от столичния бар Caldo. Това са хората, които знаят как да ти разкрият тайните на изкуството да пиеш уиски. 

И така, леко нетърпеливи и мъничко притеснени с няколко приятели се запътихме към първата ни (със сигурност не и последна) дегустация на уиски. Посрещнаха ни усмихнати хора в приятна и изискана обстановка. Много бързо се почувствахме на „нашето място“. Не само че е отделено на втори етаж в заведението и осигурява комфорт и уединение, но е и прекрасно обзаведено. Място за джентълмени, но и за любопитни за нови вкусове и изживявания дами.

Темата на нашата вечер беше „Малцова Шонтландия“, която включваше дегустацията на четири вида уиски, сред които, разбира се, имаше едномалцови и десетгодишни съкровища.

А ето и какво научихме по време на дегустацията:

  • Малцовото уиски се нарича така заради суровината, от която се приготвя – покълнал ечемик, наричан още малц. Технологията на приготвяне е сравнително проста. Покълналият ечемик се изсушава, след това се опушва. По този начин малцът обогатява вкуса си и придава на уискито лек нюанс в аромата.
  • Оказа се, че оптималната препоръчителна температура за консумация на уискито е 18-21 градуса, което прави съхраняването му в хладилник неподходящо. Не е изненада, гледали сме достатъчно филми, за да знаем, че вадят кехлибарените бутилки от шкафа, а не от хладилника.
  • Изборът на подходящата за поднасяне чаша с правилния вид и размер не е каприз, а има съществено значение за разгръщането на аромата на уискито по време на дегустацията. Най-подходяща е чаша, наподобяваща формата на лале – широка основа, тясно гърло и столче, по-късо от това на винените чаши. След тази уиски дегустация това са любимите ми чаши.
  • Единственото, което може да добавите към своето уиски е малко чиста изворна минерална вода, която ще подсили качествата му. Малцовата магия не се поднася с лед, защото той охлажда прекомерно питието и отнема качествата му. Нашите лектори са категорични: сложат ли ти лед в уискито, направо го изхвърляй.  Има само едно рядко изключение, но ще си го запазя в тайна. Не заради друго, а за да ви подгрея интереса и сами да отидете на уиски дегустация.
  • Дайте шанс на уискито и след втората глътка. Още едно правило от професионалните ценители на „течното злато“, според които ако тази година напитката не ти хареса, не е задължително това да се повтори и догодина.

Вечерта премина в опитване на интересни уискита, всяко от които придружено от вълнуващата история на произхода си. Разказаха ни за различни дестилерии и процеси и времето мина неусетно с историите на кехлибарената напитка, които се преплетоха с откриване на аромати, вкусове и тайни от бъчвите.

Тръгнахме си с нежелание, усмивка и обещание да се върнем скоро за следващата ни дегустация на уиски!

Какво чакате? Дали за подарък за Свети Валентин или за подарък за мъж по всеки повод, дегустацията си заслужава. Можеш да видиш и още идеи за оригинален подарък за Св. Валентин тук.